Bernáth Judit, Komjáthy Piroska és Matusz Péter közös kiállítása

A mosonmagyaróvári Flesch Központban

Március 20-án (pénteken) 18 órakor nyílik meg Bernáth Judit, Komjáthy Piroska és Matusz Péter közös kiállítása a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központban (Erkel ferenc u. 14.). A tárlatot Karczagi Endre festőművész nyitja meg, közreműködik Vadász Luca fuvolán és Nagy Krisztina zongorán. Az alkotásokat április 4-ig láthatják a galéria nyitva tartási idejében, hétfőtől péntekig 16-19 óráig, szombaton 16-18 óráig. A belépés ingyenes.

Az alkotók közös kiállításán a látogatók megcsodálhatják Bernáth Judit gyapjú faliképeit és Komjáthy Piroska öltözékeit, Matusz Péter Pál elektrografikái pedig bepillantást nyújtanak a művész képzeletének virtuális világába

BERNÁTH JUDIT

“Szövéssel 17 éves korom óta foglalkozom. Ez arra az időszakra datálható, amikor a “népi”-nek nevezett kultúrával találkoztam és elbűvölt, mert annyira más volt, mint az akkori szocialista kultúrközeg, színes, szabad, sokat sejtető, de teljes titkát fel nem táró szimbólumaival, természetes eszközeivel, anyagaival, zenéjével, táncaival. Az az időszak a táncház mozgalom utolsó fellobbanása volt, ami aztán kezdett veszíteni erejéből a rendszerváltás után beözönlő, mindent elsöprő multi-kulti miatt. Később, már főfoglalkozású textilesként iparművész címet szereztem, de a népművészet iránti vonzalmam nem változott, sőt azóta filozofikus mélységeit, szakralitását jobban értem és csodálom. S ez a vonzalom munkáimon is visszatükröződik, mivel a népművészet motívumait remek eszköznek tekintem ahhoz, hogy kifejezzem azt a belső világot, ami bennem van.”

 KOMJÁTHY PIROSKA

„Az első szövőszékemet szépsége miatt vettem meg. Rég elporladt kezek faragták, festették, szőtték rajta vásznaikat. Sokáig ismerkedtünk egymással. Lassan rájöttem a lábítók és nyüstök kapcsolatára, régi szövetek, szőnyegek felfejtésével a mintázás technikáira és a fonalválasztás szabályaira. Az anyagból ruhát varrtam és éreztem kézzel szőtt ruhában járni jó s mivel anyagának minden centimétere megtervezhető, egyedi és tökéletesen illik viselőjéhez. Néhány szakmai díj elnyerésén és Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi díjas  textilművész ajánlásán felbátorodva, jelentkeztem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe, ahol munkáim alapján megkaptam a textilművész címet.
A világ gyönyörű! Néha csak az őszi avar színei, máskor az ezer éves rézdomborítás ornamensei, egy durva felületű járda, utolsó munkámon egy absztrakt festő kiállításának élményei hagytak nyomot.”

 MATUSZ PÉTER PÁL

1975-től 2012-ig a város általános ás középiskoláiban tanított. Több kísérletet tett a helyi képzőművészeti élet szervezéséért, fellendítéséért. Lakásán művészeti galériát működtetett 1994-2004 között M Galéria néven.
Alapítója és egy ideig művészeti vezetője volt, a helyi M.A.K. képzőművészeti csoportnak. Az Art-Flexum Nemzetközi Művésztelep létrehozója 1998-ban, majd 5 évig művészeti vezetője. Több sikeres kiállítása volt szerte az országban és a határainkon túl. Nevéhez fűződik Mosonmagyaróvár város zászlajának és címerének, Győrsövényház címerének megalkotása, valamint több könyvborító és illusztráció művészi kivitelezése. 2014-ben Meditációk címmel jelent meg műveiből összeállított művészeti album.
Figurális és nonfiguratív munkáiban az emberi lét szövevényes esztétikai és morális tartalmát jeleníti meg. Számos képzőművészeti díj tulajdonosa.
A jelen kiállításra válogatott elektrografikáin, a szimmetria, mint kompozíciós elem az át- és újraértelmezés eszközeként szerepel.

2015.03.10