Sikeres roma férfiakról szóló kötetet mutattak be Budapesten


sorsformalok-konyv

Sorsformálók – Sikeres roma férfiak történetei című interjúkötetet mutattak be 2024 április elején Budapesten a Kopp Mária Intézet épületében, ahol akkor kiállítás is nyílt a könyv illusztrációiból. A könyvben tizenkét sikeres, céltudatos és tevékeny roma férfi mesél életútjáról.

A négy évvel ezelőtt megjelent Roma nők egymás közt című interjúkötet folytatásaként látott napvilágot a Sorsformálók – Sikeres roma férfiak történetei című kiadvány – mondta el a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a bemutatón. Fűrész Tünde hangsúlyozta: a kötet célja, hogy a roma közösségből olyan példaképeket mutasson be, akik az életútjukkal reményt tudnak nyújtani, valamint lerombolják azokat a sztereotípiákat, amelyek még mindig jelen vannak a magyar társadalomban.

A KINCS elnöke szerint a romák helyzete sokat javult az elmúlt években, Magyarországon a foglalkoztatás szintje a roma közösségekben nőtt a legnagyobb mértékben: ma már másfélszer többen dolgoznak, mint a 2010-es évek elején. Emiatt körükben felére csökkent a jövedelmi szegénység és munkaszegénység, valamint a túlzsúfolt lakásokban élők aránya is elsősorban a felzárkózó településeken, amely köszönhető az otthonteremtési támogatásoknak. Fűrész Tünde szerint a romák társadalmi megítélésében is van előrelépés, amely – szerinte – azt mutatja, hogy immár 14 éve aktív és következetes felzárkózáspolitika valósul meg Magyarországon, a család- és foglalkoztatáspolitika mellett.

A KINCS elnöke azt mondta: „Roma honfitársaink értékes és nélkülözhetetlen tagjai a társadalomnak, akikre erőforrásként tekintünk. A most megjelent kötet a sikeres roma férfiak előtt való tisztelgés mellett tisztelgés minden olyan roma előtt, akik az elmúlt években előre tudtak lépni, bizonyítottak, megragadták a lehetőséget és ezzel javítani tudtak a helyzetükön” ‒ hangsúlyozta. Fűrész Tünde köszönetet mondott Antal Istvánnak, aki kezdeményezte a kötet létrejöttét, szerkesztőként részt vett a munkában, és ő maga is szerepel benne. A könyv illusztrációit Kunhegyesi Ferenc grafikusművész készítette.

Sztojka Attila, a Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa szintén szerepel az új kiadványban. A kormánybiztos videoüzenetében arról beszélt, hogy az új kötetből az olvasók megismerhetik az ő életútját is, amely reményei szerint példaként szolgál a sorstársaknak. Sztojka Attila szerint az életben mindig szükség van példaképekre, akik erőt adhatnak a küzdelemben, és könnyebbé tehetik azt. „A példaképek azt is jelentik számunkra, hogy van remény és lehetőség arra, hogy felemelkedjünk, és kicsit előrébb lépjünk, hogy ha még néha nehéznek is tűnik.” A kormánybiztos hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt 14 évben olyan korszakot nyitott a cigányság életében, amely kézzelfogható eredményeket produkált. Rendelkezésre áll az intézményesült struktúra, amely esélyt jelenthet az emberek számára a felemelkedésre. A kormány célja, hogy a magyarországi cigányság a „középosztályosodási” folyamatban részt vegyen, elérje azt, és annak részévé váljon.

Kunhegyesi Ferenc grafikus-és festőművész elmondta, hogy a kötetben szereplő férfiakról készített portrékat mutatják be a kiállításon, amely április 23-ig volt megtekinthető a Kopp Mária Intézetben. A grafikusművész szerint a nyelven keresztül lehet megismerni egy nemzetet, lovári nyelven a patyiv szó a hitelességet jelenti. Mint mondta, a kötetben szereplő tizenkét példakép attól lett hiteles ember (patyiv manus), hogy önazonosok tudtak lenni, és hiteles életútjuk példaként szolgál a többségi és a roma társadalomnak.

Antal István, a KINCS elnöki tanácsadója, a kötet szerkesztője, a Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Program vezetője szerint egyre kevesebb a példakép a roma fiatalok előtt. A roma fiúknak nehezebb az előmenetelük, nagy kihívásokkal néznek szembe, az iskolában nagyobb eséllyel vannak kitéve a lemorzsolódás kockázatának, mint a lányok. Antal István szerint ez a kötet a fiataloknak motivációt vagy megoldási javaslatokat tud adni. A kötetben szereplő roma férfiak többféle háttérrel rendelkeznek, többen nagyon nehéz körülmények közül érkeztek, de mindannyian emberfeletti teljesítményt értek el, és kendőzetlen őszinteséggel beszélnek a megpróbáltatásaikról, elhivatottságról és motivációról, amely mindvégig hajtotta őket.

A szereplők a közélet, a tudomány, a sport, a zene és a média területén bizonyították rátermettségüket és sorsformáló képességüket. A kötetben Sztojka Attila és Antal István mellett Mező Misi énekessel, Balogh Győző János görögkatolikus lelkésszel, Kunhegyesi Ferenc grafikussal, Ökrös Oszkárral, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával, Farkas András operaénekessel, Szénási Józseffel, a Roma Magazin, P’amendé, nemzetiségi műsorok szerkesztő-riporterével, Nyári Oszkár színész-rendezővel, Sörös Ivánnal, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság, illetve a Gyermekesély Főosztály vezetőjével, Pisont István labdarúgóval, valamint Farkas Zsolt zenész-táncos-koreográfussal olvasható interjú.

MTI Fotó: Hegedüs Róbert
Forrás: MTI

2024.04.30