Minden, amit a világ geopolitikai konfliktuszónáiról tudni kell

Beszélgetés Somkuti Bálinttal a győri MCC-ben

somkuti-balint-gyori-mcc

Idén február 24-én volt két éve, hogy kirobbant szomszédunkban az orosz‒ukrán háború, és sajnos egyelőre nem látszik, hogy mikor fog befejeződni. Mindkét fél számára elengedhetetlen a győzelem akár taktikai, akár stratégiai, akár politikai síkon.

Egyelőre nincs olyan status quo és rendezési terv, amely mindkét fél számára elfogadható megoldást nyújtana, lezárva ezzel a konfliktus menetét. Hogy milyen geopolitikai okok vezettek 2022-ben a háború kirobbanásához? Melyek a lehetséges forgatókönyvek? Milyen egyéb fegyveres konfliktussal kell számolnia a világnak a jövőben? E kérdések mentén mutatta be a világ konfliktuszónáit és geopolitikai gócpontjait Somkuti Bálint a győri MCC-ben.

Az orosz‒ukrán konfliktust illetően Somkuti Bálint elmondta, hogy meglátása szerint a konfliktusnak még az idei év második felében véget kell érnie, mely kijelentésére több okot is felvázolt. Első és legfontosabb, hogy mindkét fél, de elsősorban az ukránok, erősen kifogyóban van a hadifelszerelés tekintetében. Azokat a stratégiai készleteket, melyeket a nyugati szövetségesek Ukrajna számára biztosítanának, előbb le kell gyártani, és hadrendbe kell állítani. E folyamat előreláthatólag legalább két évet venne igénybe. Ennek az időnek az áthidalására Ukrajna számára nincsenek meg a feltételei sem hadifelszerelés, sem anyagiak tekintetében. Oroszország ugyancsak kifogyóban van – főként a lőszerből –, azonban fontos megjegyezni, hogy jelenlegi állás szerint az orosz tartalékok és muníciók jelentősebbek az Ukrajna számára a nyugati szövetségesek által nyújtott támogatásoknál.

somkuti-balint-gyori-mcc

A szakértő kifejtette, hogy muszáj lesz tárgyalóasztalhoz ülnie a két félnek ahhoz, hogy a mindenki számára elfogadható béke megteremtése és az utána következő rendezés valóban megtörténjen. Meglátása szerint már a háború kirobbanását követően adottak voltak bizonyos feltételek a békekötéshez, de Ukrajna számára ez a nyugati támogatások reményében még nem bírt relevanciával. Somkuti Bálint szerint fontos még hozzátenni, hogy a hadifelszerelés és a hadászati képességek mellett a háborús feleknek ugyanolyan jelentőséggel bír a rendelkezésre álló és mozgósítható humánerőforrás. E tekintetben Ukrajna már az „utolsókat rúgja”, hiszen a hazai tartalékos katonák nagy részét már bevetették a háborúban. Az orosz fél e tekintetben is stabilabban áll, bár nekik is jelentős emberi veszteségeket kellett elkönyvelniük az elmúlt két év során. Összességében megállapítható, hogy jelenlegi állás szerint az a fél tudná megnyerni a háborút, amely nagyobb tartalékokkal és potenciálisan mozgósítható haderővel rendelkezik. Ezek alapján Oroszország jobb helyzetben van, tehát Ukrajna számára egy elfogadható béke megteremtése alapvető fontossággal fog bírni ahhoz, hogy nagyobb veszteségek ne érjék.

Somkuti Bálint elmondta, hogy a világ geopolitikai folyamatainál fontos látni, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelentős mértékben vesztett érdekérvényesítő képességéből. Ez jól látszik akár az október 7-én kirobbant izraeli‒palesztin konfliktuson, akár a húszi lázadók által kifejtett kalóztámadások biztonságpolitikai hátterén is. Korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy ilyen regionális léptékű konfliktusok kirobbanását ne tudta volna az Egyesült Államok megakadályozni. Biztonságpolitikai és geopolitikai értelemben elmondható tehát, hogy a világ több erőközpont köré fog rendeződni. Ezen erőközpontok között lesznek katonai nagyhatalmak, mint az USA, NATO, Kína, Oroszország, de melléjük felsorakoznak a regionális középhatalmak is, mint Törökország, Brazília vagy Irán. Hazánk szempontjából fontos, hogy e geopolitikai átrendeződésben katonai szövetségünk, a NATO képes legyen megőrizni elrettentő és megelőző képességét ahhoz, hogy kontinensünkön ne alakuljanak ki fegyveres konfliktusok.

somkuti-balint-gyori-mcc

Az MCC Egyetemi Program hallgatói hasonló mélységű és témájú előadásokat hallhatnak az év során minden képzési központban. Az MCC-s egyetemi programos csapathoz akár most is csatlakozhatnak az érdeklődők, hiszen nemrég indult el az Iskolarendszer felvételi, amelyre elsőéves egyetemisták jelentkezését várják a budapesti és vidéki képzési központokban.

2024.03.12