Ryan Gosling űrállomáson ébred, Udvaros Dorottya maratonra készül, A boldogság ügynöke már a mozikban

Három filmes hír a nagyvilágból és itthonról

ryan-gosling-udvaros-dorottya-agent-of-happiness

Ryan Gosling játssza A Hail Mary-küldetés című Andy Weir-sci-fiből készülő film főszerepét – számolt be a deadline.com filmes portál. Az Amazon MGM stúdióban Phil Lord és Christopher Miller rendezésében születő produkció bemutatásának dátumát 2026. március 20-ra tűzték ki.

Lord és Miller 2019-ben a Pókember – Irány a Pókverzum című animációs film alkotóiként kaptak Oscar-díjat. A duó egyébként Weir Artemis című, Holdon játszódó regényének filmváltozatán is dolgozik. A Project Hail Mary (A Hail Mary-küldetés) producerei között olvasható a két rendező mellett Amy Pascal, Ryan Gosling és Andy Weir neve is.

A történetben Gosling tanárból lett űrhajóst alakít, aki kómából magához térve egy űrállomáson találja magát egyedül, és semmire sem emlékszik. Lassacskán azonban összerakja, hogy azért küldték a Földtől 12 fényévre lévő Tau Cetihez, hogy megmentse anyabolygónkat. Ehhez minden tudását mozgósítania kell, és még ez sem lenne elég, ha nem kínálkozna egy váratlan segítség. A forgatókönyvet Drew Goddard írta Weir 2021-ben megjelent regényéből. A szerzőnek korábban már A marsi című sci-fijét is megfilmesítették: a Ridley Scott rendezte Mentőexpedíció főszerepét Matt Damon játszotta.

2024. november 28-tól kerül országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka. A tájékoztató szerint a Valami Amerika és a Kincsem rendezőjének romantikus vígjátékának forgatása május elején fejeződik be. A film történetének főszereplője egy anya (Udvaros Dorottya), aki férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival váltóban lefutja a maratont. De egyikük sincs fizikálisan és mentálisan felkészülve a futásra. A rokonokat és barátokat is váratlanul éri a nők lehetetlennek tűnő vállalkozása.

A vígjátékban Udvaros Dorottya, Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix mellett Bányai Kelemen Barna, Csányi Sándor, Ember Márk, Csuja Imre, Schmied Zoltán, valamint Gálfi László, Hevér Gábor és Trokán Péter szerepelnek, de feltűnik benne mások mellett Góg Anikó triatlon olimpikon, személyi edző is. A Futni mentem független filmként készül a Vertigo Média gyártásában, producerei Kárpáti György és Berta Balázs. A forgatókönyvet Divinyi Réka és Miklya Anna írta, az operatőr Szatmári Péter, a zeneszerző Hrutka Róbert, a koproducer Pusztai Ferenc.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai A boldogság ügynöke (Agent of Happiness) című, magyar‒bhutáni koprodukcióban készült filmje már látható a hazai mozikban. A filmet forgalmazó Mozinet közleményében Zurbó Dorottyát idézi, aki elmondta: a film látható volt a Sundance Mexico Fesztiválon, valamint ezzel párhuzamosan a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztiválon (SFFILM Festival) is vetítették, ahol a közönségdíjat nyerte el. Amerika legrégebbi filmfesztiválját 1957 óta rendezik meg minden tavasszal, két héten át vetítik a világ filmtermésének legjavát.

Nagyon nagy öröm nekünk, hogy a film ennyi fesztiválon szerepel, és ilyen sokan kíváncsiak rá világszerte” ‒ mondta el Zurbó Dorottya: olyan sok meghívás érkezik, hogy Arun Bhattarai rendezőtársával felosztották a fesztiválokat, hogy ki hova utazik. „Ő San Franciscóba kísérte a filmet, és onnan Sydneybe utazik, míg én Mexikó után Barcelonába” ‒ mondta, kiemelve, hogy a DocsBarcelonán nyitófilm lesz A boldogság ügyöke, a New York-i Margaret Mead Filmfesztiválon zárófilm.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai rendezők egy negyvenes éveiben járó boldogságügynök, Amber Gurung életét követték A boldogság ügynöke című filmben. A mindössze 700 ezer embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”. A film több országban is mozikba kerül: köztük van az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Ausztria, Ausztrália, Új-Zéland, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Svájc, Belgium, Izrael, Hongkong, Makaó és Tajvan.

A boldogság ügynöke a magyar Match Frame Productions és a bhutáni Sound Pictures koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet, az amerikai Sundance Institute, Catapult Film Fund, deNovo Initiative és a dél-koreai DMZ Docs Fund támogatásával készült. A film producere Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur, koproducere Arun Bhattarai, vágója Sass Péter, hangmestere Várhegyi Rudolf és Bohács Tamás, zeneszerzője Balázs Ádám, line producere Tóth Anna.

Fotó: Szabó Béla (2. kép)
Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2024.05.04