Meditáció

Kovács-Gombos Gábor festőművész kiállítása a győri Iparkamarában

kovacs-gombos-gabor-meditacio-iparkamara

A Győr‒Moson‒Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Győri Művészetéért Díjjal kitüntetett Art World Hungary Egyesület együttműködése már fél évtizedes múltra tekint vissza. Ennek keretében az egyesület rendszeresen rendez és szervez képzőművészeti kiállításokat a kamara székházában.

A közelmúltban került sor Kovács-Gombos Gábor festőművész Meditáció című kiállításának megnyitására, ahol köszöntőt mondott prof. dr. Lakatos István, a GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, egyetemi tanár, a tárlatot pedig dr. Maróti Gábor zeneszerző, főiskolai tanár nyitotta meg. A programot színesítette Garido Szabó Inés Heidi, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola 3. osztályos tanulója, aki saját díjnyertes koreográfiáját mutatta be.

A Győrben, 1955-ben született Kovács-Gombos Gábor a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészeti és Sporttudományi Intézetének egyetemi docense. 1978-ban a Pécsi Tanárképző Főiskolán, majd 2001-ben a Magyar Iparművészeti Egyetemen diplomázott, doktori (DLA) fokozatot 2009-ben nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Munkásságának elismeréseként tagjai közé választotta a Magyar Művészeti Akadémia központi köztestülete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE), a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VudAK), az Art World Hungary Egyesület (AWH), valamint a FidelissimArt Társaság.

Képzőművészként egy újfajta, korszerű szakrális festészet megteremtése foglalkoztatja. 1980 óta több mint 250 csoportos kiállításon szerepelt festményeivel hazánkon kívül Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában.

Alkotásaival 39 önálló tárlaton mutatkozott be, többek között a Soproni Festőteremben, a Pannonhalmi Főapátságban, a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban, Budapest több galériájában, Stuttgartban, Linzben.

Munkásságát művészeti díjakkal, ösztöndíjakkal, illetve egyetemi kitüntetésekkel ismerték el. 2016-ban Pro Cultura Újhada díjat kapott, 2022-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

A kamara székházában lévő tárlata 2024. szeptember 7-ig, naponta 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Szöveg és fotók: Szabó Béla

2024.06.17