Életem foltokban-képekben

Németh Jánosné Gizella textilművész posztumusz kiállítása a győri Marcal étteremben

nemeth-janosne-gizella-kiallitas

Németh Jánosné Gizellának, a győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotóközösség (GYAK) közelmúltban elhunyt tagjának csodálatos textilképeiből nyílt emlékkiállítás 2024. március 7-én, 17 órakor telt házas érdeklődés mellett a Marcal étteremben (Győr, Déri Tibor u. 11/b).

A kiállítást Lángh Ildikó, a Győri Ipartestület Művészeti-kézműves Szakosztályának elnöke nyitotta meg. Bevezetőjében méltatta Németh Jánosné munkásságát, és felhívta a hallgatóság figyelmét a textilképeken alkalmazott különleges, sokszor egyedi, csak a művészre jellemző technikákra.

A műsor további részében Szigeti Endre, az Antológia Közösség vezetője – elhunyt alkotótársának kérését teljesítve – előadott néhány ismert dalt a hatvanas évekből, melyek nem csupán Gizella, de a közönség nagy része számára is a fiatalságot idézték.

Ezután Gősi Vali költő, szintén az Antológia Közösség tagja, érzelmekkel telített előadásában Németh Jánosné Gizellát mint embert és alkotótársat mutatta be, és felolvasta az elmúlt időszak tragikus eseménye miatt ismét aktuálissá vált Angyalmosoly című versét.

Deákné Kéri Márta a Galagonya foltvarró kör és tanoda vezetőjeként beszélt Németh Jánosnéról, aki hosszú ideje meghatározó tagja volt annak az alkotóközösségnek is.

Zajovicsné Vízer Bernadett, a Lurkó Alapítvány vezetője végül elmondta, hogy a kiállított képek egy része a kiállítás zárása után megvásárolható (a családdal történő egyeztetés alapján), a képekért befolyt összeg pedig az alapítvány számlájára kerül, ezzel is támogatva a társaság kisgyermekek gyógyulását segítő tevékenységét kórházakban és egyéb intézményekben.

A rendezvény alatt Németh Gizella volt élettársa, Hidegkuti István videokamerájával körbejárt, és lelkesen megörökítette az eseményeket.

A kiállítás 2024. május 4-ig tekinthető meg a Marcal étteremben (Győr, Déri Tibor u. 11/b).

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2024.03.11