Cseh Tamás kiadatlan dalai jelentek meg vinylen


cseh-tamas-western-dalok

Western dalok címmel Cseh Tamás kiadatlan dalait tartalmazó vinyl lemez jelent meg. Az archív szerzemények a PIM – Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből származnak. A frissen maszterelt anyagon sohasem hallott és jól ismert dalok egyaránt szerepelnek, ezeket a vadnyugati téma kovácsolja egységbe.

A western téma Cseh Tamás életművében izgalmas jelenség – a játék, a szerepjátszás egész életén át jelen volt ‒, ám az ő nevével fémjelzett bakonyi indiánozás, vagy Hadiösvény című regénye miatt mégsem lehet meglepő a hallgatók számára. Cseh Tamás a hatvanas években szerzett dalait még önmagának, vagy szűk baráti körben énekelte egy szál gitárral, saját angol szövegekkel – ezekről számos hangfelvétele tanúskodik. 1970-től már Bereményi Gézával közösen írtak dalokat, köztük vadnyugati ihletésűeket is. Ezekben a western dalokban sokszor elmosódik a határ a vadnyugat és Budapest között, a romantikán és nosztalgián túl az is kirajzolódik, hogy a legendás karakterek, pisztolyhősök hogyan keresik a helyüket a kádári Magyarország fővárosában.

A PIM – Cseh Tamás Archívum a gyűjteményében lévő, az énekes hagyatékában fennmaradt régi orsós szalagokról és magnókazettákról kutatta fel és gyűjtötte egybe az ismert és eddig ismeretlen vadnyugati témájú dalok felvételeit, amelyek zömében a hatvanas-hetvenes éveken készültek. A Cseh-Bereményi műveken kívül a lemezen korai Cseh Tamás-dalok, versmegzenésítés és indián dalok is helyet kaptak, közülük hét eddig nem jelent meg hivatalos kiadásban. A május 21-i lemezbemutató alkalmából szabadtéri fotókiállítás is nyílt a PIM – Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből a Károlyi-kert Ferenczy utca felől található kerítésén. A tárlaton olyan életképekkel találkozhatnak a látogatók a hatvanas évektől egészen a 2000-es évekig a PIM – Cseh Tamás Archívum gyűjteményéből, mint előadások, koncertek emlékezetes pillanatai, portrék a konyhából, az albérletből, a színpadról, a vonatról, az utcáról vagy éppen egy filmforgatásról – egyedül, barátokkal, szerzőtársakkal.

Cseh Tamás és Bereményi Géza négy évtizedig tartó közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. Az énekes-dalszerző 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Cseh Tamás több mint ezerkétszáz dal szerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten hunyt el, 2013 szeptemberétől bronzszobor őrzi emlékét a fővárosi Szent Gellért téren.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében Cseh Tamás CD-lemezei csakúgy megtalálhatók, mint róla szóló, illetve általa szerzett könyvek.

Forrás: MTI

2024.05.24