Nothing Is Real – 21 Beatles-dal

Benedek Szabolcs a győri Ünnepi Könyvhéten

benedek-szabolcs

Benedek Szabolcs új, a Beatles együttes inspirálta regényével érkezett június 14-én a győri 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapokra a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának Muzeális Gyűjteményébe, hogy beszéljen a gombafejűek 21 dalán végigívelő történetről.

Nothing is Real – énekelte valóban felütésként a Beatles (mobiltelefonról) a könyvbemutató elején. A mostanra több mint 30 kötetes, József Attila-díjas szerző (novellák, regények, szakkönyvek történelem, zene, sport témában) Beatles iránti rajongását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy immár a harmadik könyve jelent meg a liverpooli együttest állítva a középpontba: a tagok élettörténete után 2012-ben Beatles-apokrif címmel a csapat szólóéveit írta meg, a 2017-ben megjelent Beatles vágatlanul pedig eddig még talán nem ismert sztorikat hoz, amelyek nyomán más könyvekhez képest alaposan leszedi a jófiús csomagolást a gombafejűekről. A Nothing Is Real azonban nem ezt a dokumentarista vonalat követi, hanem a Beatles-dalok inspirációja nyomán született fikciós regénytörténet, 21 fejezetbe szerkesztve.

benedek-szabolcs

„A zenekar mindig ott van” ‒ mondta el a beszélgetőtárs dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója. És ez így igaz, a regény egy megszállott, fanatikus karaktert állít a középpontba, aki egész életét a Beatles iránti rajongásra építette fel. A Nothing Is Real egy speciális, hibrid alkotás lett – mondta el Benedek Szabolcs. Az angol kultikus író, Nick Hornby 31 dal című könyve nyomán kapott az ötleten, és kezdetben egyik elképzelésként egy olyan Beatles könyvre készült, mint amilyen a Cserna-Szabó András szerkesztette Stay Brutal! ‒ 21 metáldal ‒ 21 írás a metálról című antológiakötet. A másik elképzelést pedig egy valóban teljesen fanatikus alakra kigondolt koncepció adta, ahol a főhős testközelből is érintkezik imádata tárgyával. Végül ez a két idea ért össze, és lett belőle az egyes szám első személyben íródott Nothing Is Real, ahol adott egy férfi, aki megismer egy nőt, közöttük pedig kapcsolat formálódik, fő kérdésként azt állítva középpontba, mit kezd egy ilyen megszállott férfi egy nem rajongó nővel.

Benedek Szabolcs maga is négy évtizede Beatles-rajongó, szenvedélyére a legjobb példa, hogy az együttes legújabb, mesterséges intelligencia által (is) segített, Now and Then című kislemezéből tavaly ősszel rögtön három példányt is rendelt: az egyiket hallgatja, a másikat nem bontja ki, a harmadik pedig arra szolgál, ha az előző kettőből valamelyik elveszne. Írói szempontból a legnehezebb talán az volt a számára a közös rajongás mentén, hogy elvonatkoztassa magát a főhőstől, ennek érdekében szerepel is egy olyan rész a regényben, ahol a főszereplő említést tesz a Benedek Szabolcs nevű szerzőről, aki az Ungvári Tamás által írt Beatles-biblia 3. kiadására javításokat javasolt.

benedek-szabolcs

A regény „Semmi nem valódi” címe egyrészt adta magát, mert sok helyen feltűnik a Beatles történetében, másrészt némileg visszautalás az együttes abszurdba hajló, szürreális dal-világára, valamint arra is rávilágít, hogy sokszor nem minden úgy van, ahogyan látszik – és ez a Beatles univerzumára teljességgel igaz.

A jövőre kérdezve Benedek Szabolcs elmondta, hogy a nyár végén újabb történelmi regénye jelenik meg, amely az oszmán hódoltság alatti Budán játszódik, ahol a keleti nagyváros rengeteg nációja, burjánzó társadalma adja a történet velejét.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2024.06.16