Az Árpádok felemelkedése

Filmpremier és beszélgetés Bárány Krisztiánnal a győri MCC-ben

barany-krisztian-gyori-mcc

2024. áprilisi 23-án rendhagyó programon vehettek részt azok, akik ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol Az Árpádok felemelkedése című film győri debütálására került sor, valamint ezt követően egy beszélgetésre Bárány Krisztián rendező-forgatókönyvíróval.

A film vállalt küldetése, hogy a magyar őstörténet tekintetében kiindulópontként szolgáljon a tudományos élet és a hazai hagyományőrző egyesületek számára, illetve hogy minél szélesebb körben ismertté váljon hazánk történelmének kezdeti időszaka. A dokumentumfilm jól illeszkedik abba a hazai filmipari trendbe, amely az elmúlt évek során minél részletesebben és minél szélesebb spektrumban szeretné feldolgozni a magyar történelem különböző korszakait. Az Árpádok felemelkedése győri debütálásán a film vetítését követően Bárány Krisztián rendező, forgatókönyvíróval beszélgettek az MCC győri képzési központjában.

barany-krisztian-gyori-mcc

Bárány Krisztián a beszélgetés elején elmondta, hogy minden nép számára felemelő érzés megismerni saját eredettörténetét, nem csoda, hogy már középkori krónikásaink is fontosnak tartották a magyarság első történeteinek lejegyzését. Közös emlékezetünkben élénken élnek a mondáink, a turulmadár, a csodaszarvas mítoszai. A filmben a regéken túl a korabeli források feldolgozásával, neves szakemberek közreműködésével kerül bemutatásra a magyarok korai történelme és a következő évszázadokat meghatározó Árpád nemzetség egyedülálló felemelkedésének története. A film rendezője elmondta, hogy rengeteg visszajelzést kaptak már a televíziós premier óta, ami megerősíti őket a munkában. Különösen fontos volt számukra, hogy a film már a 7–8. osztályosok számára is érthető legyen, és akár a tanórákba is be lehessen építeni.

Bárány Krisztián – mint a film forgatókönyvírója – kifejtette, hogy közel kétszáz év történését ötven percben elmesélni nem könnyű feladat. A legfontosabb az volt számukra, hogy átfogó képet adjanak az Árpádok felemelkedéséről, bemutatva őseink életmódját, harcmodorát, miközben feldolgozzák a forrásokat úgy, hogy kiemeljék a legfontosabb részleteket, sorsfordító epizódokat. Kérdésre válaszolva elmondta, fontos, hogy egy film, legyen akár játékfilm, akár ismeretterjesztő film, a lehető legszínesebb módon megpróbálja illusztrálni, audiovizuális eszközökkel közel hozni a megfilmesített korszakot a néző számára. Egy dokumentumfilmnél különösen fontos a hitelesség kérdése. A forgatás során ellátogattak egy régészeti ásatásra is, így lehetőségük nyílt munka közben lencsevégre kapni a szakértőket. Véleménye szerint a terepen való forgatás még közelebb tudja hozni a nézőt ezekhez a nagy szaktudást és körültekintést igénylő hivatásokhoz. A rendező kifejtette: a filmet azzal az igénnyel készítették, hogy a jövőben a közoktatás szerves része lehessen, így fontos számukra, hogy a széles közönség számára könnyen hozzáférhetővé váljon.

barany-krisztian-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvény május 7-én, 17:30-kor lesz, mely keretében Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője tart előadást Európai választások – az EU válaszúton címmel.

2024.05.07