Tízmilliószoros napok: a gondolat teremtő ereje

LSzimonetta írása

buddha

A pozitív gondolatok, a jó cselekedetek tettei és a szeretet ereje, amelyek tízmilliószoros erővel hatnak – röviden így jellemezhetjük a tízmilliószoros napok jelentését. Évente négy ilyen alkalmat tartunk számon, amelyek közül idén a második tízmilliószoros nap május 23-án van.

A tízmilliószoros napok a tibeti naptárban a buddhizmus legjelentősebb ünnepeihez kötődnek, melyeket Nagy Buddha Napok néven is szoktak emlegetni. A szerzetesek ilyenkor szertartások keretében emlékeznek meg Shakyamuni Buddha életének legfontosabb állomásairól.

Az első tízmilliószoros nap idén különlegesnek számított, mivel éppen telihold volt, ráadásként szökőnapra, február 24-re esett. Ez a nap a Csodák és a Vajmécsesek ünnepe (Chötrül Düchen), melyen Buddha csodás tetteiről emlékeznek meg a tibeti naptár első hónapjának 15. napján. A második ilyen esemény idén május 23-án van, amely az Imakerék ünnepe (Saka Dawa Düchen). A Születés, a Megvilágosodás és a Halál napjának is szokták nevezni, ugyanis Buddha születésének és a Nirvánába való lépésének időpontja ez (a végső cél, a beteljesülés vagy üdvösség az indiai vallásokban), melyet a tibeti naptár negyedik hónapjának 15. napján ünnepelnek meg. A harmadik ilyen nap a Chöckor Düchen (az Első Tanítás Ünnepe), amely 2024-ben július 9-re esik. E napon Buddha első szentbeszédére emlékeznek (a Négy Nemes Igazság) a tibetiek. Ez a hatodik hónap negyedik napján van a kalendárium szerint. A negyedik tízmilliószoros nap idén október 23-án lesz, amely a Mennybemenetel napja (Lhahab Düchen). Buddha ekkor (a kilencedik hónap 22. napja) ment az Istenek közé, hogy tanításait megmutassa, és köszönetet mondjon, amiért bejutott a Nirvánába.

A tízmilliószoros napok különlegesnek számítanak, ilyenkor a spirituális gyakorlatok hatása a sokszorosára, mondhatjuk, hogy tízmilliószorosára nő. Igazán kecsegtető, miszerint ezeken a napokon nagyobb az esélyünk a jót bevonzani és megalapozni céljainkat, vagy éppen véghez vinni álmainkat. Higgyük el, a (be)vonzás törvénye működik. Persze ne azonnali csodát várjunk, hiszen az univerzumba küldött kéréseknek kell egy kis idő, mire manifesztálódnak. A lényeg a hit, a kérés átadásának teljes beleélése, testünk minden idegszálának rezdülése, a teljes koncentráció, a kételyek kizárása és a cél vizualizálása. A gondolat teremtő ereje számomra ezt jelenti.

Mivel e napokon minden tettünk, szándékunk és gondolatunk tízmilliószorosan hat a világmindenségben, ezért különösen figyeljünk oda, hogy a negatív energiákat és gondolatokat kiiktassuk elménkből, mert ezek is tízmilliószorosan hatnak vissza ránk. A vonzás törvénye által a jó jót, a rossz pedig rosszat vonz be. Nemcsak magunknak kívánhatunk csupa jót és pozitivitást, hanem mások vagy a világ számára is. Kéréseink globális méreteket ölthetnek.

E napokon lehetőségünk van az elmélyült meditációra, amely során kéréseink célzottabban törnek utat a kozmosz felé. Legyünk nagylelkűek másokkal, cselekedjünk jót! Ezek a napok kiváló alkalmat teremtenek sérelmeink, frusztrációink elengedéseire is. És hogy mit tudnak nekünk még ezeken felül tanítani a tízmilliószoros napok? Spiritualitás ide, spiritualitás oda, ne csak ekkor legyünk pozitívak és vidámak, hanem az év többi napján is próbáljunk meg nyitottak lenni a jóra. A mai világban ez különösen fontos, higgyék el, sokkal szebb színben fogják látni a világot!

LSzimonetta

Forrás: christinblona.com, femina.hu, wellandfit.hu, astronet.hu, energiagyogyaszat.lapunk.hu

A kép a pixabay.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2024.05.23