Kálmán-nap

Hajdu Szabolcs új filmje március közepétől látható a mozikban

kalman-nap-film-plakat

Március 14-én, a Budapest Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap, amely keserédes humorral az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja. Hajdu kapcsolati trilógiájának második darabja – a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan – színpadról került a filmvászonra.

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni.

A szatirikus helyzeteken az előkerülő alkohol némileg enyhít, de van, aki hasfájást tettet, van, akinek hirtelen sok dolga akad a konyhában, csak azért, hogy „a mi kapcsolatunk rendben van” állapotot még egymás előtt pár percig fenntartsák, de a sok éves együttlét nyomai (sérelmek, bántások, frusztrációk) már nehezen titkolhatók tovább. A két párnak a névnapozás végére a gyerekek iskolaváltása lesz a legkisebb gondja.

Hajdu Szabolcs szerint a Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. „Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé.

A film forgatókönyvírója Hajdu Szabolcs, operatőre Bántó Csaba volt, a jelmezeket Pető Kata készítette. A film vágója Zuzana Cséplő, a hangért Dusan Kozak felelt. A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, valamint számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. A Kálmán-nap nemzetközi premierje a Tallinn Black Nights Fesztiválon volt 2023 novemberében. A kapcsolati trilógia első részét, az Ernelláék Farkaséknál című filmet áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián a tervek szerint idén ősszel lesz majd látható.

Forrás: MTI

2024.03.06