Íróportrékból nyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban


halandosag-torekeny-arcai-pim

Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor vagy például Esterházy Péter jelenik meg archív fotókon a Petőfi Irodalmi Múzeum A halandóság törékeny arcai című kiállításán, amely április 26-án nyílt meg Budapesten, a múzeum megalakulása 70. évfordulója alkalmából.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot 1954. március 10-én alapították, 2024-ben 70 éves fennállást ünnepli az intézmény – hangsúlyozta Török Petra megbízott főigazgató a kiállítás megnyitóján. Önálló irodalmi múzeumként 1954-ben a Petőfi-Ház tekintélyes gyűjteményi alapjain jött létre, majd 1957-ben kapta meg az azóta is otthonául szolgáló Károlyi-palotát. Alapításának 70. évfordulóját a PIM gazdag és sokszínű, a gyűjteményeit bemutató kiállítássorozattal ünnepli. Ezekben a kiállításokban a gyűjtemények kiemelkedő darabjai mozaikszerűen adódnak össze és rajzolják ki a PIM sajátosságait – mondta Török Petra.

A halandóság törékeny arcai című kiállítássorozat a múzeum fotógyűjteményéből mutat be válogatást. Az első tárlaton archív írói arcképek láthatók június 24-ig. A második részben, a június 27-től december 15-ig látható kiállításon pedig múzeumi fotósok – Berekméri Zoltán, Flesch Bálint, Bókay László, Dobóczi Zsolt, Belicza László Gábor, Gál Csaba és Birtalan Zsolt – által készített íróportrék kapnak helyet. Mindkét esemény irodalomtörténeti és fotótörténeti kiállítás is egyben – ismertette a PIM megbízott főigazgatója.

A megörökítés a fotográfia nagy lehetősége, a fotográfia középpontjában túlnyomórészt mindig az ember állt – hangsúlyozta Korniss Péter fotóművész, aki szerint a fotográfusok ambiciózusak voltak: meg akarták mutatni azt, ami az ember mögött van, a személyiséget, egyéniséget. Korniss Péter szerint a kiállításon látható portrék együttműködést feltételeznek az írók és a fényképészek között. Felhívta a figyelmet Székely Aladár és Ady Endre barátságára, akik a műtermen kívül is sok időt töltöttek együtt.

A tárlaton látható Arany Jánosról készült portré, Petőfi Sándor dagerrotípiájáról készült fényképmásolat Klösz Györgytől 1879-ből. Látható Vörösmarty Mihály egyetlen portréképe 1854-ből, amely egyben a kiállítás legkorábbi fotográfiája is – mutatott rá Korniss Péter. Megtekinthető egyebek mellett Rónai Dénes Karinthyról és Kosztolányiról készült fotográfiája, vagy Székely Aladár portréja Móricz Zsigmondról.

Korniss Péter kiemelte: példaszerű, ahogy a PIM a hosszú évtizedek alatt fotókollekcióját gyűjtötte, rendszerezte, gondozta és nagy becsben tartotta.

Fotó: PIM Facebook-oldal
Forrás: MTI

2024.05.02