Új(ra) Kisfaludy Nap a Generációk Házában

SzaSzi interjúja Tóth Laura programszervezővel

uj-kisfaludy-nap-2024

Második alkalommal hirdet tehetségkutató fesztivált a Generációk Művelődési Háza. 2019-ben egy több évtizedes hagyományt keltettek életre Új Kisfaludy Nap néven. A folytatás nem volt kétséges, 2024-ben, április 26-án újra bizonyíthatják tehetségüket a középiskolások nyolc kategóriában. A fesztiválig több mint egy hónap van, ám a jelentkezés határideje – március 28. – gyorsan közeledik. A nagy élményeket hozó megmérettetés részleteiről Tóth Laura művelődésszervező beszélt magazinunknak.

2019-ben vállaltátok fel, hogy Új Kisfaludy Nap néven ismét összművészeti fesztivált rendeztek, amelynek nem titkolt célja a tehetségkutatás a középiskolások körében. Ma is jó érzés nézegetni a fotókat, amelyekből bőven szemezgethetünk az Új Kisfaludy Nap Facebook-oldalon. Hogyan emlékszel vissza a 2019-es programra? Milyen tapasztalatokkal zárult az esemény?

A 2019-ben létrehozott Új Kisfaludy Nap Facebook-oldal az esemény emlékkönyvévé vált. Rengeteg élmény elevenedik meg a képeket nézegetve, nagyon jó szívvel emlékszem vissza minden pillanatra. Az egész programra a családias légkör volt jellemző, a megható és vicces pillanatokkal egyaránt bíró gálaműsor egyenesen szenzációsra sikeredett. A visszajelzések is pozitívan emlegették, emelkedett volt a hangulat, talán ez látszik a fotókon is.

Régóta dédelgetett vágyunk volt feleleveníteni a hosszú évtizedeken át szervezett, többnapos, megyei szintű Kisfaludy Napok hagyományát. Ehhez nagyon sok külső, érzelmi támogatást kaptunk pedagógusok és szakemberek részéről is. 2019-ben a szándék találkozott a lehetőségekkel, végül az év novemberében vágtunk bele egy városi szintű egynapos megmérettetés megszervezésébe. A jelentkezők száma megmutatta, hogy nem csupán egy nosztalgikus vágy megvalósulására vállalkoztunk. Az együtteseket is beleszámítva összességében 208 produkciót értékelt a zsűri, amely összesen 263 fiatal részvételét jelentette. Szinte az összes győri középiskolából (szám szerint 26-ból) érkeztek jelentkezők. Arányaiban, a minősítések számát tekintve tapasztalható némi változás, míg korábban a Révai és a Kazinczy gimisei szerepeltek a legjobban, 2019-ben a Révai, Czuczor és az Apor diákjai érték el a legjobb eredményeket, és nagyon jól szerepeltek a Kovács Margit versenyzői is. Komoly érdeklődés övezte a rendezvényt, abszolút sikerként könyveltük el ezt a napot, ezért egy ígérettel búcsúztunk. Szerettük volna a fesztivált a hagyományos tavaszi időszakra áthelyezni, értelemszerűen nem 2020-ra, hanem 2021 tavaszára ígértük a folytatást. Jól ismert események – pandémia, házfelújítás – miatt erre most adódott újra lehetőségünk.

A tapasztalatokat leszűrve hogyan alakul majd az idei fesztivál? Mire számíthatnak a résztvevők? Lesznek-e újítások?

Megtartottuk a minősítéses rendszert, a zsűri arany, ezüst és bronz minősítést vagy emléklapot fog majd kiosztani. Lesz lehetőség arra is, hogy a legjobbakat további díjazásban részesítsük. Lényeges hangsúlyozni, hogy mindenki kapjon értékelést, mert azt szeretnénk, ha jó érzéssel, pozitív élményekkel, egyfajta útravalóval mennének haza a versenyzők, olyan értékes gondolatokkal, hogyan lehetne tovább fejlődniük. A felkéréseknél törekedtünk arra, hogy helyi vagy helyi kötődésű elismert szakemberek, művészek legyenek a zsűriben, lehetőleg minden kategóriát, irányt képviselve. Ismert, akár országosan és nemzetközileg is ismert szakemberekről van szó, így már önmagában élmény lehet, hogy a fiatalok találkozhatnak, beszélhetnek velük, hogy véleményt, biztatást kaphatnak tőlük. Mindenki nagyon lelkesen, örömmel áll a programhoz, megtiszteltetésnek érzik a felkérést.

uj-kisfaludy-nap

A találkozásra, szakmai segítségre, személyes értékelésre egyébként nemcsak az előadóművészeti kategóriák résztvevőinek biztosítunk lehetőséget, hanem az alkotóművészeti irányban indulók számára is, ezenkívül a képzőművészet és fotó kategóriákban kiállítást rendezünk be a művekből. Bár elérendő célunk, a hagyományokhoz hű megyei szintet egyelőre nem tudjuk felvállalni, így a fesztivál idén is a győri középiskolások versengése lesz. Nyolc kategóriában lehet jelenleg bemutatkozni, reméljük, a későbbiekben a színjátszás és a tánc is teret kaphat a versengésben.

Milyen fontos, megszívlelendő tanácsot üzennél a jelentkezőknek?

A honlapunkon és a Facebook-oldalunkon is minden fontos információt megtalálnak azok, akik elhatározzák magukat az indulás mellett. Lényeges, hogy figyelmesen tanulmányozzák a kiírtakat. Találnak egy útmutatót is a jelentkezéshez, ami fontos melléklet, mert ebből derülnek ki részletesen az egyes kategóriák feltételei, például, hogy melyek a műfajok, hány perces lehet egy előadás, milyen méretben várjuk a képeket stb. A korábbi tapasztalatok és a zsűri tanácsai alapján két fontos dolgot javasolunk még, az egyik a másolásra vonatkozik, ami nem szerencsés, és csak abban az esetben fogadható el, ha azáltal valami új tartalom jön létre. A másik tanács azoknak szól, akik úgy tervezik, hogy önállóan készülnek fel. Mindenképpen érdemes egy pedagógus vagy szakmailag hozzáértő véleményét kikérni a bemutatkozás előtt, sokat lehet belőle tanulni, és egyértelműen érezhető a különbség az eredményeken is.

Két fontos újítás is lesz, ezeket mindenképpen említsük meg!

Az idén teljesen önállóan rendezzük meg a fesztivált itt helyben, a Generációk Művelődési Házában. A házfelújításnak köszönhetően lett egy újabb szárny, ami a rendelkezésünkre áll, így reggel 9-től 17 óráig párhuzamosan és sávosan le tudjuk bonyolítani a versenyt, 17 órakor pedig egy gálával zárjuk a napot a színháztermünkben.

A másik újítás a Google-űrlapos jelentkezés. Még van idő végiggondolni, de a végső határidő a regisztrálásra március 28. csütörtök. Az a tapasztalatunk, hogy sokan az utolsó pillanatban szánják el magukat – annyi „egérutat” tudunk adni, hogy az ünnep miatt csak a húsvét utáni kedd reggel (április 2.) 8 órakor zárjuk le a jelentkezési felületet, és kedd reggel még be lehet hozni az elkészült műveket is. A határidőt azért is kell hangsúlyozni, mert a kategóriák egy része alkotóművészeti, így nemcsak a regisztrációra, hanem a beadandókra is vonatkozik. Az előadóművészi kategóriákra jelentkezőknek még lesz idejük a versenyig készülni – így bátran biztatunk minden érdeklődőt. Az eddigi jelentkezésekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Nagyon izgalmas a várakozás is, és a készülődés a nagy napra, április 26-ra, amikor minden szinten, minden terem megtelik fiatalokkal. Ez a nap csak róluk fog szólni.

Más korosztályoknak is rendeztek tehetségkutató fesztivált?

Nagy hagyománya van az óvodások körében lebonyolított rajzos-szereplős Csiga-Biga Palota Fesztiválnak, ahol nincsen minősítés, minden kis szereplőt egyformán díjazunk. Az általános iskolásoknak szól a novemberi Porond Fesztivál, amelyet 2018-19-ben egy pályázat kapcsán tudtunk elindítani, és akár előszobája lehet az Új Kisfaludy Napnak. Terveinkben felvetődött már, hogy a senioroknak is indítsunk egy Ki mit tud?-ot, de ez még nem idei program, ez a jövő zenéje.

SzaSzi
Fotó: Pillák István

2024.03.20