Történelmi kalandozások Mezopotámiában

Ismeretterjesztő előadás a győri könyvtárban

mezopotamia-uzenete-eloadas-gyori-konyvtar

2024. május 22-én Szigeti Endre, a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség vezetője és Priskinné Tuller Marianna földrajz-rajz szakos tanár tartott előadást a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében Mezopotámia üzenete címmel.

A csaknem két órás ismeretterjesztő műsorban az előadók áttekintették a Tigris és Eufrátesz közötti – történelmi eseményekben rendkívül gazdag – területen kialakult civilizációk és birodalmak sorrendjét, fejlődésük folyamatát és kultúráik örökségét az időszámításunk előtti 5. évezredtől napjainkig.

Az előadásban kiemelt hangsúlyt kaptak a sumér városállamok, az akkád, babiloni, valamint az asszír birodalom, Ur, Uruk, Babilon és Ninive történelmi emlékeinek részletes bemutatásával, de említésre kerültek az arab kor fontosabb létesítményei is például Bagdadban és Samarrában.

A történelmi bemutatót Szigeti Endrének a helyszíneken 50 éve készített és most kivetített saját fotói, valamint múzeumok, kulturális intézmények dokumentációs anyagai színesítették.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2024.05.26