Miért érdemes Salzburgba látogatni?

tmoni írása

salzburg

Több oka is van. Salzburg Európa egyik legszebb barokk városa rengeteg történelmi és kulturális látnivalóval, programokkal, valamint szebbnél szebb természeti gyönyörűséggel a környékén. Kiváló úti cél romantikus hétvégéhez, aktív pihenéshez és családi nyaraláshoz egyaránt.

Akár két hetet is eltölthetünk itt, ha mindent fel akarunk fedezni, de 4-5 nap alatt is sok mindent megtekinthetünk. Ilyenkor persze érdeklődési körünknek megfelelően válogatnunk kell a látnivalók közül, de azt is megtehetjük, hogy mindenbe belekóstolunk egy kicsit. Jelen írásban ez utóbbiból adunk ízelítőt.

salzburg

A megérkezés és a szállás elfoglalása után, fáradtan a több órás úttól, nem rossz ötlet hajóról megszerezni az első benyomásokat, így ugyanis először távolról és egyben látjuk az egész várost, mielőtt közelről, részenként fedeznénk fel. Áprilistól októberig a Salzach folyón a 80 ülőhelyes, panorámaablakos Amadeus Salzburg gyorshajó közlekedik, mely kivételes kilátást nyújt Salzburgra és környékére.

Hohensalzburg

salzburg

Közvetlenül a belváros fölött áll Közép-Európa legnagyobb, teljes egészében megőrzött vára, melynek neve összeforrt a bevehetetlen jelzővel. A 11. századi erődítmény (főleg a börtöntorony tetejéről, de a várudvarokról is) 360 fokos panorámát biztosít mind a városra, mind a környező hegyekre, de belül is rengeteg nézelődni valót nyújt a történelem szerelmeseinek. Vállalkozó kedvűek gyalog is felmehetnek, de a 10 percenként induló, 55 férőhelyes, 124 éves, felújított siklóval 1 perc alatt feljuthatunk. Aki vasárnap délelőtt látogatja meg a magyar szemmel nagyon is lakályos erődöt, az meghallgathatja a trombitatoronyból felcsendülő fúvószenét is. A Hohensalzburg a város 5 hegyének egyikén, a Festungsbergen magasodik.

Mönchsberg

salzburg

A hegy kiterjedt gerincvonala rengeteg természeti és kulturális kinccsel vonzza a látogatókat, melyek egy hosszabb séta során fedezhetők fel, miután egy 60 méter magas lifttel (MönchsbergAufzug) 30 másodperc alatt feljutottunk Salzburg történelmi negyedéből a 485 méteres magasságban található zöldövezetbe. A kilátás innen is fantasztikus, de emellett itt található a Modern Művészetek Múzeuma, a Wasserspiegel (egy 25.000 köbméteres víztározó részeként szórakoztató és informatív betekintést nyújt a vízellátás rejtelmeibe), a Stefan Zweig Központ, a Stadtalm (tradicionális fogadó osztrák konyhával), egy buddhista sztúpa, a Pallottine kolostor, valamint sziklák és rejtett ösvények. Lehet válogatni!

Dómnegyed

salzburg

A belváros szívében helyezkedik el a hercegérsekség egykori hatalmi központja: a dóm, a rezidencia, valamint a 696-ban alapított Szent Péter Főapátság román stílusú bencés kolostoregyüttese a hozzá tartozó könyvtárral, múzeummal és templommal, amely kívül-belül csodálatos ugyan, de meg sem közelíti Salzburg legjelentősebb szakrális építményét, a korai barokk monumentális képviselőjét, a 774-ben, 1628-ban és 1959-ben felszentelt dómot. Gyönyörűséges, lenyűgöző és ámulatba ejtő, több mint 10.000 ember befogadására alkalmas. A negyedben található még a Kunst- und Wunderkammer, valamint a Lange Galerie.

Mozart

salzburg

Wolfgang Amadeus a város leghíresebb szülötte. Szülőháza és lakóháza ma múzeum, a róla elnevezett téren látható a szobra, fesztiválok, koncertsorozatok, a Mozart-hét rendezvényei és tematikus idegenvezetések őrzik nevét. De ott van még a Mozarteum (a világ egyik legnevesebb konzervatóriuma), az Ünnepi Játékok, Mozart-háza és az eredeti, kék-ezüst csomagolású, salzburgi Mozart-golyó. Emellett persze felhasználják a zenei lángelmét a marketingben és az üzleti életben egyaránt – bárhová megy vagy néz az ember, mindenhol Amadeussal találkozik.

Red Bull Hangar-7

salzburg

A város legextravagánsabb látnivalója egy impozáns építészeti csoda, mely felújított történelmi repülőgépeknek, helikoptereknek, veterán- és versenyautóknak ad otthont. Az egyedülálló modern „üvegpalota” minden porcikáját a repülés inspirálta (még az étteremnek is Ikarus a neve). A gyűjtemény is tiszteletet parancsoló, hiszen látható például Tito, a „láncos kutya” egykori elnöki gépe és még sok-sok más gyönyörűség, melyek nemcsak a technikai sportok kedvelőinek nyújtanak felejthetetlen élményt. Sehol sem tekinthető meg ilyen közelről egy Forma-1-es autó, főleg nem az, mellyel Sebastian Vettel zsinórban 9-szer győzött.

Stiegl-Brauwelt sörfőzde és élményvilág

salzburg

A Stiegl Ausztria legnagyobb magán sörfőzdéje, melynek gyökerei 1492-ig nyúlnak vissza. Bármerre megyünk a tartományban, mindenhol a piros lépcsős logójú sörrel találkozunk. A több mint 5000 négyzetméteres kiálltó- és bemutatóközpont, a sörkert és az étterem mind professzionális. Az ide látogatók megismerkedhetnek a sörkészítés folyamatával – miközben söröket kóstolgathatnak ‒, megnézhetik a nagyon látványos, 270 fokos sörmozit, láthatják a híres sörtornyot, majd megebédelhetnek, és folytathatják a különféle, finomabbnál finomabb sörök kóstolgatását.

Werfeni jégbarlang

salzburg

A világ legnagyobb jégbarlangja, ahol impozáns jégképződmények sorakoznak – és egyben az Alpok egyik legszebb látványossága. Már az odavezető út is izgalmas, hiszen a természeti képződmény bejárata 1656 méter magasságban található, ahova részben gépjárművel, részben gyalog, részben Ausztria legmeredekebb drótkötélpályás felvonójával lehet feljutni. A kilátás a hegyekre és völgyekre csodálatos. A barlangban még nyáron is fagypont körüli a hőmérséklet, így a beszivárgó víz azonnal megfagy. Ennek köszönhető, hogy mindig újabb és újabb képződmények születnek, amitől a 42 kilométer hosszú barlangrendszer 1 kilométeres, 1400 lépcsőt tartalmazó, látogatható szakasza is változik.

Plötz vízesés

salzburg

A tartományban sok tó és vizes kirándulóhely van, de Salzburghoz a legközelebbi vízesés a Rettenbach patakon zubog. A Plötz Wasserfall természeti emlék, amelynek – szépségén kívül – szerencsehozó képességet is tulajdonítanak. A gyors sodrású vízre malmokat építettek, és a 14. századtól itt őrölték a gabonát. Öt malom maradt fenn, melyek egy vadregényes szurdokon átvezető gyalogtúra során felkereshetők, és az út végén ott van az 50 méter magas, lenyűgöző, impozáns vízesés.

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, német), Kiránduló, Salzburg hivatalos útikalauza, SalzburgerLand, Salzburg Portal, Kiránduló Cafeblog

2024.05.30