Magyarország fotóalbuma – 187 alkotótól 274 kép szerepel a kötetben


magyarorszag-fotoalbuma

Megjelent a Magyarország fotóalbuma című kötet, amelyben 187 alkotótól 274 fotó szerepel – mondta el Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrielnöke az M1 csatorna műsorában. Az öt éve indult fotópályázatra mintegy 120 ezer képet küldtek be amatőr és profi fotósok.

Az album tankönyvnek is tekinthető, mert akit érdekel a fotográfia, megnézheti, hogy világhírű magyar természetfotósok milyen technikával, milyen gondolatisággal valósítják meg az elképzeléseiket, ami segíthet a fotózás elsajátításában. A könyvből Magyarországot is meg lehet ismerni a kötetbe került vaktérképek segítségével, amelyek megmutatják, hogy hol készült a felvétel.

Kaiser Ottó úgy vélte, hogy nagyon magas színvonalú könyv jött létre. Megjegyezte, a fotókból eddig csak „belső használatra” készítettek könyvet, a Magyarország fotóalbuma című könyv az első, amely kereskedelmi forgalomba is került. Arról is beszélt, hogy a válogatásnál nem a szerző és a helyszín, hanem a fotó volt az elsődleges szempont. Rámutatott: a könyvben képpárokat állítottak össze. Ha jól vannak összeválogatva ezek a képpárok, akkor létrejön egy harmadik kép. „Színdramaturgiában, gondolatiságban, formavilágban mindig van egy pont, vagy épp egy ellenpont, ahol a képek találkoznak” ‒ fogalmazott.

A fotográfus hangsúlyozta, hogy a digitalizáció óta elmosódtak a határok az amatőr és profi fotósok között. Mint mondta, „felkészült, rendkívül megszállott amatőrökkel van dolgunk”, hozzátéve: az amatőr fotósok képei a pályázatra beküldött alkotások 60-65 százalékát teszik ki. A válogatásalbumban 60 százalékban természetfotók találhatók, de vannak építészeti, a tárgyi örökséget megörökítő alkotások és életképek is.

Kaiser Ottó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a 2019-ben indult projektről évről évre bebizonyosodott, hogy sokkal több van benne, mint amire korábban gondoltak, és az is kiderült, hogy rendkívül sok jó minőségű fotó érkezik a pályázatra. Ekkor született meg az elhatározás, hogy könyvet és kiállításokat is készítenek az alkotásokból.

A Magyarország 365 tavaly óta a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. segítségével dolgozik. A képanyag egy online galériában is megtekinthető, az album pedig már megvásárolható.

Forrás: MTI

2024.04.25