''Emberé a munka, Istené az áldás''

Kiállítás Szabó Béla fotóművész Nagyboldogasszony Székesegyházban készült képeiből a Triangulum Galériában

gyori-szekesegyhaz-szabo-bela-kiallitas

2024. május 30-án, csütörtökön gyönyörű tárlat nyílt Szabó Béla fotóművésznek a győri Nagyboldogasszony Székesegyházban készült képiből a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) a kiállítóteret megtöltő művészetkedvelő közönség, barátok, fotóstársak előtt.

Szabó Béla fotóművész évtizedek óta jelen van a város köz- és művészeti életében. Munkássága sokrétű, de elsősorban a természeti és a kulturális témák vonzzák. A pedagógus pályát elhagyva, 1986-tól hivatásos fotográfus és autonóm alkotó. Munkatársa volt napi- és hetilapoknak, színházi-kulturális folyóiratnak, szerkesztőként és szerzőként dolgozott a FotóArtnál és a Természetfotó Magazinnál, jelenleg a Győri Szalonon és más kulturális portálokon publikál. 1993-tól szabadúszó fotográfusként alkot, és több helyen tanítja a fotográfus szakmát. Több mint 200 csoportos és 150 egyéni kiállítása volt Európában, de képeivel szerepelt Kínában is. 35 könyve jelent meg, valamint több tucat kötetben volt közreműködő hazánkban és Szerbiában. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezetnek a tagja, a magyar Sajtófotó pályázaton is díjazták.

A győri Nagyboldogasszony Székesegyház változásait diákkorától nyomon követte, negyedszázada pedig rendszeresen fotografálja a Győri Egyházmegye kincseit, értékeit. A mostani tárlaton válogatás látható a közelmúltban felújított bazilikáról készített fotóiból. A Triangulum Galériában megjelenteket Böcskei Győző, a székesegyház esperes-plébánosa köszöntötte. „Egy fotón megjeleníteni az Istent, aki a feszület mozdulatlanságában, az oltárképek szépségében, az áldoztató kehely titkában, a freskók játékosságában, a szobrok arany ragyogásában ezer helyen jelen van – ehhez több kell, mint biztos kéz, mint mesteri szakértelem, ehhez művészi lélek és a teremtő Isten áldása kell” – hangsúlyozta.

A tárlatot dr. Nemes Gábor, az Egyházmegyei Gyűjteményi Központ igazgatója nyitotta meg, ajánlotta a jelenlévők figyelmébe: „A fényképezés soha nem látott népszerűségnek örvend, a mindennapi életünk részévé vált. Sőt, sokan a valóságot már nem a szemükkel, hanem a telefonjuk kameráján keresztül bámulják, s közben lemaradnak a valós élményről. Így fotóik csak maradandó emlékek mulandó lenyomatai. Ezzel szemben az itt látható, győri székesegyházról készített képek a maradandónak állítanak emléket. Egy 1000 éves, folyton változó és átalakuló, mégis az állandóságot képviselő épületről. Ezeken a fényképeken azokat az érzéseket láthatjuk, amelyeket a templom ódon falai a művészben keltettek. Megpróbálják visszaadni mindazt, amit az eltelt évszázadok alatt a bazilika falai magukba szívtak, és a felújítás révén még intenzívebben sugározzák felénk.

Dr. Nemes Gábor megemlítette, hogy a Káptalandomb fotótörténeti szempontból is különleges hely. A világon az első fotót 1837-ben Louis Daguerre francia feltaláló készítette. Tíz évvel később, 1847-ben Mayrhofer József győri kanonok készített magáról, majd a székesegyházról képeket, így városunkban ő volt az első fotográfus.

gyori-szekesegyhaz-szabo-bela-kiallitas

Mikor elkezdtem a Győri Székesegyházat bemutató könyv képanyagának elkészítését, ez a bibliai mondat járt a fejemben” ‒ utalt Szabó Béla a kiállítás címére. ‒ „Az Úr megteremté a fényt, számomra fotográfusként nem maradt más dolog, mint beengedni és a megfelelő pillanatban megnyomni az exponáló gombot. Közel három hetet töltöttem a templomban, reggeltől sötétedésig. Figyeltem fényeit, szépségének változásait. A Püspökvár tornyából volt lehetőségem megvárni az esti fényeket, kinyitották számomra a friss hóesésben a kilátót.

Az eltelt több mint 4 évtizedben folyamatosan nyomon követtem a székesegyház változásait. Miként változott, újult meg. Középiskolás koromból vannak emlékeim a korabeli templomról, mivel ekkor a mai egyházmegyei könyvtár épülete középiskolai kollégiumként működött, és laktak itt osztálytársaim. Titokban sikerült bejutni a könyvtár dísztermébe is. Negyed évszázada van lehetőségem a Győri Egyházmegye kincseit fényképezőgépemmel felfedezni, megörökíteni. Több évtizedes vágyam teljesült be, mikor felkértek erre a munkára. Köszönöm, hogy most a falakon egy szívemhez közel álló válogatást mutathatok be a megújult Győri Székesegyházról.

A rendezvényen orgonán közreműködött Kiss Gergő, a győri Richter János Zeneművészeti Szakkollégium növendéke. A megnyitó után a jelenlévők körbejártak a termekben, megtekintették a képeket, ismerkedtek, fotózkodtak egymással a képek előtt, majd egy pohár vörösborral, pogácsákkal múlatták a kellemesen eltöltött további időt.

A kiállítás június 30-ig tekinthető meg a Triangulum Galériában, minden nap 10-18 óráig.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub tagja

2024.06.03