Robert C. Castel és Bendarzsevszkij Anton a győri MCC-ben a Mandiner roadshow győri állomásán


robert-c-castel-bendarzsevszkij-anton-gyori-mcc

2024. május 9-én az MCC győri képzési központja látta vendégül a Mandiner országjáró roadshowját. A különleges eseményen Robert C. Castel és Bendarzsevszkij Anton beszélgetett Pócza István vezetésével, akik több, a jelenünket erősen érintő témát is részletesen érintettek.

Többek között szó volt az orosz‒ukrán háború lehetséges forgatókönyveiről, a kínai elnök magyarországi látogatásáról, valamint a kialakulóban lévő új világrendre vonatkozó legfontosabb ismeretekről. A beszélgetőpartnerek kifejtették, hogy milyen jövő várhat Európára és benne hazánkra a geopolitikai versengés korszakában. Az eseményre több mint 120 vendég érkezett, akik a beszélgetést követően feltehették kérdéseiket.

robert-c-castel-bendarzsevszkij-anton-gyori-mcc

A beszélgetőpartnerek megegyeztek abban, hogy a világ a geopolitikai versengés korszakába lépett, ami annak a következménye, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyre inkább elveszti azt a gazdasági és katonai hegemóniát, amely évtizedeken keresztül a világ vezető hatalmává tette. A „vetélytársak” közé emelkednek olyan országok, mint Kína vagy India, akik amellett, hogy saját térségükben képesek betölteni az abszolút vezető szerepkörét, már világszinten is kihívójává válnak az Egyesült Államoknak. E geopolitikai átrendeződésnek sok gazdasági és hadászati aspektusa is van, melyekhez az egyes országoknak megfelelően kell tudni igazodni, hogy képességeiket tekintve a jövőben sikeresek lehessenek.

A beszélgetés során Bendarzsevszkij Anton kifejtette, hogy az elmúlt két év során egy új Oroszország képét látjuk létrejönni, ahol a friss elitet már nem a vagyonos üzletemberek és az oligarchák adják, hanem a háborús hősök és veteránok. Robert C. Castel szerint az izraeli konfliktus során fontos a Gázában lévő túszok kiszabadítása, illetve bizonyos humanitárius folyosók megnyitása. Mindketten egyetértettek abban, hogy a kínai elnök látogatása a magyar diplomácia rendkívüli sikere, hiszen a világ második számú gazdasági és katonai hatalmának vezetője érkezett hazánkba. Magyarország számára nagyon fontosak a kínai befektetések és a kétoldalú együttműködések olyan területeken, mint a stratégiai infrastruktúrák kiépítése és a nemzetközi hálózatokban való részvétel.

robert-c-castel-bendarzsevszkij-anton-gyori-mcc

Az orosz‒ukrán háborút illetően a szakértők elmondták, hogy annak kifutása az Egyesült Államok és Oroszország tárgyalásain múlik, sajnos Európa ebben „nem tud labdába rúgni”. Az európai politikusok többsége a háború eszkalációja mellett érvel, illetve egyre magasabb szintre emelik a háborús retorika mértékét, mint legutóbb a francia államfő is tette. Ezek mögött az elgondolások mögött az európai államok és az Európai Unió azon elve húzódik meg, amely leginkább az Egyesült Államok doktrínája szerint kívánja a háborús politikáját folytatni.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2024. május 15-én került megrendezésre a Stratégiák a fiatalok foglalkoztatásával kapcsolatos kihívások leküzdésére címet kapott előadás.

2024.05.20