Dohányzásmentes Világnap 2024

Védjük meg a gyerekeket a dohányipartól! ‒ Márné Tóth Krisztina írása

dohanyzasmentes-vilagnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-e a Dohányzásmentes Világnap, mely elsősorban a dohányzás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A 2024-es világnap témája arra összpontosít, hogy véget vessen a fiatalok káros dohánytermékekkel való megcélzásának.

A szervezet felmérése szerint napjainkban 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen, és a dohányzás szövődményei évente mintegy 8 millió ember halálát okozzák.

Az alternatív dohánytermékek a dohányfogyasztás és a nikotinbevitel egyéb lehetséges eszközei. Közülük az elektronikus cigaretták (e-cigaretta), a nikotinos tasakok, illetve a hevített dohánytermékek az elmúlt években kerültek a fogyasztók látókörébe. A köztudatban az él, hogy ezek a változatok kevésbé károsak az egészségre, mint a cigaretta, sokan a leszokáshoz is ezeket választják segítségül. Pedig fontos kiemelni, hogy szintén károsak a szervezetre, és használatuk a hagyományos cigarettához hasonlóan függőséget okozhat.

dohanyzasmentes-vilagnap

Az e-cigaretta elemmel vagy tölthető akkumulátorral működik. A készülékben lévő folyékony állagú nikotint fűtőszál melegíti fel, és aeroszollá porlasztja. Az e-cigaretta folyadékában lévő és a melegítés során képződő további vegyületek közül számos egészségkárosító hatású: hozzájárulnak a tüdőszövet és az egész szervezet gyulladásos folyamataihoz, ezáltal növelhetik a szív- és érrendszert, a tüdőt, a csontvelőt, a lépet és a központi idegrendszert érintő betegségek előfordulását. A használók légzését vizsgálva látható, hogy a kilélegzett levegő formaldehidtartalma (rákkeltő hatású vegyület) magas. Használata duplájára növeli a szívroham kockázatát, a légutak gyulladásos megbetegedéseinek esélyét és a kötőszövetes (fibrotikus) átalakulást, valamint gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét.

Az e-cigarettázó fiatalok, serdülők fokozott veszélynek vannak kitéve, mivel a felmérések szerint nem a hagyományos cigarettáról térnek át az e-cigarettára, hanem elsőként e-cigarettát használnak (vonzó számukra a különböző ízesítés és forma is), és gyorsan erős nikotinfüggőség alakulhat ki náluk. A gyerekek minden régióban nagyobb arányban használnak e-cigarettát, mint a felnőttek, és a becslések szerint világszerte 37 millió 13–15 éves fiatal dohányzik.

https://www.who.int/europe/news-room/events/item/2024/05/31/default-calendar/world-no-tobacco-day-2024--protecting-children-from-tobacco-industry-interference

A Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés (MIDOF) vizsgálataiban 12 százalék volt azon diákok aránya, akik valamilyen rendszerességgel elektronikus cigarettát használnak. Közülük 61 százalék a barátja vagy az osztálytársa, 20 százalék a saját, 10 százalék pedig szülei elektronikus cigarettáját használta, használja. A folyadék jellegét tekintve a 7‒9. osztályosok elsődlegesen az ízesített változatokat kedvelték. Az e-cigaretta különösen a fiatalok körében növeli a dohányzásra való rászokás kockázatát. Ennek oka, hogy míg a kortárs hatások erősen érvényesülnek, addig a tanárok és szülők figyelmeztetései, valamint az egészségre vonatkozó aggodalmak kevésbé riasztóak a fiatalok számára. Az Elf Bar gyors elterjedését a közösségi média tette lehetővé – a termék Magyarországon nem forgalmazható, de külföldi internetes oldalakon és a közösségi média piacterein beszerezhető. Kisméretű, hagyományos cigarettára emlékeztető formájú, színes-divatos és jellemzően ízesített. Éppen ezért fontos felhívni a gyermekek figyelmét a közösségi média óvatos használatára. Továbbá tudatosítani kell bennük, hogy ismeretlen összetevőik miatt az Elf Bar termékek különösen veszélyesek lehetnek az egészségre. Az Elf bar kiszerelésében lévő nikotin 2-5 doboz hagyományos cigarettának felel meg, és egy gyereknél ellenőrizhetetlen, hányszor szív belőle.

dohanyzasmentes-vilagnap

Az elektronikus cigaretták és az alternatív dohánytermékek használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. Ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett koncentráció sok esetben jelentősen eltér a folyadékban található tényleges mennyiségtől.

Magyarországon érvényben van az e-cigaretta használatát korlátozó rendelet, amely kimondja, hogy nem lehet e-cigarettázni pl. munkahelyen, közforgalmú intézményben, közösségi közlekedési eszközön, közterületeken, játszótéren és azok 5 méteres körzetében. Más országok is szabályozták az e-cigaretta használatát: pl. Ausztriában is tilos zárt légterű közterületen használni, Norvégiában, Törökországban pedig betiltották az e-cigaretta forgalmazását is.

dohanyzasmentes-vilagnap

Leszokás támogatás: leszokastamogatas.hu, ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

Márné Tóth Krisztina

Forrás: who.int, egeszsegesvarosok.hu, egeszsegvonal.gov.hu

A képek a Canva alkalmazásból származnak.

2024.05.31