Tesztújság a 70-es, 80-as évekből: hajdani használati tárgyainkról szól a Nagyító

Újdonság a győri könyvtár folyóirat-gyűjteményében

nagyito-folyoirat-cimlap

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér folyóirat-gyűjteménye új gyöngyszemmel gyarapodott: a Nagyító című, áruismertetőket, teszteket, fogyasztóvédelmi tanácsokat, ma már legendásnak számító használati tárgyakat tartalmazó ikonikus lap igazi kuriózum lehet a korszak iránt érdeklődőknek.

A magánszemély által adományozott új szerzemény 1970-től 1985-ig létezett, és a későbbi Teszt magazin elődje volt. A bekötött sorozat majdnem teljes, csupán az 1972‒1973-as évek hiányoznak. A lapok szórakoztató betekintést engednek az akkori fogyasztói szokásainkba, miközben megelevenednek ma már sokszor legendásnak számító használati tárgyaink.

Az áruismertetők rendkívül részletesek, fotókkal, műszaki leírásokkal, használati tanácsokkal kiegészítve kaptak helyet az újságban. A szüleink, nagyszüleink által használt vagy gyermekkorunkban látott vasalók, kávéfőzők, bútorok és egyéb tárgyak régi ismerősökként köszönnek vissza a lapokról, nosztalgiára késztetve az olvasót, és nem kevés adattal szolgálhatnak későbbi kutatásokhoz is.

A Nagyítóban olvashatunk utazási tanácsokat és a korabeli hivatalos ügyintézéssel (pl. táppénzzel, kölcsön felvétellel) kapcsolatos tudnivalókat is. A levélben érkező olvasói reakciók szintén roppant érdekesek, nem beszélve a „Külföldön láttuk” rovat tartalmáról.

Manapság, az internet korában ezeket az információkat egy-két kattintással megszerezhetjük, abban az időben azonban egy külön nyomtatott folyóiratot szenteltek ennek: és milyen jó, hogy így tettek, mert ötven év elteltével az utókorra maradhatott, nem tűnt el nyomtalanul. Egyelőre nem lelhető fel digitalizált formában, az érdeklődő olvasók a Kisfaludy Könyvtár második emeletének olvasótermében lapozhatnak bele.

Szokoly Mónika

2024.04.25