Emléktáblát avattak Halbritter Mátyás tiszteletére a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában


halbritter-matyas-emlektabla-gyor

Az egykori Győri Keksz- és Ostyagyár vezetőjének tiszteletére emléktáblát avattak 2024. április 25-én a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában. Halbritter Mátyás lokálpatriótaként rendületlenül dolgozott a városért, és segítette az egyetem fejlődését.

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja helyén hosszú évtizedeken át a Győri Keksz- és Ostyagyár működött, amelynek legendás vezetője volt Halbritter Mátyás, aki negyven éven át dolgozott a vállalatnál. A tizenhárom éve elhunyt igazgató idén lenne 80 éves, emléke előtt tisztelegve kezdeményezte a tábla elhelyezését özvegye, Halbritterné dr. Raffai Judit.

Halbritter Mátyás nemcsak Győr gazdaságának fejlődéséért, de intézményünk egyetemmé válásáért is sokat tett az Universitas-Győr Alapítvány egyik alapítójaként és kuratóriumi tagjaként. Többek között ezért is vagyunk büszkék a győriek által egyszerűen csak kekszkockaként emlegetett épület felújítására. Az egykori kekszgyár területe ma a Halbritter Mátyás által is elkötelezetten támogatott egyetem szerves része, Győri Innovációs Parkja, ahol a tudomány és az ipar összekapcsolódik egymással” – mondta el köszöntőjében dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

halbritter-matyas-emlektabla-gyor

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere beszédében kiemelte, Győr értékét az itt dolgozó és élő emberek szorgalma, tudása és munkája adja, Halbritter Mátyás pedig rengeteget adott városának, és igazi példakép lehet a mai fiatalok számára is. Elmondta, a vállalatigazgatónak jelentős szerepe volt az Universitas-Győr Alapítvány létrehozásában, erőfeszítései pedig az egyetem létrejöttével, fejlődésével célba értek.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő megemlékezésében méltatta Halbritter Mátyás lokálpatrióta tevékenységét és kekszgyári, valamint alapítványi munkáját. Beszédében hangsúlyozta, a tábla felavatásával múlt és jelen kapcsolódik össze a Győri Innovációs Park területén.

Az avatóünnepség zárásaként Halbritterné dr. Raffai Judit versben emlékezett meg férjéről, majd egy szál rózsával avatta fel az emléktáblát, amelyet a Széchenyi István Egyetem és a Győri Keksz- és Ostyagyár Nyugdíjasaiért Alapítvány közös támogatásával Lebó Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott meg.

Fotók: Adorján András
Széchenyi István Egyetem

2024.05.03