''A világ tetején''

Nagy Tímea és Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnokok a győri MCC-ben

koban-rita-nagy-timea-gyori-mcc

Magyarország az újkori olimpiák során két nyári olimpiai játék kivételével mindegyiken képviseltette magát. A dobogó legfelsőbb fokán összesen 184 alkalommal állt, így hazánk 184 db aranyérmet tudhat magáénak. Március 19-én két olyan sportlegenda látogatott el a győri MCC-be, akik mindebből külön-külön kettő-kettő aranyérmet szereztek hazánknak.

koban-rita-nagy-timea-gyori-mcc

A sportolói élet kihívásait, a magánélet összeegyeztetését a sporttal, valamint a sportolói küzdelem rejtelmeit mutatta be Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, akikkel Füleky András, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének igazgatója beszélgetett. Füleky András a bevezetőjében kiemelte, hogy miért volt fontos létrehozni annak idején az egyesületet, majd beszélt olyan legendás sportolókról is, akik már az égben figyelik a jelen sportgenerációk sikereit. Mindkét sportoló elhozta olimpiai aranyérmeit, melyeket az előadás alatt a nézők megtekinthettek, illetve meg is örökíthettek maguk számára.

koban-rita-nagy-timea-gyori-mcc

Nagy Tímea elmondta, hogy egy fiú miatt kezdett el vívni, aki azonban két hét múlva abbahagyta a sportot, ám Tímeában az akkori edzők meglátták azt a szorgalmat és tehetséget, melynek tükrében nem engedték, hogy abbahagyja a vívást. Elmondása alapján nagy kihívás volt összeegyeztetni a családalapítást és a gyermekvállalást a profi sportkarrierrel, de aztán sikerült megtalálnia az egyensúlyt. Végül Nagy Tímea köszönetet mondott edzőjének, a néhai Kulcsár Győző olimpiai bajnoknak, az ő „Győző bácsijának”.

Kőbán Rita elmondta, hogy sokgyermekes családból származik, ami kihatással volt felnőttként hozott döntéseire is. Elmondása alapján a gyerekkori fő motivációját az adta, hogy testvérei nem vették elég komolyan, mivel ő volt a legfiatalabb gyermek. Sportolási céllal fordult a kajakozás felé, azonban már gyerekként sem kellett sokszor mondani neki, hogy mit és hogyan végezzen, mert már akkor is elszántan, hatalmas edzésmunkával építette a karrierjét.

koban-rita-nagy-timea-gyori-mcc

A meghívott halhatatlan sportolók közösen felidézték sportmúltjuk főbb állomásait, említést téve a kezdeti nehézségekről és sikerekről. „A győzelem mellett meg kellett tanulnunk elfogadni a vereséget is” – emelte ki Kőbán Rita, akinek szavait Nagy Tímea is megerősítette. Tímea elmondta, hogy Atlantába éremesélyesként indult, de kiesett. Ez az egy momentum többet tanított neki, mintha éremmel tért volna haza.

A közönség soraiban jelen volt sok fiatal győri sportoló is, akiknek hiteles példát mutattak sportnagyságaink. A fiatalok az előadás után közvetlenül is feltehették kérdéseiket az olimpiai bajnokoknak, akik válaszaikkal és bátorításukkal hatalmas motivációt jelentettek számukra.

koban-rita-nagy-timea-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára, melyekről bővebb információt az MCC Győr Facebook-oldalán találhatnak.

2024.04.04