A győri székesegyház

Látványos album jelent meg Szabó Béla fotóival

a-gyori-szekesegyhaz-konyv-bemutato

2024. április 10-én mutatták be a Káptalandombon az Egyházmegyei Gyűjteményi Központ kiadásában megjelent A győri székesegyház című új kötetet, amelyben az egyes fejezetek képanyagát, valamint a fejezetek közötti képes blokkok fotóit Szabó Béla fotográfus készítette.

Több évtizedes vágyam teljesült – mondta el a székesegyház felújításának apropóján napvilágot látott gyönyörű albumról Szabó Béla. ‒ A 2023 őszén elindult fotós munka során több mint 3 hetet töltöttem a Káptalandombon álló püspöki templomban. Lehetőségem volt a padlástól – ahol a mai napig megőrződtek a gótikus templom emlékei – a kanonoki és püspöki kriptákig végigfényképezni a templomot. Igyekeztem minél különlegesebb fényviszonyokat és látószögeket kihasználva visszaadni a templom lelkületét. A többéves felújítást követően megszépült templomról több mint 100 fotó látható könyvben.

A székesegyház történetéről László Csaba régész és Haris Andrea művészettörténész, a freskókról Jernyei Kiss János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, az oltárokról és a berendezési tárgyakról Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, a restaurálásról Gyarmati András, a székesegyház főrestaurátora és az ELTE Savaria Egyetemi Központ adjunktusa közölnek a kötetben írásokat.

A könyv szerkesztője dr. Nemes Gábor, az Egyházmegyei Gyűjteményi Központ intézményvezetője volt, az arculat Konrád Sándornak köszönhető, a nyomdai munkálatok a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. látta el.

Címlapkép: Ács Tamás
Fotók: Szabó Béla

Szabó Béla fotóit számos másik, Győrrel kapcsolatos könyvben megcsodálhatjuk, ilyen például a Győri képeskönyv is. A fotóművész korábbi kötetei a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér polcain is megtalálhatók.

2024.04.12