Tóhoku lencsevégről

Japán fotográfiai kiállítás a Magyar Ispitában

Március 6-án nyílt meg a Tóhoku lencsevégről című japán fotográfiai kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.). A tárlat a Japán Alapítvány jóvoltából valósult meg, amely március 31-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A Tóhoku vidék sokszínű természeti és szellemi örökségét bemutató, a világ számos országát megjárt nagyszabású fotóművészeti kiállítás a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban is bemutatásra került. Tóhoku vidéke a japán szigetvilág főszigetének északkeleti részén fekvő, hat prefektúrát (Aomori, Ivate, Akita, Mijagi, Jamagata, Fukusima) felölelő régiója. Kissé fagyos éghajlata ellenére tengerrel, hegyekkel, folyókkal valamint erdőkkel körülölelt gazdag természeti táj jellemzi. A szigetvilágon fellelhető első letelepült életforma jeleit mutató i.e. 15000-3000 közti Dzsómon-kor sajátos zsinórmintás agyagedényeiről ismert kultúrájának bölcsője. A politikai és kulturális élet székhelyének nyugatra, Narába valamint Kiotóba történő tolódásával azonban a vidék elmaradott, fejletlen térségként a központi hatalom irányítása alá kerül. A vidék, elszigeteltsége ellenére a Dzsómon-kultúra hagyományait átörökítő életerőtől duzzadó szellemi kultúra jelentős fellegvára lett.

2011. március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a térséget. A 20.000 főt megközelítő áldozatok számáról, valamint a földrengést követő fukusimai atomerőmű egyes számú telephelyének katasztrófájáról beszámoló híradások révén mind Tóhoku egyes prefektúráinak, mind városainak neve széles körben került be a köztudatba. Mindeközben Tóhoku éghajlatának, tájainak és történelmének sokszínűsége, lakóinak sajátos életmódja kevéssé ismert a nagyközönség számára.

A Tóhoku lencsevégről kiállítás 10 fotóművész (9 egyéni + 1 alkotócsoport) Tóhoku világát bemutató kollekciójából tevődik össze. A gyűjtemény az 1950-60-as évek agrárfalvait megörökítő CSIBA Teiszuke, KODZSIMA Icsiró; a Tóhoku vidék népszokásait és rituális fesztiváljait rögzítő HAGA Hideo, NAITÓ Maszatosi és TACUKI Maszaru; a személyes élettörténeteket a szülőföld környezetével párosító ÓSIMA Hirosi, HATAKEJAMA Naoja; Tóhoku magával ragadó természeti tájait lencsevégre kapó LIN Meiki; a japán szellemiség eredetét a Dzsómon-kori emlékeken keresztül kutató CUDA Nao valamint az ITÓ Tóru vezette Mijagi prefektúrabeli Szendai város „névtelen látképeit” csoportosan örökül hagyó „Szendai kollekció” sorozat alkotásai közül válogat.

A kiállított alkotások betekintést engednek az „ezerarcú” Tóhoku vidék sokszínű természeti és szellemi örökségébe. A kifinomult kifejezőerőt tükröző japán alkotóművészek munkái ismeretlen tájakon tett érzéki kalandozásra invitálják a látogatót.

A Tóhoku lencsevégről kiállítás március 31-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.                 

Fotók: Csendes Richárd


2015.03.12