''Aznap, amikor útnak indul, Weisz Gizellát mindenki megdicséri.''

Bodor Ádám: A részleg – Könyvtárosbácsi olvasónaplója

sin-fahaziko

Sok éve láttam Bodor Ádám Kossuth-díjas író A részleg című novellájának adaptációját, Gothár Péter remek filmfeldolgozása egy sötét rezsim sajátos karrierjét tárta elénk. Weisz Gizellát előléptetik, részlegvezető lesz egy távoli helyen.

Szinte azonnal utazik, egyre messzebb és egyre egyszerűbb eszközökön, és útjának mind lehangolóbb, sivárabb állomásain kereztül jut el abba a kunyhóba, ami éppen, hogy össze nem dől. Az előléptetés – nincs kimondva, de nyilvánvaló ‒ valamiféle kitelepítés, száműzetés.

A napokban elolvastam az eredeti novellát, Bodor Ádám szikár, felesleges szavaktól, sőt bármiféle feleslegességtől mentes írását. Weisz Gizella „kiavatását” egy diktatórikus társadalom elitjéből, a határozatlan idejű fogságot, amely borítékolhatóan megtöri, megrágja, és amikor „szabadul”, azaz véget ér a részlegvezetői megbízatása, akkor majd őt viszi vissza a hajtány, és az ő utódja lesz az, aki majd nem ismer rá, ahogy ő sem ismerte fel közeli kollégáját, amikor egy tönkrement emberi roncsot hurcoltak hazafelé a másik sínpáron, érkezésével párhuzamosan.

Gothár filmjét régen láttam, és most az ütött meg, ha közhelyes nem lenne, akkor azt írnám, hogy a szívem közepén, szóval az ütött meg, hogy az írott, eredeti szöveg sokkal keményebbnek tűnik, pedig mindegyik „film” (filmszerű), hiszen Bodor írásai azt mutatják, amit látni és hallani lehet. Ezen a senkiföldjén minden szimbólum erodált és korrodált, Petya, az egyetlen élő ember, a munkatárs az, aki talán hozhatna némi vigaszt (és mintha a filmben ez történt volna), a novellában azonban Petya is elutasító, megtört, furcsa, eltörött.

Weisz Gabriellának tehát csak a priccs marad és a combjai közé szorított ökle, és ez is elég ahhoz, hogy belenyugodjon mindenbe, ahogyan sajátos „kiavatása” minden kiábrándítónak tűnő fordulatába villámgyorsan belenyugodott: „ez már így lesz egy darabig.” 

Csak a menyétek kergetőznek és üzekednek önfeledten a feledhető, figyelemre se méltó emberek között és felett. Mert a menyétek kívül állnak bármiféle rendszeren.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér gyűjteményéből kölcsönözhető Bodor Ádám: A részleg című kötete.

Győry Domonkos

Az írás a Könyvtárosbácsi olvasónaplója blogról származik.

2024.04.16