A Hét Tölgy ízei

Kovacsics Koksza István executive séf a győri Ünnepi Könyvhéten

hettolgyizei

A 95. Ünnepi Könyvhétre jelent meg és a könyvünnep keretében június 15-én délután került bemutatásra A Hét Tölgy ízei című könyv, amely amellett, hogy Kovacsics Koksza István executive séf receptjeit „tálalja”, bemutat egy sikeres vállalkozást, a tényői Hét Tölgy Birtokot.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának pódiumán Sudár Ágnes újságíró beszélgetett Gasztonyi Lászlóval, a családról elnevezett birtok alapítójával és Kovacsics Koksza Istvánnal, a Révész BBQ Saloon & Bistro executive séfjével.

hettolgyizei

Az igényes küllemű, különleges ételfotókkal illusztrált könyv igazi csemege lehet a gurmanok számára, főként azért, mert a séf igyekezett az átlagember fejével gondolkodva recepteket alkotni. A gyűjteményben természetesen a marhahúsból készült ételek dominálnak. Azért természetes ez, mert az ízes fogások hátterében a Gasztonyi-birtok áll. Erről a különleges farmról, amely inspirálóan hatott az ínyesmesterre, megálmodója és alapítója, Gasztonyi László mesélt, akinek neve ismerős lehet, hiszen ő a Vill-Korr Hungária ügyvezető igazgatója. A családi történetek mellett büszkén mesélt a kezdetekről, hogy nem először vágtak bele az ismeretlenbe, hiszen harminc éve indították a Vill-Korr Hungáriát, amely Magyarország egyik legmeghatározóbb villamosipari vállalkozása lett. Tényőre pihenni, feltöltődni jártak, míg egyszer csak azt érezték, hogy a regenerálódásnál többre hivatott a hely, ott valami csodás dolog születhet meg. Így jött létre a Hét Tölgy Birtok, ahol nemcsak a család, hanem az Írországból hozott Angus marhák, a modern technológia, gyümölcsfeldolgozó üzem, gyógy- és fűszernövények, egyhektáros zöldségeskert talált otthonra, és ez még nem minden. Vadász- és horgászrendezvényekre, szakmai programokra és gyermektáborok szervezésére is van lehetőség. Tradíció és innováció találkozik itt, és ez nem pusztán marketingszöveg, a receptekben is tetten érhető a házias, nagyszüleinktől tanult titkokat is alkalmazó, természetes alapú szemlélet.

Gasztonyi László kifogyhatatlan a további terveket illetően is: joghurtkészítőről, sajtfeldolgozóról beszél, ezek a fenntartható birtok következő építőkövei, amely „hobbinak indult, kalandnál is több lett: álomból immár valósággá vált”. Csodálhatjuk energiáit, és könnyen megérthetjük, hogy mindez a családból és az unokáiba vetett hitből fakad.

hettolgyizei

A pódium két vendégében közös pont a vadászat is, amely a trófeaejtés dicsősége helyett sokkal inkább szól a regenerálódásról és a természettel való összekapcsolódásról. Kovacsics Koksza István is szenvedéllyel mesél hobbijáról, a konyhai nyüzsgés után átélt csendről, az erdőn frissen szedett hozzávalókkal készült ételről, amihez bizony be kell vetni a szakácstudományt, olyan élményekről, amelyek nem a lövés-ölés tényéről szólnak. A Hét Tölgy Birtokon is ezt a természetességet találta meg, ahol az állat útja a legelőtől az asztalig tart, s közben nincsenek ketrecek, vágóhidak, a lehető „legbarátságosabb” élőhely. Örök a mondás: Azzá válsz, amit megeszel. A séf az Angus marha húsáról szuperlatívuszokban beszél, rostokban gazdag, magas minőségű, hamar készül. Persze a háziszakácsokat nyilván jobban érdekli, hogy otthoni körülmények között hogyan hozhatják ki a legjobbat az alapanyagokból. A séf tanácsa: a marhánál is megvan, hogy melyik húst mire használhatjuk, ha ezt betartjuk, már nagyon rosszat nem tehetünk, a kóstolásnál minden kiderül, úgyhogy a tálalással nem érdemes elfedni a hibákat.

A jövőre mindkettőjüknek megvan már a víziója: a birtoktulajdonos a fent említett terveken túl a következő generációkra gondol, szeretne nyári táborokat szervezni, hogy a legfiatalabbak is közelebb kerüljenek a természethez. A séf bár nem „hajt” a legmagasabb kitüntetésre, a Michelin-csillagra, egy jelölés azért mégis büszkévé tenné, de fontosabb számára a barátság.

A szemrevaló kötet magánkiadásban jelent meg, a Lokálpatrióta – Belvárosi Könyves Polc üzletében kapható.

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2024.06.17