Kortárs irodalom Henri Gonzóval

A győri könyvtárban – LSzimonetta írása

henri-gonzo-gyori-konyvtar

Igazi zenei csemegében volt részük mindazoknak, akik 2024. március 8-án, 18 órakor ellátogattak a Kortárs Irodalmi Estek programjaként Henri Gonzo zenei estjére a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermébe.

Henri Gonzóra sokan voltak kíváncsiak péntek este, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a regisztrációs jegyek rövid idő alatt elfogytak. Nagyon is ismert emberről van szó, hiszen Henri Gonzo 2011-ben robbant be a zenei köztudatba. Fran Palermo nevű együttesével, angol nyelvű dalszövegeivel és az indie folk, alternatív rock, barokk pop és „vagabond rock” műfajú zenéivel nagyon hamar népszerűvé vált.

A multiinstrumentalista zenész, énekes spanyol‒kubai származású, családja nagy része a Karib-tenger térségéből származik. A zene szeretetét is innen hozta, amely kiskorától kezdve fontos szerepet töltött be az életében. Háromévesen már zongorázott és gitározott, azóta pedig számos hangszeren megtanult játszani: mintegy 28 instrumentumot tud megszólaltatni, mint például a tangóharmonika vagy a trombita.

Henri Gonzo igazán színes egyéniségnek mondható. A zenélés mellett a festés áll hozzá közel, azon belül is a Matisse-féle „cut-outs” világát kedveli, lakását is ilyen képek díszítik. Mindezek mellett grafikusként dolgozik, és a kerámiával való foglalatosságot is kipróbálta már. Gonzo szerepelt a magyar Forbes 30 alatti sikeres előadói közt, és filmzenéi miatt Highlights Of Hungary díjra is jelölték már. Az egyik legismertebb filmzenéje a FOMO című magyar drámához készült. Forgattak róla egy dokumentumfilmet is, amelyben egy fiatal, nagyon tehetséges zenész portréja elevenedik meg előttünk. Érdekesség, hogy a rendező, Szőke Barna másfél évig követte a zenészt a film elkészítése érdekében. Majd 2022-ben megalakult a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, amely a Fran Palermóhoz képest teljesen más hangzást képvisel. Rengeteg benne a vonós, fúvós és más egyéb hangszer, a dalszövegeket pedig kizárólag magyarul hallhatjuk.

Ezen az estén Henri pedig csak nekünk énekelt. A közönséggel megosztotta, hogy hosszú idő után jött el újra Győrbe. Nemcsak különleges megjelenésével varázsolt egyedi légkört maga köré, hanem stílusát is páratlannak mondhatjuk. A fellépés alatt nemcsak a női szíveket dobogtatta meg, hanem a férfihallgatóságét is. Különleges zenei effektusaival csak úgy dübörgött a mellkasunk a lábdob és a gitárszó ritmusára. Vérprofi előadóról van szó, mi sem mutatja ezt jobban, hogy bár a művész időben érkezett az előadásra, sok időt szánt a hangszerek tökéletes beállítására. A közönségnek érdemes volt várni, az egyes dalszámok után kialakult tapsviharok és füttyszavak az elégedettségről árulkodtak. A produkció alatt széles palettáról merített az énekes, dalait kivétel nélkül magyar nyelven énekelte el. Saját szerzeményei mellett versmegzenésítéseit, valamint kedvenc magyar dalait hozta el nekünk feldolgozva. A több mint egyórás előadás után kijelenthetjük, hogy a nagyérdemű elégedetten távozott. Mi pedig köszönjük ezt a különleges estét Henri Gonzónak!

A Kortárs Irodalmi Estek programsorozatának következő részében, 2024. március 20-án (szerda) a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.), 18 órakor Dulai Péter Amiért halál járt című könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. Izgalmas estnek ígérkezik, ugyanis a kötet 19 olyan köztörvényes bűnügyet mutat be, amelyek végső lezárásában a kötél játszotta a főszerepet a Kádár-korszakban. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni teljes névvel a regisztracio@gyorikonyvtar.hu e-mail-címen lehet.

LSzimonetta
Fotók: Márné Tóth Krisztina

Forrás: glamour.hu, telex.hu, popkulturalis.hu

2024.03.12