A kulcs a Te kezedben van!

Gyermekíró pályázat a győri Gyermekkönyvtárban

a-kulcs-a-te-kezedben-van-gyermekiro-palyazat

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára gyermekíró pályázatot hirdet általános iskolás tanulók számára A kulcs a Te kezedben van! címmel két korcsoportban (1-4. és 5-8. évfolyamos diákok), ahol a kiírási feltételeken túl csakis a fantázia szabhat határt.

Mi megadjuk a kulcsot, amellyel kitárhatod fantáziád kapuját. Hunyd le a szemed, és képzelj el egy olyan világot, amelyben az előre megadott dolgok szerepelnek! Vesd papírra, és oszd meg velünk is!” A győri Gyermekkönyvtár általános iskolai diákoknak szóló felhívása olyan „hívószavak” segítségével próbálja mozgásba lendíteni a tanulók fantáziáját, amelyek köré rendkívül izgalmas mesék, elbeszélések kerekíthetők. Hogy pontosan melyek a pályázat feltételei, hogyan történik majd a beküldött pályamunkák elbírálása, és milyen tanácsok segíthetnek a diákoknak az írásban, arról a gyermekkönyvtárosokkal, Dákainé Szenczi Ilonával, Pusztainé Perczel Petronellával és Dózsa Anitával beszélgettünk.

Milyen kategóriák, műfajok, kulcsszavak mentén várjátok a tehetséges, vállalkozó diákok alkotásait?

Ebben az évben az alsó tagozatos gyerekektől mesét várunk, melyet az alábbi kulcsszavak felhasználásával kell megírniuk: kert, torony, hód, sárga, vidám, bicikli. A felső tagozatosok elbeszélésében az alábbi szavaknak kell szerepelniük: zseblámpa, szünidő, zöld, víz, kíváncsi, lakat, hőlégballon, barát, láda, madár. Próbáltunk változatos kulcsszavakat megadni, hogy minél színesebb fogalmazások szülessenek.

Mennyire érdeklődnek manapság az általános iskolás diákok a rövidebb-hosszabb írásbeli fogalmazások iránt? Van tapasztalatotok arról, mennyire menő vagy ciki írásban kifejezni a fantáziát, a gondolatokat, valójában önmagukat a mai (mozgó)képes világ eszközein szocializálódott gyerekeknek?

Már több mint 15 éve hirdetünk gyermekíró pályázatot különböző műfajokban. A korábbi években alkottak már a gyerekek képregényt, könyvajánlót, interjút, riportot, verset, vers átiratot, novella folytatást is. Az elmúlt évben hirdettük meg először az ideihez hasonlóan A kulcs a Te kezedben van! című pályázatot, mely nagy népszerűségnek örvendett. Úgy vettük észtre, ha a gyerekek nagyobb teret kapnak az önkifejezésre, szívesebben alkotnak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a jelentkezők számának emelkedése a korábbi évekhez képest.

Ki bírálja majd el, és milyen szempontok mentén a beérkezett pályamunkákat?

A pályaműveket mi, a gyermekkönyvtárosok bíráljuk el. Figyelembe vesszük, hogy a kiírt pályázati feltételeknek megfeleljenek (terjedelem, műfaj, kulcsszavak). A koherens szövegalkotás, kreativitás, helyesírás és a fogalmazás megfelelő tagolása mentén állítjuk fel a végső sorrendet.

Milyen hasznos tanácsokat tudnátok adni a vállalkozó tanulóknak akár a témaválasztást, akár az írástechnikát, akár az ötletkidolgozást tekintve?

Azt javasoljuk, hogy a kulcsszavak megismerését követően elképzelt történet vázát, vázlatát jegyezzék le, ezután dolgozzák ki a mese vagy elbeszélés egy-egy részletét, és ezeket kibővítve fűzzék össze egy végleges művé. Még egy jó tanács a könyvtárosoktól: olvassanak minél többet a gyerekek a szövegértésük, szókincsük fejlődése érdekében, hogy ezáltal választékosabban tudják kifejezni magukat.

A pályázat beérkezési határideje 2024. május 31. (péntek), a részletes feltételek a Gyermekkönyvtár honlapján olvashatók.

Szilvási Krisztián

2024.05.01