Győri nagyrendezvények 2024-ben

A Radó Matinétól a Szent László Napokon át a Barokk Esküvőig

gyori-nyar-2024

Az idei évben a Győri Művészeti és Fesztiválközpont által, a város megbízásából hat kiemelt városi fesztivál és programegyüttes is várja az érdeklődőket: a Radó Matiné, a Szent László Napok, a Győri Rotary Fröccsnapok, a Tóparty, a Barokk Esküvő és a Győri Bornapok.


Radó Matiné (május 3. – október 6.)

rado-matine-gyor-2024

Bár a Radó Matiné elnevezésű szabadtéri programsorozat már elstartolt, a záró időpont még messze van, hiszen május 3-tól október 6-ig, több mint 20 hétvégén át várja a sziget az érdeklődőket. A programsorozat elkötelezett feladata és célja a Radó-sziget Győr kulturális vérkeringésébe való visszacsatolása. Májustól októberig olyan színes, sokrétű eseményekkel, előadókkal várja a sziget az érdeklődőket, melyek összművészeti kategóriába emelik a programsorozatot. Nemcsak a dekoráció és a bensőséges hangulat adja a Radó Matiné miliőjét, a hely történelmi és kulturális jelentősége sem kihagyható.

Kevesen tudják, ám a Radó-sziget nem természetes úton keletkezett, partjait emberi kéz formálta, a győri vár elővéd bástyájaként szolgált. A sziget később már nem a várat védte, a kulturális élet bástyája lett: itt épült az ország legelső kőszínháza. A XVIII. századtól kezdve a Radó-sziget a vendéglátás, a színház és a zenepavilon átadása után a zenei élet központja lett. A Radó Matiné programsorozat nemcsak új, fiatalos tartalmat ad ennek a kiemelkedő helynek, de történelme előtt is tiszteleg. Számos zenei programnak ad otthont az ikonikussá vált zenepavilon, új életet lehelve a kihasználatlan épületbe.

Ez a fajta megújulás, új élet és a Radó Matiné mikrovilágának hangulata a csónakház felújítása utáni közösségi életet készíti elő a Radó-szigeten. A sziget történetét képekkel illusztrálva, kiállítás formájában is megtekinthetik a zenepavilon oldalán. Az installáció nemcsak a múltba tekint vissza, a jövő terveit is prezentálja: megmutatja a felújított csónakház látványterveit.

A rendezvénysorozat koncepciója egyszerű: péntekenként élőzenei koncertekkel, szombaton DJ-kkel, vasárnap pedig családi programokkal töltjük meg a szigetet. A programkavalkád nem valósulhatna meg vendéglátás nélkül, ezért a Radó Matiné által felölelt időszakban Győr városának kiemelkedő vendéglátóegységei szolgáltatják a gasztronómiai hátteret: délután 15 órától éjszakába húzódóan, pénteken és szombaton éjfélig, vasárnap pedig 22 óráig tartanak nyitva.

Szent László Napok (június 28–30.)

szent-laszlo-napok-2024

Győr városa nem csak Szent László hermájával őrzi a lovagkirály emlékét, a Szent László Napok Győr lovagkori hagyományait őrző családi fesztiválja idén három napon át biztosít korhű szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A hétvégét június 28-án, 20 órától fáklyás felvonulással indítjuk, melynek menete az egész belvárost felöleli. Az Aranypartról indulva, a Kossuth hídon át, a Bécsikapu térig menetelő látványos fáklyás felvonulást kísérhetik végig az érdeklődők.

A tavalyi helyszíntől eltérően idén a Rónay Jácint úton, valamint a Kossuth híd környékén sorakozik fel a díszes, lovagkori menet. A gyalogosok, lovasok és kísérő állatok szombaton 11 órakor indulnak el, átszelve a belvárost, visszaérkezve az Aranypartra, hogy megkezdjék a hétvégi hagyományőrző fesztivált. A lovagkort számos legenda és misztérium övezi. Bár a sárkányok létezéséről hivatalos források nincsenek, ezek a mitikus lények fontos részét alkották a korabeli világképnek. Ebbe a misztikus világba is betekinthetünk, professzionális szakemberek segítségével készíthetnek sárkányt a résztvevők. Ezeket a sárkányokat – a megfelelő időjárási körülmények esetén – egy bemutató keretében csodálhatja meg minden fesztiválozó. Idén Kassai Lajos, a modernkori lovasíjászat megteremtője nem csak lóháton kápráztat el minket, elfogadta felkérésünket, és színvonalas előadásával is emeli a szombati nap fényét.

Az előző évektől eltérően a programok nem érnek véget az esti lovas tüzes show-val. A fesztivál tematikájába illeszkedő esti szabadtéri mozi várja az érdeklődőket: 22:30-tól a Mennyei Királyság című filmet tekinthetik meg. A vasárnapi programban gyerekelőadásokkal, hagyományőrző bemutatókkal várjuk a kikapcsolódni vágyókat. A kézműves pavilonok a fesztivál mindkét napján nyitva tartanak, akárcsak a helyszínre telepített fajátékok, a labirintus, valamint az óriás ügyességi akadálypálya.

Győri Rotary Fröccsnapok (július 19‒21.)

gyori-rotary-froccsnapok-2024

A Győri Rotary Fröccsnapok több szempontból is különleges, hiszen számos izgalmas esemény is történik egy fesztivál keretén belül. A tehetségkutató, a nagy koncertek és a jótékonysági fröccskínálat már a tavalyi évben is jól megfértek egymás mellett. Tizenegy Rotary Klub vesz részt a jótékonysági gasztronómiai fesztiválon, melyek saját bevételükből más-más nemes célt szolgálnak. A Győri Rotary Klub a Kazinczy szép magyar beszéd versenyt támogatja, amely az ország középiskolás tanulóit méretteti meg.

A program a megszokottak szerint a Jedlik Ányos szobor megkoszorúzásával indul, tisztelegve a híres feltaláló, a szódavíz atyja előtt. A megemlékezést követően a Dunakapu téri nagyszínpadon, 18 órakor kezdődik a fesztivál hivatalos megnyitója. A helyszín mindhárom nap izgalmas koncerteket tartogat az érdeklődőknek: pénteken Roy ás Ádám 25 éves jubileumi nagykoncertje kezdődik 21:30-tól, a szombati napon 20 órától a Republic együttes ad nagykoncertet. A vasárnapi nap bővelkedik a győztesekben. A Színpadra Fel! tehetségkutató tavalyi győztese, a Honey Jeans zenekar koncertjét RockMilady követi majd a színpadon.

Természetes, hogy a fröccs városában, már hagyományt teremtve, megrendezésre kerül a Fröccsnapok, az idei évben azonban olyan kérdést tettünk fel magunknak, mely a fesztivállal kapcsolatos legnagyobb innovációnkhoz vezetett: Ha Győr a fröccs városa, miért nincs saját fröccse? Az idei évben szeretnénk bemutatni a hivatalos Győr város fröccsét, melyben a bor és a szóda 3:1 arányban oszlik meg. Az egyedi italhoz egyedi pohár dukál, melynek megvásárlásával a résztvevők a Rotary klubokat, valamint magát a rendezvényt is támogatják.

szinpadra-fel-gyor-2024

Új ötletek nem csak az italok kapcsán születtek, idén – a tavalyi évhez hasonlóan – meghirdetésre került Győr zenei tehetségkutató versenye, a Színpadra Fel! A tehetségkutató második évadában nemcsak a klasszikus értelemben vett zenekarok és énekesek jelentkezését várjuk: a lemezlovasok előtt is nyitva áll a színpad. A DJ-k külön kategóriában kerülnek elbírálásra Spiegelhalter László, ismertebb nevén Spigiboy, a DJ szövetség alelnöke által. Ezenkívül a szakmai zsűri olyan prominens személyek közreműködésével alakult ki, mint Boros Csaba, a Republic zenekar frontembere és a tavalyi győztes zenekar, a Honey Jeans énekesnője, Pálfi Bogi.

A díjak az idei évben sem csekélyebbek:
1. helyezett: „Győr Zenei felfedezettje” díj, valamint egy profi videoklip elkészítésének lehetősége
2. helyezett: 250.000 Ft
3. helyezett: 150.000 Ft

A DJ kategória:
1. helyezett: felléphet a Győri Rotary Fröccsnapok keretében
2. és 3. helyezett: felléphet a Radó Matiné programsorozat keretében

A Színpadra Fel! tehetségkutató döntője július 20-án délután, 15 órakor kezdődik. A finalisták lehetőséget kapnak a Győri Rotary Fröccsnapok nagyszínpadán megmutatni rátermettségüket, egy 15 perces produkció keretében megmérettetni magukat egymás között. Az eseményt a Színpadra Fel! Facebook-oldalán élő közvetítésben is megtekinthetik az érdeklődők. Az estét a feljebb említett Republic nagykoncert után az ünnepélyes eredményhirdetéssel zárjuk.

Tóparty (július 27.)

A Szenes Iván parkban, közismertebb nevén az Adyvárosi tó környékén minőségi családi programokkal, esti nagykoncertekkel és vendéglátással várja a kedves vendégeket a Tóparty. A tőlük már megszokott sztárparádéval érkezik a Szenes Iván est Győrbe. A sztárfellépők – a teljesség igénye nélkül – nem kisebb celebritások lesznek, mint Vastag Tamás, Bodrogi Gyula, Zalatnai Sarolta, Soltész Rezső és Nyári Károly.

Barokk Esküvő (augusztus 9‒10.)

barokk-eskuvo-gyor-2024

Győr barokk belvárosának éke, az egyedülálló Barokk Esküvő idén nulladik nappal bővült: augusztus 8-án, csütörtökön sem maradnak a helyszíneink program nélkül. Az idei évben a Széchenyi tér és a Dunakapu tér mellett a Radó-sziget is bekerül a barokk körforgásba. A szigetet ez alkalomból hagyományőrzők népesítik majd be. A Széchenyi téren a már jól ismert barokk kert pompája mellett számos kézműves standot és hagyományőrző társulatot találhatunk. A gyermekprogramok is itt foglalnak majd helyet.

Karnyújtásnyira, a Dunakapu téren a nagyszínpadot állítjuk fel, melyet csütörtökön a Gammapolis Zenekar és a Raab vonósnégyes vesz birtokba „Ba-Rock” című produkciójával, pénteken pedig a Swing à la Django zenekar és a KúlArt Produkció mutatja be legújabb előadását. Szombaton a megszokottnál nagyobb pompával, látványosabban érkezik majd az esküvői menet a Dunakapu tér nagyszínpadára. Hogy mitől lesz olyan különleges ez a felvonulás? A részleteket még titkok övezik, meglepetésnek szánjuk az idei barokk menet különlegességét. Annyit elárulhatunk, hogy a barokk menet nem érinti a Baross Gábor sétáló utcát. A Barokk Esküvő szertartása a megszokott rend szerint, a menet megérkeztével, 20 órakor kezdődik, szintén a Dunakapu téri nagyszínpadon.

Győri Bornapok (augusztus 22‒24.)

gyori-bornapok-2024

A Győri Bornapok elhivatott feladata a magyarországi kiemelkedő borkultúra részletes bemutatása, az edukáció és a minőségi szórakozás biztosítása a felelős alkoholfogyasztók számára. A rendezvény ideje alatt több mint 50 borásznak nyílik alkalma bemutatni saját borait, valamint megmérettetni a „Fesztivál Bora” címért. A verseny díjazott borainak sorát – a látogatók kérésére – idén kibővítettük, immár 9 kategóriában indulhatnak a pincészetek a neves címért. Ez nemcsak több lehetőséget biztosít a borászok számára, hanem a látogatóknak is jobb eligazodást biztosít, hiszen minden népszerű színbeli megkülönböztetésen túl a kategóriák kiterjednek a cukorfokra, és a bor készítésének technológiáját sem hagyják figyelmen kívül. A kiváló borokat az előző évekhez hasonlóan megvásárolt poharakból kortyolhatják, ám környezetvédelmi és fogyasztóbarát szempontokat figyelembevéve idén pohárbérleti konstrukcióval is készülünk a rendezvényre érkezőknek. Ezeket a poharakat egy apró zöld logó különbözteti meg a megvásárolt poharaktól.

A kiállító pincészetek két helyszínen helyezkednek el, akárcsak a programok. A Széchenyi téren DJ-k adják a kellemes, aláfestő jellegű háttérzenét a jó borok és a baráti beszélgetések mellé, azonban az intenzívebb szórakozásra vágyókat sem hagytuk program nélkül. A Dunakapu tér nagyszínpadán augusztus 22-én, 21 órakor a Back II Black zenekar, 23-án ugyanebben az időpontban a Péterfy Bori & Love Band koncertje várja a fesztiválra érkezőket. Augusztus 24-én a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett Nyárzáró nagykoncertet vetítjük ki a Széchenyi téri, valamint a Dunakapu téri LED-falakra egyaránt.

A folyamatosan frissülő programokat, a fesztiválok részletes leírását a Győri Művészeti és Fesztiválközpont a saját honlapján, a város programjai között, a social media felületein és a rendezvények alhonlapjain egyaránt kommunikálja: mufegyor.hu, hellogyor.hu, szinpadrafel.hu, radomatine.hu.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont minden rendezvény esetében fenntartja a programváltozás jogát!

Győri Művészeti és Fesztiválközpont

2024.06.04