Mentor és tanítványok

Dr. Merkely Béla és dr. Palkovics László professzorok a győri MCC-ben

merkely-bela-palkovics-laszlo-gyori-mcc

Dr. Merkely Béla és dr. Palkovics László neve nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi tudományos életben is jól ismert. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a koronavírus-járvány idején kiemelt szerepet játszott a hazai járványkezelésben és a megelőzési stratégiák kidolgozásában.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány elnöke, volt innovációs és technológiai miniszter széles körű tapasztalattal rendelkezik a felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésében és az innovációs ökoszisztéma fejlesztésében. A két professzor közös előadása izgalmas betekintést nyújtott kiemelkedő szakmai munkájukba és személyes kapcsolatuk dinamikájába azok számára, akik ellátogattak az MCC győri képzési központjába. Az előadás különlegessége volt, hogy két különböző tudományterület kiválóságai osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat és vízióikat, ezzel is rámutatva arra, hogy a mentor‒tanítvány kapcsolat milyen meghatározó lehet a szakmai fejlődés és a tudományos haladás szempontjából.

merkely-bela-palkovics-laszlo-gyori-mcc

Dr. Merkely Béla előadásában kifejtette, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be az ő személyes karrierjében egykori mentorai. Elmondta, hogy az orvosi szakmában a mentor‒tanítvány kapcsolat még lényegesebb, mint egyéb más szakterületeken, hiszen itt amellett, hogy elméleti szaktudást szereznek a tanítványok, ugyanolyan fontos, hogy kitűnő gyakorlati tudással is felvértezzék magukat. Ebben elengedhetetlen egy mentor segítsége és jó esetben későbbi szakmai kísérése. A Semmelweis Egyetem rektora felvázolta, hogy milyen hazai és külföldi kapcsolatrendszert épített ki az egyetem az elmúlt évtizedek során, és hozzátette, hogy mind kutatási, mind képzési téren nagyon fontos a nemzetköziesítés, a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

merkely-bela-palkovics-laszlo-gyori-mcc

Dr. Palkovics László saját életpályájából is példákat véve felvázolta, hogy miként is néz ki ma hazánkban az ipari és kutatói szféra együttműködése. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy az elmúlt évtizedek során létrejöttek azok a térségi autóipari ökoszisztémák, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ipari és egyben gazdasági fejlettségünk a jövőben még inkább erősödjék. Győr kiváló példa az innovációs ökoszisztémára, hiszen itt együttműködésben van a kutatás a termeléssel, a külföldi tőke a hazai know-how-val. A professzorok egyetértettek abban, hogy a felsőoktatás terén a kutatói szféra meghatározó szereppel bír, hiszen azok lesznek a jó oktatók, akik szaktudásukat megalapozták korábbi kutatásaikkal, szakmai munkájukkal.

Az előadók által a beszélgetés során felvázolt egyetemközi együttműködések fontosságára kiváló példát nyújtott a szombati nap Győrben, hiszen aznap adták át a két egyetem közös erőfeszítéséből megépülő MedTech Egészségtechnológiai Campust az egykori győri Zrínyi kórház épületében. Ez és az ehhez hasonló fejlesztések is bizonyítják, hogy az innovációs ökoszisztémák erősödésében mekkora szerepet kapnak a különböző együttműködések és hálózatok. Az előadók elmondták, hogy a két intézmény közös erőfeszítéséből olyan orvostechnológiai laboratórium jön létre Győrben, amely a legmodernebb eszközök fejlesztését és alkalmazását teszi lehetővé, ezáltal is emelve a város innovációs potenciálját. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a mentor‒tanítvány kapcsolat ma ugyanolyan fontossággal bír az ember személyes sikereiben, mint az elmúlt időkben a kutatói, tudományos pályán.

merkely-bela-palkovics-laszlo-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2024. május 29-én került sor Pöltl Ákos, a Pannon Egyetem Védelmi Oktatási és Kutatási Centrum szakmai igazgatója, az MCC vezető oktatója, családbiztonsági szakértő előadására Szerezd vissza a családodat – légy okosabb az okostelefonnál! címmel.

2024.06.07