Duális kereskedelmi szakképzés – német mintára

Az Audi Hungaria Deutsche Schule Győr iskolájában

audi-iskola-gyor

Tarts velünk és alakítsd a jövőd!” ‒ Ezzel a mottóval indul idén szeptemberben immár nyolcadik alkalommal az idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikus kétéves képzési program. Anja Schmiedel-Paullal, az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzésért felelős vezetőjével erről beszélgettek.

Az iskola szakképzési rendszere már mintegy hétéves múltra tekint vissza. Miképp működik ma a rendszer?

Először is szeretném hangsúlyozni, hogy a német modell alapján a duális szakképzés egy már sikeres modellre épült. A Magyarországon még viszonylag új koncepció már bizonyított, hiszen az elmélet és a gyakorlat összekapcsolásával a fiatalok olyan készségeket sajátítanak el, amelyeknek a munka világában is hasznát vehetik.

Ahogy a „duális” kifejezés is utal rá, a képzés két tanulási helyszínen zajlik. Heti két tanítási napon iskolánkban oktatjuk a tanulóinknak az elméleti alapismereteket, majd ezt követi három nap gyakorlati képzés partnercégeinknél.

Mely partnercégek vesznek részt a gyakorlati képzésben?

Jelenlegi együttműködő partnereink az AUDI HUNGARIA, a BOS, a KACO, az Imperial Logistics, a Rehau Automotive és a Rudolph Logistik. Az aktuális gyakornoki létszámtól függően az egyes vállalatok egy vagy két, esetleg több fiatalt képeznek. Egyes vállalatok évente vesznek fel új gyakornokokat, mások csak kétévente, a teljes képzési időszak leteltével vállalnak újakat. Mindig örömmel fogadjuk a jövőbeni együttműködés reményében új vállalatok jelentkezését, akik szeretnének részt venni az ipari és kereskedelmi technikus gyakorlatorientált szakképzésben.

Mi a különleges az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzési programjában?

Az egyik legfontosabb szempont a nyelvi változatosság: néhány magyar tematikára épülő modultól eltekintve az órák német nyelven zajlanak. A képzés során tanulóink angol nyelven megszerezhetik a Német Kultuszminiszteri Konferencia idegennyelvi bizonyítványát, valamint ICDL és SAP4school bizonyítványt is szerezhetnek.

A sikeres vizsgák zárását követően a végzősök két minősítést kapnak: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bizonyítványát és a Német‒Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) „Német duális szakképzés külföldön” elnevezésű bizonyítványát, amely a legmagasabb minőségi kategóriának felel meg. Ez azt jelenti, hogy az alap- és szakképesítések megfelelnek a német képzési előírásoknak.

audi-iskola-gyor

Kinek ajánlja ezt a képzési programot?

Minden érettségizett és haladó német nyelvtudással rendelkező fiatalt szeretettel várunk képzésünkre, akik a versenyszférában tevékenykedő vállalatok kereskedelmi folyamatai után érdeklődnek. A jelenlegi tanévben 16 új tanuló vesz részt a szakképzési programban. A 13. és 14. évfolyamon jelenleg összesen 30 idegen nyelvű ipari és kereskedelmi technikust képzünk, akik kivétel nélkül rendkívül motiváltak, és hajlandóak keményen dolgozni. A 13. évfolyamos tanulók mindegyike már rövid idő után gond nélkül tudta követni a német nyelvi órákat – igazán jó velük dolgozni.

A képzési program bevezetése óta immár az ötödik évfolyam tett sikeres záróvizsgát 2023 nyarán, és vethette bele magát a munka világába. Legtöbbjüket a képző cégük vette fel, míg mások felsőfokú intézményben folytatták tanulmányaikat. Az eddigi tapasztalatok alapján – mind a gyakornokok, mind a képző cégek tekintetében – hatékonynak és sikeresnek mondhatjuk ezt a duális szakképzési programot.

Mi az, ami különösen vonzó a potenciális jelentkezők számára?

Diákjaink azonnal a gyakorlatba ültethetik elméleti tudásukat, és megismerkedhetnek egy vállalat különböző területeivel, ami különösen hasznos lehet későbbi szakmai orientációjuk során. Az online média, az interaktív órák, a műhelymunkák, a csoport- és projektmunkák változatos iskolai mindennapjaink elengedhetetlen részét képezik. A szakképzési munkaszerződés alapján folyósított munkabér és a lehetőség egy kihívásokkal teli munka elnyerésére, meggyőző érvek az ide jelentkezők számára. A szakképzés emellett esélyt kínál a későbbi, akár németországi felsőfokú gazdasági tanulmányok folytatásához.

Hogyan jelentkezhetnek az érdeklődők a képzésre?

A pályázati időszak alatt, azaz 2024. április 30-ig közvetlenül a honlapunkon keresztül, elektronikus úton van lehetőség a jelentkezésre. A felvételi eljárással kapcsolatos minden fontos információ megtalálható az iskola honlapján a „Szakképzés” menüpont alatt. A további kérdésekkel kapcsolatban online konzultáció keretén belül tudok választ adni, melyet kéthetente szerdánként szervezünk. Az online meetinghez szükséges belépési kód a honlapon található, további, a képzéshez kapcsolódó információval együtt.

Mit szeretne mondani olvasóinknak befejezésül? 

Közel öt éve dolgozom a győri Audi Hungaria Iskolaközpont Győr szakképzésért felelős vezetőjeként. Négy évfolyamot kísérhettem el a sikeres záróvizsgáig, és sok hozzáértő kollégával és partnerrel dolgozhattam együtt. Nagyon ajánlom ezt a képzési programot azok számára, akik nyitottak és érdeklődők a gazdaság ezen folyamatai irányában, hiszen egyedülálló lehetőséget kínál a gyakorlati tapasztalatszerzésre és az alapvető szakmai ismeretek elsajátítására.

Az Idegen nyelvű ipar és kereskedelmi technikus képzési programról az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr honlapján tájékozódhat.

Audi Hungaria Deutsche Schule Győr

2024.04.21