Amiért halál járt

Dulai Péter kötetbemutatója a győri könyvtárban – LSzimonetta írása

dulai-peter-gyori-konyvtar

Dulai Péter kriminalista, bűnügyi újságíró, bűntörténész és dr. Nagy Zoltán nyugalmazott büntetőbíró volt a vendége a Kortárs Irodalmi Esteknek március 20-án, szerda este 18 órakor. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermébe Dulai Péter legújabb könyvét – Amiért halál járt – hozta el nekünk. A meghívottakkal Vörös András beszélgetett.

Dulai Péter a hazai bűnügyi újságírás ismert alakja. Nemcsak remek író, hanem tanult kriminalista is. Kezdetben sportújságíróként dolgozott, azonban figyelme csakhamar a bűnügyi esetek kutatása felé fordult. Jelenleg PhD-hallgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Doktori Iskolában. Neve a könyvtár rendezvényeire járóknak már ismert lehet, több okból is. A közösségi médiában 2018-ban elindította Élet elleni bűncselekmények címmel Facebook-oldalát, amely a szocializmusban elkövetett emberöléseket dolgozza fel, valamint a 2021-ben megjelent Gyilkosság a panel tetején című első műve által ismerhettük meg. A könyv gyilkosokról és gyilkosságokról szól, olyanokról, amelyek – a rendőri szóhasználat szerint – kiemelt emberöléseknek számítottak a szocializmusnak nevezett évtizedekben a Kádár-korszakban. Ezek az esetek megkülönböztetett figyelmet igényeltek a nyomozószervek részéről, másrészt a közvélemény és a kor sajtója intenzívebben foglalkozott velük. Az elkövetések kegyetlensége, az áldozatok és a tettesek közötti különleges kapcsolat, a gyilkosságok objektív és szubjektív körülményei által emelkedtek ki a szokványos bűnügyi hírek közül.

Dulai Péter szívügyének tekinti, hogy megmutassa a múltban történt borzalmas emberöléseket. Rajta kívül nem is tudunk megemlíteni mást, aki ezt a témát felkarolta volna. Mint mondta, a bűnügyek sok embert érdekelnek, főként az, hogy mi vezérelhet egyáltalán egy embert arra, hogy egy másik ember életét kioltsa. Legújabb könyvében, az Amiért halál járt címűben is 19 olyan köztörvényes bűnügyet mutat be, amelyek végső lezárásában a kötél játszotta a főszerepet. Az előzményektől a nyomozáson át a bizonyítási procedúráig ismerhetjük meg a gyilkossági eseteket, amelyek elkövetőire a Kádár-korszak bírái mondták ki a lehető legsúlyosabb ítéletet: a halálbüntetést. Dulai Péternek ez már a második kötete, 2023. november 21-én jelent meg a Cser Kiadónál.

dulai-peter-gyori-konyvtar

Ezen az estén sokan voltak kíváncsiak Dulai Péter könyvbemutatójára. Szép számmal gyűlt össze a hallgatóság a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében. Vörös András énekes, szövegíró profi módon vezényelte le a beszélgetést, aki most moderátori szerepkörben volt jelen. A szerzővel és dr. Nagy Zoltán nyugalmazott büntetőbíróval sok érdekes kérdést feszegettek. Miért ezt a 19 ügyet választotta ki, hogy megírja? Péter elmondta, hogy nem tudományos szempontok vezérelték, hanem ismeretterjesztői felosztás alapján esett a választása az esetekre: Melyik magyarországi megyében melyik volt az az utolsó bűntett, amelynek elkövetőjét kivégezték? A körülmények és az indíték szempontjából változatos, de minden esetben rendkívül megrázó eseteket tálal elénk. Ennek kapcsán 1957 és 1986 között 19 ilyen aktát talált, amelyeket aztán feldolgozott a könyvében. Ezek közül az egyik a Győr‒Moson‒Sopron megyében történt péri kettős gyilkosság volt 1985. november 5-én. A szerző elmondása alapján az eset kriminisztikailag elég egyszerűnek számított, hiszen az elkövetőt már másnap elfogták. A nyomozás azonban majd 2 évig tartott, mivel azt vizsgálták, a férfi beszámítható-e vagy sem, és hogy ennek tükrében büntethető-e.

A kriminalista megosztotta a hallgatósággal, hogy könyvének legmegrázóbb gyilkossági ügyének ezt az esetet tartja, ugyanis a tettes a szülőket kicsalogatva, a ház mögött gyilkolta meg őket több tucat késszúrással, miközben két kisgyermekük – mit sem sejtve – bent tévézett a szobában. Az esetről számos részletet megtudtunk dr. Nagy Zoltántól is, aki az elkövetőt – Rumi Bélát – halálra ítélte, és a kivégzésén is jelen volt.

Összegezve a leírtakat elmondhatjuk, hogy a kötet témája nem könnyű. Ez nem egy romantikus lányregény, aki kezébe veszi, alaposan vértezze fel magát. Az Amiért halál járt részemről 18-as korhatár karikát kíván.

A Kortárs Irodalmi Estek programsorozatának következő részében, 2024. április 5-én (péntek), a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.), 18 órakor Csalár Bence divatújságíró és divatszakértő lesz a vendég. A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra itt lehetséges.

LSzimonetta
Fotók: Pozsgai Krisztina

2024.03.22