A könyv, az irodalom legyen veletek!

Megkezdődött az Ünnepi Könyvhét Győrben is

megnyito

Ezzel a jól ismert és könyvtárossá transzformált jedi-köszöntéssel vette kezdetét 2024. június 13-án délután Győrben a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok, amely három napon át áramoltatja az irodalmi kultúrát a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér szervezésében.

A megnyitóra összegyűlteket dr. Horváth Sándor Domonkos, az intézmény igazgatója üdvözölte, amelynek végén hangzott el a címben szereplő szellemes, de komolyan veendő mondat. A szót Király Farkas költő, író, műfordító, szerkesztő – aki válogatott tárcákat tartalmazó kötetével érkezett a győri Ünnepi Könyvhétre – vette át. A nagy hagyományú rendezvényt az alkalomra írt személyes indíttatású – A nyomtatott betű címet viselő – írásával köszöntötte. Az emlékekből építkező történet egy bizonyos könyv (Tóth Samu azonos című munkája) életre szóló hatásáról mesél, amelyet az író nemcsak megidézett, hanem fel is mutatott, jelezve a kötet fontosságát.

Mert mi jelenthet egy könyv? Csak papír és festék? Ennél sokkal több!Sok minden lehet …, vághatja előtted a bozótot, vagy múltat hagy a hátad mögött, lehet fény a sötétségedben, ahogy lehet hűs árnyék a sivatagos, forró napjaidban, megtanít más emberek nyelvére és gondolkodására, talán némely állatéra is, és nem zárja ki a kövek nyelvének megismerését sem… Sok jó és hasznos dolgot lelhetünk mi, olvasók a lapokon, néha azok között. Nem gondolom, hogy megmenthetik az emberiséget a pusztulástól, az emberiséget önmaga elpusztításától, de azt tudom, hogy általuk megismerhetjük a különbséget a jó és a rossz, a háború és a béke között, és ezek ismeretében választhatunk. Közben mi is segítünk a könyveken, amíg olvassuk, addig nem pusztulnak el. Szimbiózisban élünk. Sok szempontból hátrafelé megy a világ, de ami az olvasás lehetőségét illeti, sosem volt jobb dolgunk.”

Az ünnepi műsorban Mesics György és a Somló Banda kalotaszegi, mezőségi és ördöngősfüzesi tradicionális dallamai indították el a rendezvénysorozatot, amely három napon át, június 13-14-15-én várja a könyvbarátokat: bemutatók, író-olvasó találkozók, dedikálások, kézműves gyerekfoglalkozások, utcai hangulatzene és az elmaradhatatlan könyvvásár országosan ismert alkotók és győri szerzők köteteivel.

Találkozzunk a belvárosban, a Baross úton vagy a Kisfaludy Károly Könyvtárban! A könyv legyen élmény!

Részletes műsort a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér honlapján találnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2024.06.14