Ahogy én látom

Ferenczy Tamás képzőművész kiállítása a győri könyvtárban

ferenczy-tamas-kiallitas

2024. március 22-én nyílt meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében a most Pro Urbe díjat kapott Ferenczy Tamás képzőművész kiállítása Ahogy én látom címmel, amely április 12-ig látogatható.

Jó sokan összegyűltünk” ‒ kezdte köszöntését a kiállításmegnyitón dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, aki személyesen is nagyon kedveli Ferenczy Tamást – úgy is, mint embert, és a művészetét egyaránt. Kapcsolatuk egészen a győri szívcentrum létrehozásáig nyúlik vissza, amelyben otthonossá tételének első „dekorációjaként” a művész ajándék festményét köszönthették: a „szívhez szóló” velencei tájképet ábrázoló alkotás a mai napig ott lóg a műtő falán. „Egy rendkívül színes és vidám kép”, mint az összes többi festmény itt a mostani kiállításon, melyek mindenképpen az életet szimbolizálják, „és a lelkünket is pozitív irányba befolyásolják”. Dr. Dézsi Csaba András szereti Ferenczy Tamásban azt a személyiséget, „aki mindig azt nézi, merre tudunk menni előre, hol tudunk segíteni az embereken, és nagyon hasonló a gondolkodásunk is”. A kiállítás kapcsán is mindenkit arra biztatott, hogy „észrevegyük a szépséget, észrevegyük egymásban a jót, azt, ami közös, és kevésbé keressük azt, ami különböző”. Győr rengeteg kiváló kulturális intézménnyel, kiváló művésszel büszkélkedhet, „a város igazi értékét az itt élő emberek tudása, szorgalma, tehetsége, hite és munkája adja – ettől vagyunk a legjobbak Magyarországon, ezért irigyelnek bennünket valójában”.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy „mindennek szabott ideje van – nekünk 25 éve adatott meg, hogy találkoztunk Tamással, és az első két mondat után teljesen éreztük azt a gondolati rezonanciát, amely a 25 évet átívelő barátságunk alapja”. A negyed évszázad során – Ferenczy Tamás a város német önkormányzatának elnöki tisztségének köszönhetően – rengeteg mindenben dolgoztak együtt kulturális programokban, rendezvényekben, mindezek között pedig a művész számos kiállítása is szerepelt. A mostani tárlat alkotásai között helyet kaptak figurális képek, tájképek, absztrakt festmények, valamint ezek ötvözetei is. „Bátor színvilágot láttam, de mindenben – akár egy cseppben, akár egy kozmoszban – a kirobbanó életet és életkedvet.

Ferenczy Tamás – a mikrofonhoz lépve – a közönségnek röviden megköszönte a megható érdeklődést: „Próbálok itt visszaadni valamit abból a valóságból, talán értékből is, amit szeretnék és szeretek is mindig megteremteni, mert csak az értékes dolgoknak van értelme.” A kiállításmegnyitót Karsai Klára énekművész előadása vonta keretbe hegedűn előadott népdalfeldolgozásokkal, valamint verssel, prózával és énekkel.

Ferenczy Tamás Kaposváron született a múlt század közepén. Már fiatal korában, egy Csók István kiállításon látottak olyan hatást gyakoroltak rá, amely elszakíthatatlanná tette a képzőművészettől. Budapesten, Székesfehérváron és Győrben tanult, majd a fővárosban filmgyártás és filmforgalmazói szakon szerzett felsőfokú oklevelet. Tanárai közé tartozott Francsics József és Tóth Gyula grafikus- és festőművészek, illetve Fiál József iparművész. Ez idáig mintegy húsz egyéni és csoportos kiállításon szerepelt, festményei a világ számos országába eljutottak, alkotásai magángyűjteményekben megtalálhatók. 2024. március 15-én Győr város Pro Urbe díjjal ismerte el művészetét és a város életében nyújtott tevékenységét.

A festészet a szabadságot, az alkotás örömét, a színekbe való alámerülést és a szabad önmegvalósítást jelenti a számára. A szakma, az eszköztár megtanulása után az alkotói szabadság élményével készített festményei felemelhetik a befogadó nézőt és az alkotót egy talán közös, talán szebb és jobb világba – munkája egy nagy kísérlet a világ szerethetőbbé tételére a kultúra által. Saját bevallása szerint az alkotás öröme nyújt Ferencyz Tamásnak erőt és útmutatást a mindennapokban, általa válik teljessé az élete.

Az Ahogy én látom című kiállítás 2024. április 12-ig tekinthető meg, hétköznapokon 13 és 16 óra között. (Ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.)

Szilvási Krisztián
Fotók: Molnár György (1-9., 12-17., 19., 21-24., 26-27., 29-33., 36., 39-40. kép), Márné Tóth Krisztina (10-11., 18., 20., 25., 28., 34-35., 37-38. kép)

2024.03.25