Stage4U – Diákkvízvetélkedő a Győri Nemzeti Színházban

A II. Dunafeszt 0. napján jártunk – Szaszi tudósítása

stage4u

Született Gráciák, Ejráérünkarramég, Teátrumi Teletubik, 6almasok – ezek nem a Győri Nemzeti Színház legújabb darabjai! A nevek mögött olyan csapatok rejtőznek, akik a II. Dunafeszt 0. napján a jókedv – tudás – társaság – élmény jegyében a Stage4U/GyNSz kvízvetélkedőn vettek részt.

Második alkalommal rendezi meg a Dunafesztet a Győri Nemzeti Színház, amellyel igyekszik kapcsolatokat teremteni, hidakat építeni a különböző teátrumok között. Új utak nyitásával az ifjúságot is szeretnék a színház világához közelíteni, amelyre remek alkalmat kínált a programsorozat 0. napján, 2024. június 4-én délután megrendezett kvízvetélkedő. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója nem hiába fogott össze az ötletgazdával, Werner Krisztinával, hiszen a Stage4U innovatív és interaktív megmérettetés játékos formában tesztelte és bővítette a középiskolás diákok tudását, erősítette kreativitásukat és a csapatmunkát. A klasszikus kocsmakvíz modulokat Horváth Petra kvízmester állította össze a színház világába is vezető, főként irodalmi és általános műveltségi témákból.

A színpadi társasjátékra 15 csapat érkezett Győrből, Sopronból, sőt Dunaszerdahelyről is, több mint 70 fő vett részt a kocsmakvízek hangulatát idéző versengésben. Az izgalmas vetélkedés több modulból épült fel, így változatos feladatokkal bizonyíthatták a résztvevők jártasságukat a 14–18 éves korosztály ismereteihez igazított kérdésekben. A színház világába vezető feladványok már jobban megizzasztották az ifjúságot, de többen ezt is könnyen megugrották. Mindeközben a hangulat remekül fokozódott a Kisfaludy Teremben, köszönhetően a két nagyszerű játékmesternek, Hajdú Tibornak és Sík Fridának (a Győri Nemzeti Színház művészeinek), illetve a színházi technikának és látványvilágnak (fény, hang, zene, füst), Móczár Bence rendezésének. Igazi showműsornak lehettünk részesei, amelyben garantáltan mindenki nyert.

A fergeteges élményeken túl természetesen a legjobbak díjakat is vihettek haza. A fődíj a Karnyóné című előadás, amelyet a suliszínház társulata „házhoz”, vagyis az iskolába visz el, így az egész suliközösség részese lehet majd egy színdarabnak. A győztes csapatot ünneplésre a Pedró Inno Pékség és Bisztróban látják vendégül egy eszem-iszomra. Ezen túl kulisszajárás, tiszteletjegyek és Győr város ajándékai is a nyeremények között szerepeltek.

A legtöbb pontot a baksások Primadonnái zsebelték be, aki a 43-ból 38 pontot gyűjtöttek, így az ő sulijukba látogat majd el a színház társulata a Karnyónéval. Több értékes nyeremény között személyre szóló középiskolás sulibérletet is kaptak a teátrumba. A második helyen a bercsényisek ArsLonga nevű csapata végzett, a dobogó harmadik helyére pedig a Veres Péter Szakképző Iskolából a Teátrumi Teletubik állhattak fel.

Úgy tudom a szervezőktől, hogy ilyen kvízjáték a Győri Nemzeti Színházban még nem volt, de élek a gyanúperrel, hogy a jövőben még lesz!

Nem is lehetne jobb kezdése a II. Dunafeszt ígéretes programsorának, amely öt napon át (június 4–9.) színes, izgalmas zenés és színpadi produkciókkal várja a közönséget. Fellép a fővárosi és a Győri Nemzeti Színház, a komáromi, az újvidéki, az ingolsadti, a székelyudvarhelyi, valamint a brajlai társulat. A színház előtti téren pedig estéről estére különböző műfajban koncerteznek helyi és hazai zenekarok, együttesek, valamint érkezik Hobo az idén 40. évfordulóját ünneplő A vadászat című ikonikus albumával.

Részletek a Győri Nemzeti Színház honlapján találhatók!

SzaSzi
Fotók: Jakab Anita – Győri Nemzeti Színház

2024.06.06