Megjelenik a Red Hot Chili Peppers Californication című albuma

ZENE a napon: 1999. június 8. – tmoni írása

red-hot-chili-peppers-californiacation

1999-ben ezen a napon, június 8-án jelent meg a Warner Bros Records kiadásában az 1983-ban alapított, Red Hot Chili Peppers nevű amerikai alternatív funk rock zenekar hetedik albuma, a Californication, Rick Rubin producer közreműködésével.

A mai napig ez az együttes legnagyobb kereskedelmi sikere, több mint 16 millió példányban kelt el, ami nem csoda, hiszen olyan slágereket tartalmaz, mint az Otherside, a Californication, a Parallel Universe és a Scar Tissue. A kritika is jól fogadta, és az sem véletlen, hogy a zenei anyag bekerült az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe.

red-hot-chili-peppers-californiacation

A siker annak is köszönhető, hogy visszatért az RHCP berkeibe a zseniális John Frusciante, napjaink egyik legsokoldalúbb gitárosa, és ez alapjaiban változtatta meg a zenekar hangzásvilágát. A Californication kevésbé lendületes, mint az előző munkáik, kissé befelé forduló, inkább a lágyabb, dallamosabb oldalukat mutatják meg a zenészek (pl. Scar Tissue, Otherside, Easily), de azért még mindig tartalmaz néhány funk rock dalt (Around the World, I Like Dirt, Right on Time). A hangszeres összhatás csúcsminőségű, és Anthony Kiedis hangja is drámaian javult.

red-hot-chili-peppers-californiacation

Az album témái felölelik a szexualitást, a vágyakozást, a halált, az öngyilkosságot, Kaliforniát, a drogokat, a globalizációt és az utazást. Az anyag a tagok személyes és szakmai élményeiben gyökerezik, ahogy Kiedis megfogalmazta: a fő gondolat az volt, hogy „meséket meséljen vándorló lelkekről, akik eltévedtek az amerikai álom után Kaliforniában”. Átvészeltek szívfájdalmat, tragikus veszteséget, kábítószer-problémákat, belharcokat, új játékosok instabilitását, feltérképezték a harci sebeket, valamint a zenében elért nagyszerű diadalokat – ez a Californication. Az összes számot közösen írták.

red-hot-chili-peppers-californiacation

Az Around The World-ben életre kel Flea démonikus basszusával, Frusciante őrjöngő gitárjával, Chad Smith zúzó dobjaival és Kiedis elragadtatott ordításával – az egész szám szárnyal. De a legnépszerűbb mégis a balladai kompozíció, a címadó dal lett – a YouTube-on meghaladta az 1 milliárdos megtekintést. A minden idők egyik legismertebb intróját tartalmazó alkotásban Kiedis a szex-vezérelt szórakoztatóiparról és annak pusztító erőiről énekel. Az egyik legjobb mű, a Scar Tissue a Chili Peppers érettebb, dallamosabb irányát mutatja: a mollba oltott funk hangzás, valamint a minimális, pengetős gitáros hangszerelés egyedisége meghozta a Grammy-t is zenekarnak (legjobb rockdal). Az Otherside az együttes alapító gitárosának, a túl fiatalon, herointúladagolásban meghalt Hillel Slovaknak (1962‒1988) állít emléket, miközben a függőség mentális okait, ciklikus voltát, a tagadást és a rettegést járja körül.

red-hot-chili-peppers-californiacation

A Californication felvonultatja az RHCP összes erősségét: a funky kreativitást, az improvizatív kompozíciót, a közös dinamikát, a tagok közti tökéletes zenei szinkront és intuitivitást, az eredeti hangzást, az érzelmek őszinte kifejezését és az egymásra való nyitottságot. Az album rengeteget profitál a nyers energiából és a gitár‒basszusgitár‒dob felállásból, de több helyen fűszerezik a zene hangszerelését a billentyűs hangszerek; sőt, néha egyenesen előtérbe kerülnek, mint például az érdemtelenül alulértékelt Road Trippin' fenomenális retro-pszichedelikus Chamberlin-szólójában.

red-hot-chili-peppers-californiacation

A lemez létrehozásában – az együttes tagjain (Flea – basszusgitár, John Frusciante – szólógitár, Anthony Kiedis – ének és Chad Smith – dob) kívül – közreműködött Greg Kurstin (1969) billentyűs és Patrick Warren (1957) Chamberlin orgonán. A hangmérnök Jim Scott volt. Öt roppant népszerű kislemezt jelentettek meg a komplex zenei anyagból (Scar Tissue, Around the World, Otherside, Californication, Road Trippin’), ami nagyban hozzájárult a kereskedelmi sikerhez.

red-hot-chili-peppers-californiacation

Tracklist:
01. Around the World
02. Parallel Universe
03. Scar Tissue
04. Otherside
05. Get on Top
06. Californication
07. Easily
08. Porcelain
09. Emit Remmus
10. I Like Dirt
11. This Velvet Glove
12. Savior
13. Purple Stain
14. Right on Time
15. Road Trippin’

A Red Hot Chili Peppers albumai, valamint az együttesről, a tagokról szóló kötetek kölcsönözhetők a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményéből.

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), AllMusic, ABC, Louder, Radio X, BBC, Loudwire, SoundGym, Variety, Stereogum, Guitar World, Dig!

A 7. kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2024.06.08