Nemzetközi díjat nyert az Utazás a mélybe című ismeretterjesztő könyv


gianumberto-accinelli-utazas-a-melybe

Gianumberto Accinelli különleges könyve úgy mutatja be a tenger élővilágát, mintha mi magunk is alámerülnénk a mélységekbe. A Bolognai Gyermekkönyvvásáron évente hirdetik ki a Bologna Ragazzi díj nyerteseit, öt kategóriában. A 2024-es év kiemelt témájában olyan, az elmúlt hat évben megjelent könyveikkel nevezhettek a szerzők, amelyek a „tenger” hívószó sokszínű jelentésrétegéhez kapcsolódnak. Az Utazás a mélybe az „Ismeretterjesztő – kiemelt téma: A tenger” kategória díját nyerte el.

A Bolognai Gyermekkönyvvásár a könyves szakma egyik legfontosabb eseménye. Ez a vezető nemzetközi vásár jelentősen meghatározza a gyermekkönyvpiacot. Az itt bemutatkozó művek gyakran egészen újszerűek, trendindítóak. A Bologna Ragazzi díj (BRAW) fókuszt helyez azokra a könyvekre, amelyeket a szakmai zsűri mind irodalmi, mind képi világukat tekintve különlegesen színvonalasnak és innovatívnak ítél meg. A BRAW lenyűgöző könyvespolcára (The BRAW Amazing Bookshelf) került 100 művet a vásár alatt kiemelten állítják ki.

A 2024-es „Ismeretterjesztő – A tenger” kategória szakmai zsűrije Giorgia Grilli, a Bolognai Egyetem gyermekirodalom-professzora, a CRLI (Gyermekirodalmi Kutatóközpont) társalapítója, Alessio Scaboro asztrofizikus, űrfizikus, a Pleiadi oktatóközpont kreatív és tudományos igazgatója és Henning Wiesner zoológus, az Állatkerti és Vadállatvédelmi Akadémia (Akademie für Zoo- und Wildtierschutz) társalapítója voltak.

Az Utazás a mélybe szokatlan, függőleges formátumú könyv, amellyel oldalról oldalra egyre mélyebbre merülhetünk a tenger élővilágában. A kék ezernyi árnyalatát és a tenger gazdag élővilágát Giulia Zaffaroni illusztrációi tárják a szemünk elé. A művészi kötettel a jegesmedvék jégtábláitól egészen a Mariana-árokig utazhatunk a mélybe.

A szerző, Gianumberto Accinelli 1969-ben született Bolognában. Rovartudósként és íróként elkötelezetten mesél a természet csodáiról ismeretterjesztő és mesekönyveiben. Az Utazás a mélybe 2021-ben látott napvilágot, és 2023 óta olvasható magyar nyelven is.

Móra Kiadó

2024.03.14