Egy fenntarthatóbb jövőért

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér ''zöld törekvései'' – Interjú Berecz-Linnert Évával

zold-konyvtar

Földünk megóvása, a környezettudatos szemlélet terjesztése egyre égetőbb kérdés. Az egész társadalmat érintő feladatban a könyvtáraknak is megvan a maguk felelőssége. Cikkünkben intézményünk ezzel kapcsolatos törekvéseit mutatjuk be, Zöld munkacsoportunk egyik tagját is megszólítva.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér évről évre elkészíti az ún. Fenntarthatósági tervet, amely többek között az energia- és vízfelhasználás csökkentéséről és a hulladékgazdálkodásról szóló komoly stratégiákat is tartalmaz. Az intézmény a fenntartható fejlődés koncepcióját igyekszik egyre nagyobb mértékben beépíteni a működésébe. Ez egyrészt a jövő generációk érdekeinek és életminőségének védelmét szolgálja, másrészt a jelenlegi egészségügyi és biztonsági kockázatokat is csökkenti. Az intézmény zöld könyvtári törekvéseiről, a tapasztalatokról és tervekről Berecz-Linnert Évát, a Zöld munkacsoport egyik tagját kérdeztük.

Mióta foglalkozik a könyvtár a környezettudatossággal?

Több éve foglalkozunk a témával. 2020-ban részt vettünk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatán. Azóta folyamatosan, minden évben több olyan programot szervezünk (csapatépítő tréning, kézműves foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, gyűjtések), amelyekkel a környezetvédelemre és főleg a hulladékcsökkentésre hívjuk fel a figyelmet. A Zöld munkacsoport 2023 májusában alakult, tehát nagyon új a kezdeményezés. A gyakorlatban az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a nagyobb könyvtárak egyre kiemeltebb figyelmet fordítanak erre a területre. Ehhez a gyakorlathoz kívántunk mi is csatlakozni a munkacsoport létrehozásával. A zöld könyvtár programba egyébként többek között az alábbi területek tartoznak: zöld épületek és felszerelések, zöld iroda alapelvei, fenntartható könyvtári szolgáltatások, környezetvédelmi menedzsment, elköteleződés a környezeti célok és programok mellett.

Milyen tapasztalataitok vannak az elmúlt évek tevékenységei alapján? Nőtt-e a nyitottság a zöld szemlélettel kapcsolatban?

A munkacsoport megalakulása óta azon vagyunk, hogy a munkatársak egyre inkább figyelmet fordítsanak erre a területre. Ehhez első lépésben csináltunk egy önértékelést, és megfogalmaztuk a legfontosabb céljainkat. Van fenntarthatósági tervünk, amit minden évben aktualizálunk. Rendelkezünk zöld szabályzattal is. A könyvtár honlapján népszerűsítjük zöld programjainkat, a dolgozók körében a tavalyi év végén felmértük és kiértékeltük a zöld könyvtár / zöld iroda eddigi eredményeit, és javaslatokat kértünk a jövőbeli célokhoz. Rengeteg visszajelzést, ötletet, javaslatot kaptunk, aminek nagyon örültünk. Az a tapasztalat, hogy sok kollégát foglalkoztatnak ezek a törekvések, szeretnének tanulni, fejlődni, szívesen hallgatnának előadásokat a témában. Az idei évben zöld könyvtári hírlevelet indítottunk a belső levelezésben, amelyben ugyancsak felhívjuk a kollégák figyelmét az aktuális teendőkre.

Melyik kezdeményezés volt eddig a legsikeresebb?

2023 novemberében szerveztünk egy szobanövény-, dugvány- és hajtáscserét a dolgozók körében a két nagy épületben. A kollégák által kitöltött kérdőívben is sokszor visszaköszönt, hogy kevés a zöld növény az irodai terekben. Ezen igyekeztünk javítani, és sok kolléga állt lelkesen az ügy mellé. De a munkacsoport viszonylag új, és folyamatosan kutatjuk az újabb és újabb lehetőségeket.

zold-konyvtar

Mesélnél a tervekről?

A márciusi ülésen többek között az alábbi célokat fogalmaztuk meg: április‒májusban újabb növénycserét tervezünk. Szeretnénk tematikus előadásokat szervezni a kollégáknak, hogy nyitottabbá és elkötelezettebbé váljanak a zöld szemléletre. A nyár folyamán használtruha-cserét is szeretnénk tartani. Jó lenne, ha több kolléga kapcsolódna be a munkacsoport tevékenységébe, és minden ötletet, javaslatot szívesen fogadunk.

Néhány példa zöld könyvtári törekvéseinkből. A könyvtár weboldalán 2022 őszén indult el a Zöld könyvtári felület az intézmény környezettudatos szemléletű törekvéseinek, programjainak bemutatására, amelyek többféle területen megnyilvánulnak kollégáink elkötelezettségének és kreativitásának köszönhetően. Például a Központi Könyvtárban folyamatosan eladásra kínáljuk a könyvtári állományból kivont folyóiratokat, könyveket. Az előtérben elhelyezett polcokon a gyűjteményünkből leselejtezett, jó állapotú, de feleslegessé vált, esetleg némiképp elavult kötetekből válogathatnak az érdeklődők.

zold-konyvtar

A könyvtár három telephelyén (Központi épület, Kisfaludy Károly Könyvtár, József Attila Művelődési Ház) használt elemgyűjtők kerültek kihelyezésre, illetve műanyag-, papír- és vegyes hulladék elhelyezésére alkalmas szelektív gyűjtőket állítottunk fel több ponton.

zold-konyvtar

A Circular Living Concept a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje. Az akció során visszagyűjtött hulladék-alapanyagok a Circular Living Concept művészeti, szemléletformáló és design programjainak részeként kerülnek újrahasznosításra. A kidobott szemét tehát műalkotások, design-tárgyak, használati eszközök alapanyagaként válik majd ismét értékké. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér összesen 9 helyszínnel csatlakozik a Széchenyi István Egyetem CLC-programjához.

zold-konyvtar

Egy átalakított telefonfülkével is találkozhatnak olvasóink Adyvárosban, a Kuopio park szökőkútjának szomszédságában. A pavilonba mindenki beviheti azokat a könyveket, amelyeket megunt, és elviheti belőle azokat, amelyeket szeretne elolvasni. A könyvtár biztosítja, hogy a könyv- és újságkínálat mindig megfelelő legyen.

zold-konyvtar

Emellett a könyvtár rendszeresen ismeretterjesztő előadásokkal, gyermekfoglalkozásokkal, újrahasznosítást népszerűsítő közösségi kreatív, művészeti foglalkozásokkal is terjeszti a környezettudatos szemléletet.

zold-konyvtar

A fenti képen pedig a Jane Goodall Intézet Magyarország elismerése látható intézményünknek a „Passzold vissza Tesó!” kampány kapcsán.

Szabados Éva 

2024.04.22