Mi újság, Okuláré Projekt – Győr?

SzaSzi interjúja Knausz Lizzie-vel

okulare

Az Okuláré Projekt győri csoportjával áprilisban két alkalommal is találkozhatnak: április 13-ánNőverzum konferencia vendégeként női témával szerepel a csapat, április 25-én pedig a soron következő felolvasóestre várják az érdeklődőket.

A többek között pályakezdő drámaíróknak lehetőséget biztosító Okuláré Projektről, kéthavonta megújuló programjairól már korábban hírt adtunk magazinunkban. Ezúttal Knausz Lizzie-vel, a győri csoport vezetőjével az áprilisi események kerültek szóba.

A Nőverzumról

Nőverzum – ezzel a beszédes címmel tartanak konferenciát 2024. április 13-án Gyirmóton a Sport és Wellness Hotelben, amelyre vendégként érkezik az Okuláré győri csapata. A főszervezők Tétényi Éva (építészmérnök–tervező) és Nagyné Csík Adrienn (a Női Együttható közösség tagja, önkéntes). A Női Együttható egy mentorprogram és egy közösség, amelynek lényege olyan jó gyakorlatokat mutatni a közösségszervezésben, amelyek követendő példák lehetnek bárki számára.

Az első Női Együttható az Alumni Engagement Innovation Fund program keretén belül valósult meg 2023 tavaszán. A programban 28, közösségében aktív szerepet vállaló nő vett részt 10.000 fő alatti lakosságszámú magyarországi településekről (kisvárosok, községek), akik saját civil, helyi közösségépítő projektek fejlesztése mentén sajátítottak el tudást és új készségeket egy speciális kompetenciafejlesztő képzés során. A résztvevők saját témákkal jelentkezhettek, melyek között kiemelt helyen szerepelt a fenntarthatóság a településfejlesztésben, a művészetek közösségformáló ereje és a női körök szerepe a helyi közösségek életében. A programnak köszönhetően jött létre a Női együtthatók vándorkiállítás, mely Budapest – Fuga, Kunbábony, Pécsvárad után, idén tavasszal Győr-Gyirmóton lesz megtekinthető. A kiállítás megnyitója alkalmából vendégeik lesznek a Nők, akik a helyi közösségek életében jelentős szerepet vállalnak, és dolgoznak a közösségért. A kiállítás, amely a konferencián nyitja meg kapuit, 30 olyan női projektet mutat be, melyek különböző településeken már sikerrel futnak. Így ha valakinek nincs ötlete, és szeretné hasznosan eltölteni a szabad idejét, annak inspirációt adhat, és bárki becsatlakozhat bármelyik település projektjébe.

A Nőverzum konferencia ötlete tulajdonképpen ennek folytatásaként született meg, azzal a szándékkal, hogy megismertessék a résztvevőkkel a programot, és megmutassák, hogy a közösség ereje még mindig itt munkálkodik közöttünk, és képes megvalósítani az álmokat. Reményeik szerint a konferencia segítséget nyújt a nőknek, akiknek közösségteremtő terveik vannak, hogy inspirálják egymást, találkozzanak, alkossanak közösséget, amely elindítja az együtt gondolkodást a női szerepvállalásról.

noverzum

A kiállítás mellett a konferencia öt előadást foglal magába:
• Kiss-Bakucz Orsolya, a Diósdiak Diósdért egyesület vezetője, a Dió Döme sétáló hálózatának koordinátora és a Női Együttható közösség tagja bemutatja Dió Döme sétálóját, és mesél a Sétálókönyv projektről, hogyan épülhet közösség a mesék által.
• Keglovich Ferencné, Zita arról beszél majd, hogy mennyire fontos a mese a felnőtté válás folyamatában, miként adjunk egy babát a gyerek kezébe, mindez hogyan valósul meg a női szerepek megélésében.
• Zagyva Gabriella Alsómocsoládról arról tart előadást, hogy mi a szerepe a nőknek a fenntarthatóságban, és ennek mi köze van a hosszú, egészséges élethez.
• Török-Mezei Beatrix Szomódról és Csapó Krisztina Koroncóról ismertetik a női vállalkozók szerepét a vendégházak területén.
• Ferik Andrea, a balatonkenesei Holdudvar női kör vezetője arról beszél majd, hogy miként hozható létre a fenntartható női klub.
• Levezetésként pedig lélekemelő pillanatokkal zárják a konferenciát a Mesterséges Intelligenciával.

... és az Okuláré Projektről

Az Okuláré Projekt győri csoportja is meghívást kapott az eseményre, ahol a színházzal, színjátszással kapcsolatos közösségépítési lehetőségekről szólhatnak, illetve egy korábbi, női témát feldolgozó darabot (Bereczk Imola: Két perc) adnak elő, amelyben négy, a csoportban már „régi motoros” nő játszik. A pódiumbeszélgetésen természetesen mesélnek a működésükről, hogy milyen izgalmas mindig várni az újabb darabokat, készülni az előadásra, a közösségről, amely nagyjából kialakult, de mindig van cserélődés is, és arról, ami az Okuláré másik funkciója, hogy milyen értékes beszélgetések jönnek létre az emberekkel, akik elmondhatják a véleményüket. Hogy mennyi visszajelzést kapnak arról, hogy a szakmai kérdéseken túl – mennyire gondolják színháznak, mennyire tudnak a karakterekkel azonosulni, mi tetszett, mi nem tetszett, mit kérdeznének az írótól és hasonlók – ez milyen jó lehetőség arra, hogy igazi problémákról beszélgessünk, hogy nézőpontok találkozhassanak, ahol esetleg újat ismerünk meg, és hogy elfogadjuk egymás véleményét – magyarázza Lizzie, majd hozzáteszi: a „hozzászólás” ma divatos dolog, de itt közösen megtanuljuk azt is, hogy ez nem ugyanaz, mint a közösségi médiában. Itt jelen vagyunk, és vállalni kell a felelősséget a véleményünkért. Azt is megtanuljuk, hogy többfajta értékrend is lehet jó, annak az elfogadása, megélése is fontos.

Talán ez a város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat az Okuláré Projekt sikerének a titka. A győri csoport soron következő előadása április 25-én lesz a Generációk Házában, amelyre a „most” hívószóval érkező, legjobbnak választott rövid egyfelvonásossal készülnek, a közönség pedig, mint eddig is, nemcsak kiválaszthatja a neki leginkább tetszőt, hanem meg is vitathatja, mi több a szerzőnek is üzenhet.

Aki pedig korábban is szívesen találkozna a csapattal, ne felejtsen el regisztrálni az április 13-án tartandó Nőverzum konferencia és Női Együtthatók kiállításra!

Mindkét program Facebook-eseménye elérhető! Szeretettel várnak minden érdeklődőt!

SzaSzi

2024.04.09