Újabb csibészségek kis Nicolas-val

Könyvajánló

goscinny-sempe-nicolas-meg-a-haverok

A felnőttekkel csak a baj van. A tanító néni például folyton megzavar, ha az órán beszélgetni szeretnél a haverokkal… A kis Nicolas-sorozat frissen megjelent részében a szeretnivaló csibészek újabb bonyodalmakba keverednek.

Mi történik, ha a legrosszabb tanuló szemüveget kap? Vajon lehet belőle osztályelső? Hogyan kempingezik együtt egy csapat városi srác? És mit szólnak a haverok, ha Nicolas a szomszéd kislányt is áthívja uzsonnára? René Goscinny és Jean-Jacques Sempé kis Nicolas-könyvei éppolyan klasszikusok a francia gyermekirodalomban, mint nálunk Karinthy Frigyes Tanár úr, kérem! című diáknovellái. Igaz, ezek a rövid történetek valamivel kisebb gyerekekről szólnak, páratlan humoruk miatt azonban korosztálytól függetlenül szórakoztató olvasmányok.

Az alkotópáros 1955-ben találkozott először. A főszereplő kis Nicolas alakja első alkalommal egy kérészéletű képregényben tűnt föl, a belga Le Moustique című folyóiratban. Az első illusztrált novellák a Sud Ouest Dimanche 1959-es húsvéti számában jelentek meg, illetve ugyanezen év októberétől a Pilot magazinban is. 1960-ban adták ki A kis Nicolas című kötetet, majd az azt követő években további négyet is. A sorozat 1965-ben zárult le mindkét folyóiratban. 2004-ben Anne Goscinny publikálatlan történetekre akadt édesapja hagyatékában, amelyeket további kötetekben adtak ki.

A francia kisiskolások kalandjait ma már több mint 40 nyelven olvassák világszerte, a kötetekből 15 millió példány kelt el. A történetek alapján három élőszereplős film, egy rajzfilm, illetve két rajzfilmsorozat készült.

A kis Nicolas világának sajátja a gyerekhangon írt, egyes szám első személyben elmesélt történet. Ugyan a mai gyerekeket körülvevő világ valamelyest különbözik a hatvanas évek kisiskolásainak világától, maguk a gyerekek ugyanolyanok. Nicolas és a barátai kíváncsiak, ösztönösek, nem fogadják el evidenciaként a felnőttek szabályait, és sajátos gyermeki logika szerint működnek benne. Ez néha bosszantó, máskor rendkívül szórakoztató helyzeteket szül. Megférnek egymás mellett az ártatlan gyermeki meglátások és a heves viták, verekedések. A novellák jellegzetes karaktereit minden gyerekközösségben megtaláljuk, és talán kicsit magunkra is ismerünk bennük.

Kis Nicolas kalandjai amellett, hogy könnyezve nevetős szórakozást ígérnek, görbe tükröt tartanak a felnőtt-gyerek viszony néha feszült pillanatairól. Goscinny és Sempé ezeken a történeteken keresztül azt is megmutatják nekünk, hogy a humor jó orvosság a csibész csemetékkel való konfliktusokban is.

René Goscinny: Nicolas meg a haverok

Óra közben nagyon nehéz beszélgetni a haverokkal, mert valaki folyton megzavarja az embert. Különösen a tanító néni. Nicolas és a haverok azonban megtalálják a módját, hogy élvezetes legyen minden iskolában töltött perc, és hogy tanítás után se unatkozzanak. Érdekes, de a felnőttek ennek mintha egyáltalán nem örülnének…

A népszerű francia szerzőpáros, az író Goscinny és a humoros rajzok készítője, Sempé klasszikus könyvsorozatának negyedik kötetében tizenhat újabb mulatságos történet olvasható.

Móra Kiadó

2024.03.27