24-szer a pokolban – Győr II. világháborús bombázásai

Kiállítás az Esterházy-palotában

gyor-2-vilaghaborus-bombazasai-romer-kiallitas

2024. április 13-án, szombaton délután 17 órakor nyílt meg a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában a 24-szer a pokolban – Győr II. világháborús bombázásai című „személyes” történelmi kiállítás, amely év végéig, december 29-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere. A kiállítást Oláh András Pál, az MNL Csongrád‒Csanád Vármegyei Levéltára történész‒levéltárosa nyitotta meg. Közreműködtek a Győri Filharmonikus Zenekar művészei.

Győrt 1944. április 13-án érte az első és legsúlyosabb légitámadás, amelyet vagy két tucat további követett. A város a II. világháború alatt jelentős hadiiparral rendelkezett, valamint fontos vasúti csomópont volt, emiatt a szövetséges légierők kiemelt célpontjává vált. Az ország harmadik legtöbb bombakárt szenvedett vidéki városa lett, több száz halálos áldozattal, földönfutóvá lett családokkal és lerombolt iparral. A kiállítás e 80 éve történt tragikus eseménysorozatnak állít emléket.

Az Esterházy-palotában megrendezett tárlat, amelynek rendezője és kurátora Cserhalmi Zoltán történész, muzeológus, a II. világháború előtti és alatti győri polgári élet bemutatásával indul. A falra vetített korabeli fotókon a város jellegzetes helyszínei, a régi Győr életképei villannak fel. A korabeli mozitermet idéző díszletek mögött az 1939-ben megindult II. világháborúról és Magyarország szerepéről láthatunk régi filmhíradókból összeállított részleteket. A terem közepén a Horthy-korszak jellegzetes alakjai elevenednek meg: a városi tisztviselő, a középosztálybeli polgárasszony, a piaci kofa stb., akik egy hirdetőoszlopot állnak körül. A plakátokat, falragaszokat böngészve már sejteni lehet a rájuk leselkedő veszélyt… A két vitrinben a győri gyáripar néhány emléke és a vagongyár repülőgéposztályán német megrendelésre készült híres Messerschmitt repülők relikviái kaptak helyet.

gyor-2-vilaghaborus-bombazasai-romer-kiallitas

A kiállítás megjeleníti a légitámadások elleni védekezés aktív és passzív formáit. Győr szövetséges bombázása az 1944. március 19-én bekövetkezett német megszállás után már csak idő kérdése volt. Láthatunk egy óvóhelyet és annak felszerelési tárgyait, míg a légvédelem lehetséges formáiról korabeli filmhíradók tájékoztatnak. A vitrinekben légvédelmi tüzér egyenruhákat, valamint a légoltalmi személyzet egy tagjának felszerelési tárgyait láthatjuk.

A tárlatban a személyessé vált történelem, a megőrzött történetek és ezek relikviái kapnak főszerepet: a Szent Flórián-szobor históriája, hagyatékokban megőrzött, az április 13-i bombázáshoz kapcsolódó vagongyári igazolványok, dokumentumok. Kiemelt szerephez jut a ménfőcsanaki csodaként emlegetett babakocsi története, amely egy korabeli lerombolt lakásbelsőt idéző enteriőrben került kiállításra.

A látogatók közben VR-szemüvegben barangolhatják be a 3D-ben rekonstruált lebombázott város utcáit, illetve érintőképernyős felület segítségével térképen is megtekinthetik a pusztítás képeit.

A hazánkra támadó szövetséges légierő még fellelhető tárgyi emlékei is láthatók. Külön vitrinben kerülnek elhelyezésre a közösségi régészet keretében az elmúlt hónapokban a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területén feltárt B-24-es Liberátorok megtisztított maradványai. A tematikus egységet Szilbek Béla magángyűjtő amerikai légierővel kapcsolatos tárgyai teszik még teljesebbé. Az áldozatok folyosója egy szűk átjáró, amelynek falain az április 13-i bombázás több száz áldozatának neve olvasható az ismert győri fotós, Dobos Vilmos sorozatának képeivel illusztrálva. Az áldozatok falát Schima Bandi által kovácsolt temetői kereszt zárja, amelyet a bombatámadásban életét vesztett nőrokona síremlékéül készített a művész.

gyor-2-vilaghaborus-bombazasai-romer-kiallitas

A tárlat az újjáépítés időszakára is kitekint: Győr, a romváros élni akar!” Itt kerülnek kiállításra a Győri Tervezővállalat által készített épületek makettjei (Szent István úti bérház és az egykori Rába Mozi épülettömbje). A terem legvégén Hadarics Gábor 2010-ben készített, Halálos évszakok című kisfilmjét láthatjuk, amely túlélőket is megszólaltat.

A 24-szer a pokolban – Győr II. világháborús bombázásai című kiállítás 2024. december 29-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között az Esterházy-palotában (9021 Győr, Király utca 17.).

Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja (1-50. kép), Rómer Múzeum (51-64. kép)

2024.04.17