A Kínával küzdő hunok birodalmába kalauzol A sólyom és a sárkány háborúja

Megjelent Bán Mór mondagyűjteményének harmadik kötete

ban-mor-ezer-rege-konyve

A magyarság őstörténetének hajdani regéi töredékekben maradtak csak fent az idők során. Bán Mór, a Hunyadi című történelmi regénysorozat szerzője nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a töredékek alapján az Ezer rege könyve nagyszabású, többkötetes gyűjteményben írja újra ezeket a regéket.

A csillagösvény lovasai és A keleti szél harcosai után most a harmadik, A sólyom és a sárkány háborúja című kötet jelent meg a Naphegy gondozásában.

Varázslatos világba kalauzol Bán Mór regegyűjteményének harmadik kötete. A keleti hun törzsek legendás hősei elevenednek meg e könyv lapjain; a lebilincselő történetek a magyar olvasóközönség számára ismerősnek tűnnek majd, és mégis jószerivel ismeretlennek. Réges-rég, amikor a hunok még a Nagy Faltól északra éltek, és évszázadokon át háborúban álltak a felemelkedő Kínai Birodalommal, hős vezéreik irányításával vakmerő hadjáratokat indítottak a mesés nyugat és a kies észak irányába. Bátor tanzsu és utódai erős birodalmat hoztak létre maguk is, egyetlen szövetségbe tömörítve a korszak minden íjfeszítő népét. De a sólyom népének és a sárkány nemzetségének háborúja nem csak a harcmezőn dőlt el: a kínaiak ravasz tervet eszeltek ki, hogy térdre kényszerítsék harcias szomszédaikat. A sólyom és a sárkány háborúja című kötet kétezer éves kínai krónikák alapján idézi meg ezt a mesés világot.

A magyarság őstudatát meghatározó történetek főként regösénekek útján szálltak nemzedékről nemzedékre. A rovásírásos emlékek legnagyobb része az államalapítás időszakában semmisült meg. Az ősi pogány kultúra fenntartása, megélése és ápolása üldözött lett. A regékben megőrzött legendás alakok, a hőstörténetek jellegzetes fordulatai idővel keveredtek a keresztény kultúra elemeivel, illetve a későbbi hódítók történeti hagyományaival. A ma ismert népmesékben és mondákban ezért megtalálhatók olyan töredékek, amelyek történelmünk legkorábbi időszakában gyökereznek.

Az Ezer rege könyve című sorozat őseink mondavilágának nagyszabású gyűjteménye. A szkíta, párthus, keleti és nyugati hun, avar, alán, szarmata, kun, jász, türk és északi népek legendái számtalan változatban megtalálhatók az ellenséges népek saját mondavilágában. Bán Mór ezekből a forrásokból is gyűjtötte őstörténetünk mozaikdarabkáit. Ugyan egy mai rekonstrukció semmiképpen sem pótolhatja az elveszett, felülírt történeti kincset, közelebb vihet bennünket ősi kultúránk gazdag bölcsőjéhez.

Bán Mór irodalmi munkássága sci-fi és fantasyregényekkel, illetve -novellákkal indult; Kárpáthia című regénysorozata önálló világként idézi meg a Kárpát-medencei népek mondakincsét, történelmi emlékezetét, méghozzá fantasyköntösben. Történelmi érdeklődése megmutatkozott a tizennégy kötetes, Hunyadi című regénysorozatban, amelyből jelenleg nagy költségvetésű, nemzetközi televíziós sorozat készül. A szerző újságíró és szerkesztő. Korábban napilapok főszerkesztőjeként és kiadóvezetőjeként dolgozott; a Kecskeméti Médiacentrum alapítója. Éveken át az M5 kulturális csatorna igazgatója, majd a Vaskapu Kiadó vezetője. Fülszöveg című irodalmi heti magazinja 2020 óta szerepel az M5 műsorán.

Bán Mór kötetei kölcsönözhetők a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményéből.

Móra Kiadó

2024.06.13