Helló fiatalok: tiétek a tér!

Elindult a Városi Diákfórum és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér együttműködése

varosi-diakforum-gyori-konyvtar

2024. május 23-án délelőtt középiskolások töltötték meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának harmadik emeletét: a Városi Diákfórum tagjai érkeztek átfogó beszélgetésre, ötletelésre, tervezgetésre, hogy itt alakítsanak ki egy új, állandó bázist a fiataloknak.

A könyvtárnak kiváló együttműködése alakult ki a Városi Diákfórummal; köszönetet mondok mindenkinek, aki ebben részt vett, különösen Boncsarovszky Péternek” ‒ mondta el dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója kezdésként, majd kitért arra, hogy sok-sok kiváló ötletet kaptak már a VDF-es kapcsolatnak köszönhetően sajtó, közösségi média és egyéb területeken. „Időközben úgy alakult, hogy adódott itt a könyvtárban három helyiség, és Péterrel arra gondoltunk, mi lenne, ha ezt az ifjúság céljaira fordítanánk.” És ki lenne alkalmasabb kitalálni azt, mi az igazán megfelelő az ifjúságnak, mint maguk a fiatalok – ez a mostani alkalom pontosan ezt a célt szolgálja, hogy a délelőtt folyamán megszülető felvetések, elképzelések a további egyeztetések alapját szolgálhassák.

varosi-diakforum-gyori-konyvtar

Boncsarovszky Péter, Győr Megyei Jogú Város ifjúságügyért felelős polgármesteri biztosa, aki több téren is dolgozik a diákérdek-képviseleti szférában, a köszöntés után elmondta: „Ez a hely lényegében egy új színfolt lehet a könyvtár intézményrendszerében, valamint Győrben az ifjúságpolitika működtetésében.” A város fenntartásában már régóta van egy ilyen közösségi tér, a Híd Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda, a felmerült javaslat pedig, miszerint rendelkezésre áll három helyiség a Kisfaludy Károly Könyvtár épületében – amelyhez egy jelentős nagyságú előtér is tartozik –, kiváló helyszín lehetne a fiatalok számára, ráadásul este 7 óráig nyitva tart. „Biztonságos körülmények között, a lehetőségeket kihasználva, amelyeket ti alkottok meg, el tudnátok tölteni itt az időtöket” ‒ szólt a középiskolásokhoz Boncsarovszky Péter. Vázolt néhány olyan ötletet is, amelyek már sikeresen valósultak meg máshol (csocsóasztal, babzsákok stb.), egy projektor vetítővászonnal, vagy akár egy kis színpad pedig remek lehetőséget teremtene közösségi beszélgetésekhez, filmdélutánokhoz, iskolai projektfeladatok kidolgozásához.

varosi-diakforum-gyori-konyvtar

Az elképzelések megszületése után a tervezési fázisba bevonnánk a győri középiskolákat, például a Hild József Építőipari Technikumot és a tánc- és képzőművészetiseket is, valamelyest pedig már a Széchenyi-egyetem Design Campusával is egyeztettünk, tehát fiatalokkal csinálnák meg a fiatalok helyét.Boncsarovszky Péter mindezek megvalósításához az önkormányzati lehetőségeken túl központi források esetleges bevonását is megemlítette. A Híd Ifjúsági Irodának pedig terveznek vagy új helyszínt találni, vagy esetleg a jelenlegit fejleszteni.

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2024.05.23