A Ladánybene 27 visszament a múltba új lemezén


ladanybene-27-menekules

Menekülés címmel új lemezt készített a Ladánybene 27 (LB27). Az első közismert hazai reggae csapat – amely a fővárosban, angyalföldi srácokból alakult – korai, 1987‒1990 közötti ska korszakába nyúlt vissza, és akkor született tizenöt dalát rögzítette több mint harminc évvel később.

A történet oda vezethető vissza, hogy a kezem ügyébe keveredett egy 1990-es koncertünk felvétele, és kicsit rám tört a nosztalgia. Nagyon mozgalmas, mondhatni forradalmi éveket éltünk akkoriban, a zenekar a megalakulást követően néhány év alatt jutott el az ismertségig. Még nem is reggae-t játszottunk, hanem skát” ‒ mondta Bodnár Tibor, az LB27 vezetője, gitárosa az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy szerette volna, ha az akkori időszak felvételeit is rögzítik profi körülmények között, és a projektre tavaly sikeresen pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál. A zenekar az 1987‒1990 közötti felállásában rögzítette az anyagot, a mai tagok közül hárman – Bodnár mellett Hertelendi „Rasta” István basszusgitáros és László M. Miksa énekes – már akkor a Ladánybene 27-ben zenéltek, mellettük Szarka Sándor (billentyűs hangszerek), Tary Zsolt (szaxofon), Tóth Gábor (gitár, basszusgitár, ének) és Árokszállási Tamás (dob) szerepelt az akkori csapatban. Közülük egyedül utóbbi nem tudott ott lenni a régi dalok rögzítésén, őt az LB27 jelenlegi ütőse, Hertelendi Anna helyettesítette.

Az akkori csapatból csak Szarka úr nem zenél, de nagy örömmel csatlakozott hozzánk újra. Tóth Gabi Tádé jó ideje ismét ott van az együttes környékén, dalokat, szövegeket írt nekünk. Három dalban egy másik korábbi tag, a később a Besh o droM-ba került Barcza Gergő fújta a szaxofont a lemezen. Első szaxisunk, Tary Zsolt Svájcban él, de ő is velünk lesz a lemezbemutatón” ‒ sorolta Bodnár Tibor. Kitért arra, hogy ez a Menekülés című lemezen hallható anyag az első, 1991-ben megjelent nagylemez előtti évek termése, amikor az LB27 számos tehetségkutatón szerepelt sikerrel, és alapvetően még a ska stílust képviselte. „A számok közül csak néhány jelent meg az elmúlt évtizedekben. Az Új ska felkerült a zenekar első, 1991-ben megjelent lemezére, a Hol a gibbon? a II-es albumra, a címadó Menekülés az 1994-es koncertanyagon hallható. A műsor ma is vállalhatók, nem hangszereltük át a dalokat, inkább dokumentáltunk. Örömteli játék volt visszanyúlni a vidám, vicces számokhoz, amilyen például a Schneider úr, a Kicsi Joe, a Filmsztár vagy a Próbababa, három szerzemény pedig előrevetíti a zenekart ismertté tevő reggae stílust, amely ma is a sajátunk.

Bodnár Tibor végül elmondta, hogy a jövőre 40 éves zenekar 2025-ben különleges koncertekre készül, emellett Bob Marley-re is megemlékeznek, aki 80 éves lenne. A roots reggae stílust képviselő Ladánybene 27 1985-ben alakult. Az 1991-es debütáló lemez – rajta a Rastafari – volt az első magyar reggae album, azóta tizennégy anyagot készítettek, a legutóbbi, a Szavak‒színek‒hangok 2020-ban jelent meg. A csapat a kezdetektől szervez nyaranta reggae tábort, utóbbi 1999 óta fesztivállá nőtte ki magát. A zenekar tagjai jártak Jamaicában, a műfaj őshazájában, és többször találkoztak a néhai Bob Marley zenekarával, a Wailersszel.

A Ladánybene 27 Babylon cirkusz című CD-je kölcsönözhető a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Hang- és Médiatárának gyűjteményéből.

Forrás: MTI

2024.05.09