80 év madártávlatából, avagy a győri bombázások évfordulója

Kerekasztal-beszélgetés a győri MCC-ben

gyor-80-ev-madartavlatbol-mcc-gyor

A II. világháború során Győr jelentős gépipari üzemeinek köszönhetően fontos szerepet töltött be az ország hadiipari termelésében. E tulajdonsága mellett kiváló földrajzi adottságaival meghatározó logisztikai központnak számított a hazai, majd 1944. március 19. után a német háborús mozgósításokban.

Fontos vízi és vasúti útvonalak találkozási helyeként, illetve a hadiiparban betöltött pozíciója miatt Győr a szövetséges támadások elsődleges hazai célpontjává vált. 1944. április 13-án az amerikai légierő 15. Légi Hadserege megindította első légi támadását Győr ellen, majd az év során e támadások még több ízben megismétlődtek. A várost nyolc nagy erejű amerikai légitámadás érte, de a környéken, sőt az egész vármegyében is magas volt a berepülésekkel kapcsolatos események száma. E szomorú történések 80 éves évfordulója alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetést a győri MCC, mely keretében Gali Máté, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely kutatótanára, Nagy Róbert helytörténész, illetve Rosta S. Csaba építészmérnök beszélgettek.

gyor-80-ev-madartavlatbol-mcc-gyor

A tanulságos és nagy hatással bíró beszélgetés keretein belül a jelenlévők megtudhatták, miért fontos emlékezni a Győr városát ért angolszász bombázásokra, azon belül pedig április 13-ra. Ugyanis 80 évvel ezelőtt a második világháború során e napon bombázták először Győr városát. Ebből következik az a tény, hogy a város ezen a napon vált részesévé a II. világháborúnak, tehát Győrt ezen a napon érte el a háború „szele”. Ezt követően 23-szor bombázták még a várost, azonban a legsúlyosabb az amerikai légierő 15. Légi Hadserege által véghezvitt április 13-i volt. A bombázások elsődleges stratégiai célja a Győrött található, repülőgépgyártásra szakosodott üzemek megsemmisítése volt, a Rába-parti város számított ugyanis a katonai repülőgépgyártás hazai központjának.

A város területén belül négy fő célpontot jelöltek ki: a Magyar Waggon- és Gépgyár Rt. ipartelepét, a Győri Ipartelepek Rt. (Országos Villamosművek Rt.) hadiipari üzemeit, repülőgép összeszerelő üzemét és a gyári repteret. A későbbiekben a fenti célpontok kiegészültek a vasúti csomóponttal, amely fontos állomása volt a Budapestet Béccsel összekötő fő vasútvonalnak. Mivel a győri vasúti csomópont és az MWG gyártelepe a lakott területek közelében feküdt, a légitámadások jelentős rombolást végeztek a polgári lakóövezetekben is: több ezer családot bombáztak ki a lakóhelyéről, és hatalmas károk keletkeztek a város épületállományában és infrastruktúrájában. A légitámadások összességükben több mint 700 polgári áldozatot követeltek. A korabeli szóhasználattal „terrorbombázásnak” nevezett légicsapások közül az első, április 13-i támadás oltotta ki a legtöbb, 322 életet. A temetésre két nap múlva került sor, mely során a sírokat Apor Vilmos győri püspök áldotta meg.

gyor-80-ev-madartavlatbol-mcc-gyor

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvény április 23-án, 18 órakor lesz a központjukban, melyen Az Árpádok felemelkedése című film bemutatójára kerül sor. A filmvetítést követően Bárány Krisztiánnal, a film forgatókönyvírójával és rendezőjével beszélgetnek majd.

2024.04.22