Second Day in Paradise (Gold, Girls, Guns and Proxima B)

Pintér Gábor kiállítása a Torulában

pinter-gabor-torula

2024. április 5-én, pénteken 18 órakor nyílik meg a győri Torula Kortárs Művészeti Kiállítótér és Műteremházban Pintér Gábor egyéni kiállítása Second Day in Paradise (Gold, Girls, Guns and Proxima B) címmel. A tárlat május 11-ig látogatható, csütörtökönként és péntekenként 15 és 18 óra között.

Miközben gyűjtöm őket, elgondolkodom a képeken, a különböző motívumok kompozícióin és párosításain, azon, hogyan kapcsolódhatnak egymáshoz, hogyan formálnak és alakítanak át különböző jelentéseket. A festés folyamata azonban képlékeny és nem teljesen kiszámítható – hirtelen megváltozhatnak olyan dolgok, amelyekre nem számítottál. Én elsősorban játszom. Néha egyszerűen csak ellentéteket hozok létre. Csak a kompozícióra koncentrálok, az értelmezés a néző dolga. Ha egy fotórealista közelképet festek egy személyről, egy kisebb jelenetet geometrikus absztrakt kompozícióként, és még egyet a háttérben, ahol talán egy komikus figura van, azt mondom a nézőnek, hogy „menj ki az utcára és nézz körül”. Furcsa ruhákat, érdekes arcokat, helyzeteket és pillanatnyi véletleneket fogsz találni. Szeretem az egyszerű, banális témákat, mert a valóság tele van velük.

Pintér Gábor annak a fiatal festőgenerációnak a tagja, akik a hagyományos festészeti hagyományokkal és elfogadott megközelítésekkel szakítva a festészettől addig távol álló képi elemeket, képalkotó technikákat alkalmaznak. Egyéni kiállítása a Torulában a művész elmúlt években készült festményeiből, installációiból válogatva vezeti be a látogatót saját izgalmas festői gondolkodásába. A tárlat kurátora Bencze Péter.

A kiállítás május 11-ig tekinthető meg, csütörtökönként és péntekenként 15 és 18 óra között, a hét többi napján előzetes bejelentkezéssel (hello@torula.hu).

2024.04.03