Vitázik a világ ifjúsága – az Audi iskolában


audi-iskola-vitaverseny

Profi szónokokként ütköztették érveiket a győri Audi iskolában a napokban megrendezett „Jugend debattiert international” vitaverseny résztvevő diákjai, akik a felkészüléssel a nagybetűs életre is komoly útravalót kaptak.

Korlátozzák-e Magyarországon a 4%-nál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását az erre a célra kialakított speciális árusítóhelyekre?” – ez volt a központi kérdés a „Vitázik a világ ifjúsága” című vitaversenyen.

A „Jugend debattiert” vitaverseny nagy múltra tekint vissza nemcsak Németországban, de nemzetközi viszonylatban is, több mint 35 országban, majdnem 20 éve van jelen. Elsődleges célja a diákok képességfejlesztése számos területen. Az idegen nyelvi és retorikai készségeken túl a verseny fejleszti a kritikus gondolkodást, a problémamegoldó képességet, segíti a perspektívaváltást, és szélesíti a résztvevők látókörét. A vitázók a felkészülés során megtanulnak idegen nyelven önálló, érveléssel alátámasztott véleményt formálni és saját álláspontjukat képviselni.

audi-iskola-vitaverseny

A vita során intenzíven figyelnek és reagálnak egymásra, strukturáltan fűzik tovább, újabb és újabb szempontokkal gazdagítják a vitát – sorolta Veszpréminé Horváth Dóra, aki Andrea Reincke Nyegran mellett a verseny egyik projektkoordinátora és felkészítő tanára. A vitakultúra nemcsak a versenyekre felkészítő szakkör keretein belül van jelen a korszerű, kompetencia-alapú oktatást nyújtó Audi iskolában, hanem beépül a tanmenetbe is. Nagyszerűen alkalmazható ez a tanulási módszer többek között a történelem- vagy a földrajztanításban is.

Magyarországon 2010 óta szerveznek hasonló versenyeket, jelenleg 16 hazai iskolában folyik a projekt. Az Audi iskola 2021 óta tagja a magyarországi projekthálózatnak, és máris jelentős sikerekkel büszkélkedhet: az első évben a tanulók az országos elődöntőig jutottak, a tavalyi és az idei évben pedig már az országos döntőben képviselhetik az iskolát a tehetséges diákok. Felkészülésüket tanáraikon kívül az utolsó fordulók előtt már nemzetközi szakértők is segítették – közölte Andreas Gering, aki 2024. március 1-től az Audi Hungaria Iskolaközpont új főigazgatója.

audi-iskola-vitaverseny

Nagy örömmel veszem át az Audi Hungaria Iskolaközpont Győr főigazgatói posztját, hiszen az intézmény a legmagasabb színvonalú oktatás iránti elkötelezettségéről ismert” ‒ mondta el Andreas Gering. Igazgatóként célja egy olyan környezet megteremtése, amely támogatja a tanulást, és lehetővé teszi a tanulók számára, hogy szabadon kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket.

2024.03.29