Zichy 400 – A palota éve

Időszaki kiállítás és egész éves programsorozat

zichy-palota

A Zichy-palota 2024-ben ünnepel. 400 évvel ezelőtt történt, hogy a palota helyén álló ház, valamint a birtok a Zichy család tulajdonába került. Győr egyik legikonikusabb épületének hosszú, olykor rögös útja napjainkig tart – az évfordulón kiállítást, előadói esteket, előadásokat, különböző zenés fellépéseket magába foglaló programsorozatot szerveztek.

A Zichy-palota története

1624-ben vásárolta meg a mai palota helyén álló házat a köznemesi katonacsaládból származó Zichy I. Pál, aki Győr és a hozzá tartozó Balaton-felvidéki várak főkapitánya volt. Fia, Zichy I. István, a család történetének legkiválóbb alakja – aki igen fiatalon lett a győri vár kapitánya, és megkapta a grófi címet is – bővítette, alakíttatta a házat, illetve a szomszédos telkeket felvásárolta.

1654-ben az épületegyüttes tűzvész áldozata lett, de újjáépítették. Az első nagy átalakítás ezután következett, 1676-ban be, Zichy II. Pál nevéhez fűződik. A barokk korban a főúri életmód megkívánta, hogy a városi paloták kifejezzék a tulajdonos társadalmi állását, gazdagságát. Ennek az elvárásnak tettek eleget a teremsor kialakításával, és ekkor készült a kőlábas folyosó és a sarokerkély. Ez utóbbi díszítése, a tartó konzolok torzfejei a késő reneszánsz ízlést tükrözik.

zichy-palota

Az épületet 1724-ben, Miller Ferenc tervei szerint a barokk kor stílusának megfelelően átépítették. 1745-ben a homlokzat emeleti falmélyedésébe a Szent család szoborcsoport került, a szobrokkal gazdagon díszített kapubejárat vetekedett az ország akkori fővárosában, Pozsonyban láthatóakkal. A boltozatos szobabelsők síkfödémet kaptak, a falakra díszes freskókat festettek.

A XVIII. század végén azonban már csak a cselédek lakták a palotát, a tulajdonosok nem fizettek utána adót, és tekintélyes lett a hátralék. Így került sor 1800-ban az eladására. Az új tulajdonos Huszár Ádám Nógrád megyei birtokos nemes lett, aki hitelből fizette ki a vételárat. Ennek ellenére nagyobb építészeti beavatkozást végeztetett el 1801-ben, megcsonkíttatta a barokk homlokzatot, a kapu fölött erkélyt alakíttatott ki. Az erkélyrács mezejében látható monogram a felesége, Sarabók Terézia és az ő nevének kezdőbetűit tartalmazza.

Huszár Ádám örökös pénzügyi nehézségekkel küszködött, valószínűleg ez is ösztönözte arra, hogy a Győrben különösen virágzó alkímia felé forduljon. Dolgozószobája falára égszínkék mezőben az aranycsinálás szimbólumainak jeleit festette, de kedvezőtlen anyagi helyzetét ez sem mentette meg, így 1810-ben kénytelen volt az épületet eladni.

Az új tulajdonos Józsa József püspöki jószágkormányzó lett, aki haláláig, 1831-ig élt a házban. Ő a reformkori Győr fontos személyisége volt, gyakran fogadta a szellemi élet kiváló képviselőit. Nála lakott – felesége rokonaként – 1820-21-ben a Jogi Akadémiát végző Deák Ferenc, majd a történetíró Fejér György, valamint Batthyány Lajos. Józsa József halála után a palota főúri jellege fokozatosan megszűnt. A falakat lemeszelték, megosztották a szobákat, az emeleten és a földszinten több bérlakást alakítottak ki.

Az épület teljes felújítása az 1980-as évek elején kezdődött el, ekkor kerültek feltárásra a freskók, és 1986-tól teljes barokk kori pompájában ad otthont a város házasságkötő termeinek, az Anyakönyvi Hivatalnak és a Győri Művészeti és Fesztiválközpontnak. Falai között napjainkban is megfordulnak a magyar szellemi élet kiválóságai, Győr városának egyik büszkeségévé vált.

zichy-palota

Évfordulós programsorozat a Zichy-palotában

Az évfordulós programok ünnepélyes megnyitója 2024. április 5-én, 17 órakor kezdődött a Zichy-palota termeiben. Az eseményt prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város Polgármestere nyitotta meg. A kiemelkedő alkalom keretein belül lehetőség adódott az egykori arisztokrata család leszármazottainak meghívására: dr. Zichy Mihály PhD tartott előadást mint az est fővédnöke. Ezt Bana József nyugalmazott levéltári igazgató rövid előadása követte, majd Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg azt az időszaki kiállítást (április 14-ig látogatható), amelyhez a Győri Művészeti és Fesztiválközpont a Rómer Múzeum segítségével korhű szobát rendezett be az alkalomra a palota egyik szalon termében, valamint a Zichy Örökségért Alapítvány közreműködésével és kitartó kutatással összegyűjtött képi és szöveges anyagból készítettek. A Zichy Szőlőbirtok jóvoltából pedig pezsgős koccintással ünnepelték meg a palotát.

Az évforduló azonban nem csak erre az egy napra koncentrálódott, a MÜFE egy egész éven átívelő programsorozattal idézi meg a polgári szalonok világát. A különböző előadások sorában szerepel többek közt Piros Ildikó Abigél titkai című Szabó Magda estje, melyben felvillannak az írónő életútjának legjelentősebb állomásai, kiemelkedő alkotásai. Valódi színházi élménnyé forr össze az alkotónő életútja és műveinek világa. Klem Viktor A Nagybőgő című monodrámája egy zenész őszinte vallomását tárja elénk az életről, a zenéhez és társadalomhoz fűződő viszonyáról.

zichy-palota

Pokorny Lia legújabb, LIAison című zenés stand-up előadásában megannyi különböző nő életébe és szívébe nyerünk bepillantást, ahol – természetesen – szerelem lakik. Tompos Kátya Polcz Alaine megrázó, a témát övező hallgatást megtörő második világháborús kéziratából, regényéből olvas fel. Az Asszony a fronton című mű különleges kiadása 2022-ben, az emlékirat születésének századik évfordulóján jelent meg.

Bősze Ádám visszatérő vendég már nemcsak Győrben, de a palota termeiben is. Az emlékévben Mozart és a szabadkőművesek címmel tart előadást 2024. április 11-én, 18 órakor. Csík János és barátai Adagio koncertjén a magyar népzene és költészet fonódik elválaszthatatlan egységgé. A zene lelket melengető ereje és a költők verseiben megfogalmazott igazságok segítenek elmélyedni a hallgatóságnak a műsor hangulatában.

A Zichy 400 emlékév programjai elérhetőek a jegy.hu rendszerén keresztül, az alábbi linken.

Fotók: Vas Balázs
mufegyor.hu

2024.04.08