XVI. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál

Szabó Béla képriportja

tatai-patara-2024

Immár 16. alkalommal elevenedett meg a Tatai-tó partján Közép-Európa egyik legnagyobb történelmi fesztiválja, ahol a vár 1597. évi keresztény csapatok általi visszavételéről emlékeznek meg: gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére csellel foglalta vissza a tatai várat a töröktől.

A tatai vár jelentőségét az növelte meg a tizenöt éves háborúban, hogy a XVI-XVII. században egy kiterjedt mocsársáv legfontosabb, ha nem az egyetlen átkelőhelye volt Buda és Győr között. Itt alkalmazták elsőként a patarát (petárdát) a várkapu berobbantására. Ez a hadi esemény tekinthető a következő évi Győr visszafoglalása „főpróbájának” is a petárda használatának tekintetében.

A május 24-26. közötti programra több mint félszáz hagyományőrző érkezett – a magyar csoportokon kívül – Erdélyből, Szlovákiából, Lengyelországból, Csehországból és Németföldről. Több mint egy évtized után ismét lehetett látni a kor folyami hadihajóit, a sajkákat a tavon.

A 20. századi magyar‒török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100 éves évfordulója alkalmából zajló Török kulturális évad részeként az eseményen részt vettek a Török Állami Néptáncegyüttes mellett török kézművesek és az oszmán íjászati hagyományok egyik leghíresebb képviselője, Murat Özveri is.

Szabó Béla

2024.05.29