Március 8. ‒ Nőnek lenni jó!

LSzimonetta írása

marcius-8-nonap

A világnapok sorában újra beköszöntött egy jól ismert dátum: március 8-án a nemzetközi nőnapot, a női egyenjogúságot és a nők emberi jogait ünnepeljük, melyet hazánkban 1948 óta tartanak számon.

Nőnek lenni jó. Hogy miért is? Erre a válaszom nagyon egyszerű. A teljesség igénye nélkül sorolhatom, akárcsak Gombóc Artúr a mesében: szépek vagyunk, kedvesek, okosak, briliánsak, gyönyörűek, odaadók, együttérzők, toleránsak, lágyszívűek, megértőek, empatikusak, erősek, elfogadók és nem utolsósorban roppant bölcsek. Problémamegoldó képességünk határtalan, egyszerre több dologra is tudunk koncentrálni, és nem ismerjük a lehetetlent. Szeretetünk határtalan, családunkért ‒ ha kell ‒ tűzön-vízen átmegyünk, és jajj annak, aki keresztbe tesz nekünk! :-)))

mosolygo-nok

A nőnap eredete

A nők elismerése és megbecsülése azonban nem mindig volt kellőképpen megfelelő. A nőnapot 1917. március 8. óta ünnepeljük világszerte, melyet az ENSZ is elfogadottnak tekint. E nap története a nők egyenlőségéért folytatott küzdelemhez köthető. Eredetileg a munkásmozgalomhoz vezethető vissza, amikor mi, nők a szabad munkavállalás jogáért és az egyenjogúságunk elismeréséért harcoltunk. 1857. március 8-án New Yorkban mintegy negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő kezdett sztrájkolni a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentéséért. Jobb munkafeltételeket, magasabb fizetést és szavazati jogot akartak kivívni maguknak. A New York-i tüntetés hatására 1909-ben megtartották az első nőnapot az Amerikai Szocialista Párt indíttatására, melyet akkor még február utolsó vasárnapjára datáltak. Majd Clara Zetkin, német származású baloldali politikus és aktivista kezdeményezésére 1910. augusztus 27-én Koppenhágában, a II. Nemzetközi Szocialista Nőkonferencián tizenhét ország száz női képviselője egyhangúlag letette a voksát a nemzetközi nőnap létjogosultsága mellett. Clara Zetkin egyébként a női jogok szószólójaként több alkalommal is hallatta a hangját: szót emelt a nők munkához való jogáért, hirdette az anyák és gyermekek védelmét, valamint a nők részvételét az országos és nemzetközi eseményeken.

clara-zetkin-rosa-luxemburg

Clara Zetkin és Rosa Luxemburg nőjogi harcosok (1910)

Március 8. ‒ Nemzetközi nőnap

Az első nemzetközi nőnapot 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Ekkor még nem volt egyezményes a nőnap dátuma, ezt később egységesítették, amely végül március 8-ra került. Egyesek szerint az időpont kiválasztása az 1857-es tüntetésre vezethető vissza, amely kegyetlen leverésbe torkollott. Más elmélet szerint 1908-ban, egy New York-i gyárban bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő tiszteletére választották ezt a napot. Egy harmadik teória szerint pedig amikor 1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek (kenyérért és békéért), az akkori uralkodó, II. Miklós cár lemondott, polgári kormány alakult, amely aztán végül szavazójogot biztosított a nőknek. Valószínűleg e napra emlékezve vált véglegessé a nőnap dátuma, amely a nők több száz éves küzdelmének jelképévé nemesedett.

nok_tuntetese_petrogradban_1917

Nők tüntetése kenyérért és békéért Petrográdban, 1917. március 8-án

Magyarországon a nőnap ünneplése a Rákosi-korszakban vált kötelezővé, 1948-tól szovjet mintára március 8-án ünnepeljük. Szerencsére az évek során a nemzetközi nőnap a politikai tartalmát elvesztette. Ma már ezen a napon számos országban zenés rendezvényeket, eseményeket és konferenciákat tartanak, amelyek célja továbbra is felhívni a figyelmet a nők jogaira, a szerepükre és az egyenlőségükre.

mosolygo-nok

Mit jelent ma nőnek lenni?

Nőnek lenni ma is küzdelmes feladat. A bizonyítási vágy ugyanúgy bennünk él, mint régen. A nők elleni diszkriminációval és sztereotípiákkal manapság is meg kell küzdenünk. Ugyanakkor nem csak negatív aspektusokból szemlélhetjük női mivoltunk mibenlétét. Az idők során az élet számos területén sikereket értünk el, lehetőséget kapva a nemek közötti egyenlőség bebizonyítására, esélyt a társadalmi elismerés kivívására. Itt fontos megjegyezni, hogy mi, nők a férfiak nélkül nem lehetnénk azok, akik ma vagyunk, és a férfiak sem lehetnének nélkülünk azok, akik. Érdekes kettősség ez. Mint a yin és a yang. A kettő együtt ad ki egy teljes egészt. Így hát bátran vallom, hogy szeretem azt, aki ma vagyok, akivé váltam az évek során. És hogy ehhez mi (ki) kellett? Természetesen az a férfi az oldalamon, aki oly régóta jóban és rosszban mellettem áll. Általa tudtam igazán nővé válni, így hát csak ismételni tudom önmagam: Nőnek lenni jó! Miért? Mert szépek vagyunk, kedvesek, okosak és... Kell ennél több? Boldog nőnapot!

LSzimonetta

Forrás: Wikipédia, mult-kor.hu, ng.24.hu

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 3. kép; 4. kép. A többi kép forrása: Canva.

2024.03.08